Бомба уби известен журналист в Киев


Експлозия в лек автомобил уби в Киев известния журналист Павел Шеремет, съобщи "Украинская правда".

Колата е на Альона Притула, съосновател и собственик на изданието. Тя е бивш главен редактор на онлайн медията и местни издания я смятат за една от най-влиятелните жени в Украйна. Притула, с която Шеремет имаше съжителство, не е била в колата и след покушението президентът Петро Порошенко нареди националната служба за охрана да поеме защитата й.

Притула и Шеремет са се оплаквали напоследък, че някой ги следи, съобщи "Украинская правда".

Според главния прокурор Юрий Луценко "това е убийство". Първоначалният оглед показва, че в колата е задействано самоделно взривно устройство с 400-600 грама тротилов еквивалент.

"Шокирана съм. Не знам какво да кажа. Въпрос на чест за полицията е да разследва този случай", заяви началникът на украинската полиция Хатия Деконаидзе. "Лично поемам контрола над този случай", добави тя пред репортери. По-късно бе съобщено, че на оперативната група ще помагат и представители на американското Федерално бюро за разследване.

Версиите, по които работи следствието, са четири и една от тях е, че е възможно да става дума за покушение срещу Притула. Останалите три са "лична вражда", професионалната дейност на Шеремен и "руска следа".
Разглеждаме всички версии, каза Деконаидзе. "Длъжни сме да разберем кой се опитва да дестабилизира ситуацията в страната", обясни тя.

Павел Шеремет е роден в Беларус и работеше както в родината си, така и в Русия и Украйна. Мнозина негови близки приятели и колеги в Москва са шокирани от атентата в Киев. В средата на 90-те години 44-годишният журналист бе част от екипа на държавната телевизия "Первый канал" като специален кореспондент, а след това - като водещ на новините и автор на документални филми. През последните 5 години Шеремет живееше в Киев, работеше в основания от Павел Гонгадзе (той бе убит и обезглавен преди няколко години заради разследванията си срещу властите и критиките за засилваща се цензура) "Украинская правда" и беше водещ в радио "Вести".

14 години затвор за майка убийца на 8 рожби

Предишна новина

С цитати на Бенджамин Франклин или Че Гевара депутатите пуснаха антитерористичния закон

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.