Бонусите за специализираните органи пак скараха съдебните кадровици

Бонусите за специализираните органи пак скараха съдебните кадровици

Допълнителните възнаграждения за магистратите и служителите в специализираните органи на съдебната власт пак скараха членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Темата вече веднъж беше обсъдена от кадровиците на 12 ноември, когато те отложиха приемането на правилата за определяне на възнагражденията, тъй като имаха разнопосочно тълкуване на някои разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ). По тази причина Колегията поиска и автентично тълкуване на закона от Народното събрание по въпроса, но междувременно реши нова работна група да работи по изглаждане на проблемните моменти, за да може все пак да се прецизират критериите. Срокът за работата й беше двуседмичен.

След като новата работна група е изгладила неточностите в правилата, в деловодството на ВСС са постъпили и становища от Боряна Димитрова, както и от председателят на ВКС Лозан Панов във връзка тях. Това докладва представляващият ВСС Боян Магдалинчев по време на заседанието на кадровиците във вторник.

В становището си Димитрова изразява мнение, че бонусите неизбежно трябва да бъдат обвързани с натовареността на магистратите и служителите в специализираните органи на съдебна власт. "Не желая моите колеги нито от специализираните съдилища, нито от общите съдилища да бъдат ощетени. Съдебната власт отвън е поставена в тази хипотеза. Ние, като кадрови орган, сме от части виновни за това, тъй като целевите средства трябваше да ги поискаме, а не да чакаме да ни бъдат дадени. В тази хипотеза и по рационални съображения, аз ще гласувам "за" тези правила и работих за тези правила. Това, че съм посочила критерии не значи, че не са взети предвид и в настоящия вариант на правилата, поради което и се съгласих и поддържах тези критерии. Самата аз не знам как да бъде по друг начин изведен резултатът на колегите в тези органи. Поради което единственото, което предлагам, все пак натовареността да се вземе предвид", каза Димитрова.

Становището на председателя на ВКС пък поставяло въпроса защо режимът за общите и специализираните съдилища е различен, както и този за председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с режима на ръководителя на Специализирания наказателен съд (СНС). Все въпроси, който не са от компетенциите на председателя на ВКС или пък на Съдийската колегия, а са в правомощията на законодателя, отбеляза Боян Магладлинчев извън микрофона.

В становището си Панов посочил и че е твърде ангажиран и 14-дневният срок за запознаване с крайния вид на правилата не му бил достатъчен. Междувременно обаче той е изпратил и нарочно писмо, че ВКС няма да изпрати представител за работната група, занимавала се с правилата, абдикирайки за пореден път от отговорностите на поста, който заема.

Така, в отсъствието на председателя на ВКС и без участието на нито един върховен съдия в изготвянето на критериите, Съдийската колегия все пак продължи с обсъждането на правилата, като първа Атанаска Дишева посочи, че има обструкции по финалния вариант. Тя посочи, че според нея е несправедливо всички магистрати и служители, както и председателят на Специализирания наказателен съд да се оценява от помощни комисия, а този на АСНС от председателя на ВКС.

"Тук става дума за това, че всеки председател сам може да прецени дали иска помощта на съответните комисии. От това може да се възползва и председателят на ВКС, който е горестоящият на този на АСНС", обясни накратко представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

В крайна сметка, Съдийската колегия прие вариант на правилата, при който именно председателят на ВКС ще оценява колегата си от АСНС, само че ще може да бъде подпомаган, ако прецени, че има нужда. Останалите административни ръководители – този на АСНС и на СНС – които ще оценяват съдиите и служители също ще могат да се ползват от помощни комисии, съставени от самите работещи в съда.

Така правилата влизат в сила, поне докато парламентът не излезе с автентично тълкуване по въпроса.

Още по темата

Съдийската колегия подкрепи оставането на заповедните дела в съда

Предишна новина

Студенти по право се запознаха с работата на Окръжен съд – Варна

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Съдия | нерегистриран
  5
  -2

  Че на него при всяко изказване му личи, че ненавижда специализираните съдилища, Ако може закриването не им мърда. Ама не може. А на тях много- много не им пука за неговото мнение, нито страдат от комплекс, че не се харесват на ВКС. Вярно е, че никой от тях няма да допуснат във ВКС, но както са тръгнали ще успеят да си издействат сходно възнаграждение и няма да драпат за там.

 2. 1
  ГейШеф | нерегистриран
  6
  -9

  Подаръци ще има,

  за всички от сърце,

  специализираните - с полицейски кубинки,

  скоро ще тропат хорце...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.