Полк. Даниел Драгомир, бивш директор в Румънската разузнавателна служба:

Борба с корупцията?! Всичко е лъжа и шантаж*

Борба с корупцията?! Всичко е лъжа и шантаж*
Полк. Даниел Драгомир - бивш директор в Румънското разузнаване, снимка: в-к Труд

Съседна Румъния е давана често за пример в борбата срещу корупцията – в затвора вече има цели правителства. Въпреки тези големи "успехи", страната повече от година време е разтърсвана от многохилядни протести. Коя е Лаура Кьовеши – наричана лицето на антикорупцията в Румъния, как се осъществява шантажа над политическия елит там? На тези въпроси в няколко броя на в-к "Труд" отговаря бившият топразузнавач от Румънската разузнавателна служба – шеф на дирекция "Антитерор" полк. Даниел Драгомир. 

Какво става в Румъния, полковник Драгомир? От доста време в страната ви има масови протести, а ето – за капак, премиерът Михай Тудосе подаде оставка миналата седмица. За всичко това трябва да има причина, каква е тя?

Политическите сътресения през последната година в Румъния, свалените правителства са резултат от престъпната намеса на "паралелната държава" в политическия живот. Паралелната държава е една незаконна групировка, формирана от високопоставени елементи от силовите институции, бивши и настоящи офицери, прокурори, държавни служители, които на всяка цена искат да контролират политиката и икономиката на Румъния, използвайки властта си чрез престъпни методи. Във всички политически партии в Румъния има внедрени лица, контролирани от паралелната държава. През последната година партиите започнаха да се събуждат и да се вслушват в гласа на народа, на който му писна от злоупотреби, подслушвания, арести и т.н.

Отговорът ви предизвиква много въпроси, но да започнем един по един. Това, което ние – българите, знаем за вас от новините, е, че водите страхотна борба против корупцията, че непрекъснато протестирате. А протестите наистина са впечатляващи като присъствие. Кои са тези хора, кой ги организира?

Има една организация – името й е "Ще устоя", която излиза седмици наред да протестира. В нея са НПО-та, онлайн платформи, те разполагат със стотици хиляди данни – имейли и лични данни на много физически лица. Те са изключително добре организирани и всяка вечер са на улицата в подкрепа на г-жа Лаура Кьовеши, шефката на Националната дирекция "Антикорупция" (ДНА). Има два важни момента – през декември Доналд Тръмп говори за тази организация – всъщност става дума за същото движение "Ще устоя" в САЩ, което протестира срещу американския президент. Те дори издигат същите плакати, лозунги, цветове. Тези организации в Румъния са финансирани от НПО-тата на Джордж Сорос. И всички те – заедно с масмедиите, които се финансират от тях, поддържат г-жа Кьовеши.

Процентно колко медии подкрепят политиката и лично г-жа Кьовеши?

Трудно може да се каже, защото тяхната дейност е предимно в социалните мрежи, по-малко във вестници и телевизии. Но хората, които те изкарват на улицата, в по-голямата си част са младежи, които не четат вестници и не гледат телевизия – те почти денонощно са онлайн. Когато протестират всяка вечер, ги интервюират и ги питат защо са излезли на улицата, какво ги притеснява в законите. Нито един от тях не може да даде никакъв пример. И единственото тяхно искане е да бъдат арестувани корумпираните лица. Мотото им е "ДНА да дойде да те арестува". Това искат те. Ако си политик, си корумпиран, ако имаш пари и фирма – си корумпиран. Г-жа Кьовеши се базира на много емоционален пиар.

Това означава ли, че най-близките на Кьовеши се спонсорират от Сорос и че всъщност американецът управлява протестите?

Всички данни, предоставени в Румъния – а те са много, включително и от хора участвали в тези организации, публично са дали доказателства за това как са организирани и как получават пари отвън от фондациите на Сорос. Вече предложих: нека да приемем американския модел. Тогава на всеки три месеца ще са задължени да публикуват откъде точно са взели пари и какво са направили с тях. Законът казва, че на политическите партии е забранено да получават пари отвън. Аз обаче казвам: да не им забраняваме, но трябва да знаем откъде идват парите им, защото те имат политически цели. Вместо да са НПО-та, да си направят партии, защото партиите трябва да обявят какъв е произхода на парите им. И организациите, които не са обявили това, трябва незабавно да бъдат закрити. В Румъния влизат милиони долари – и то без никакъв контрол, като ги използват за политически цели.

Румъния много често е давана за пример в България с дейността си против корупцията – с резултатите и най- вече с това, че много висши политици вече са в затвора. За нас това звучи направо невероятно, как го правите и какъв е ефектът?

Борбата срещу корупцията е нещо много важно за една страна, за развитието й, както и за да се изпълнят демократичните ценности в тази държава. Второ, по отношение на Румъния трябва да имате превид, че борбата с корупцията представлява много добра пиар кампания за създаване на имидж. Като се започне от 2015 г. всеки ден в медиите – вестници и тв канали, се появяват документи, различни сигнали за злоупотреби, които нарушават правата на румънските граждани. Става дума за злоупотреба с разследвания, хора, които са арестувани и вкарани в предварителния арест, а накрая са оправдани от съда. И на трето място – да погледнем цифрите: те не лъжат, не са кампанийни и не създават имидж.

Бихте ли посочили конкретика?

Да, между 2015 и 2017 г. проучване на "Евробарометър" показва спад на доверието в правосъдието в Румъния – от 60 на 25%. Доверието на румънците в Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА) последва същия курс. През 2017 г. се появи много информация за намесата на Румънската разузнавателна служба (СРИ) в борбата с корупцията. Конституционния съд (КС) на Румъния, който е най-високата инстанция, обяви тази намеса за неконституционна. И днес тя се преценява като незаконна.

Знаете ли, корупцията в България днес е определяна като един от най-големите ни проблеми, предстои и приемането на антикорупционен закон, чуват се мнения, че той трябва да е подобен на вашия. В проекта е предвидено да има антикорупционен орган, който да изпълнява този закон. От какво трябва да се предпазим ние?

Не мога да ви дам съвети, но мога да ви кажа какво се случва в Румъния. Изключително важно е да се поддържа равновесие. Т.е. да има наистина ефективна борба с корупцията. Но при спазване правата на хората. В Румъния стана тотално нарушаване на това равновесие. Ще ви дам пример. В периода 2013-2017 г. работеше следният модел: за едно лице, независимо какво е – политик, бизнесмен, журналист или обикновено физическо лице, се издаваше разрешение за подслушване от специалните служби. Този човек можеше да бъде подслушван в продължение на година-две-три или пет, след което се прави преписка в Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА). Човекът може да го арестуват още на улицата.

Сериозно? И как точно се процедира, за да се стигне до ареста, какво следва после?

Спецслужбите си имат свои хора от медиите, те им предаваха информация от образуваната преписка и човекът с белезници на ръце стигаше до ДНА, която е вид прокуратура. Изведнъж се оказва, че цялата преса разпространява информация именно от тази преписка – подслушвания, лични данни… И всичко това се появяваше по телевизията. А хората си казват: този е престъпник, той е корумпиран човек. Без значение е, че това се прави незаконно. Съществува и европейска директива, че всеки има право да се смята за невинен до доказване на противното. Човека го арестуват, задържат го за 24 часа, след което на втория ден се изправя пред съда. Съдиите имат много тесни връзки със спецслужбите. Всички телевизии говорят само за човека, който ще го съдят, и автоматично го арестуват. Задържат го в предварителния арест в продължение на 5-6 или повече месеци, след което го изпращат на съд.

Но не ви ли смущаваше всичко това, не се ли разровихте по-дълбоко?

Да, смущаваше ни. И през последната година ние открихме следното: че високопоставени лица от разузнавателната служба имат връзки с определени журналисти и аз лично съм разговарял с т.нар. офицери под прикритие, а това са именно журналисти. Второ, открих, че тези дела съдържат секретна информация, която е дадена от СРИ. Обвиняемият обаче изобщо няма право да се запознае с тях и няма как да се защити. Разкрихме също, че записите от тези подслушвания са представени пред съда на хартия, но те се различават от истинските.

Даниел, искате да кажете, че записите са манипулирани?

Точно така – манипулирани са. Записите към делото са променяни, обработвани са. Разкри се, че за тези хора са били издадени разрешителни за СРС-та. Например, във връзка с тероризма са били подслушвани в продължение на 5 години 24 часа в денонощието, след което тези записи са били дадени в ДНА. Разкри се също, че офицерите от Румънската разузнавателна служба са писали документите, които са предавани на прокурор, а той само ги е подписвал и предавал в съда. Има признание дори от служители на службите. Беше открито също така, че по време на ареста и докато се води делото, високопоставени офицери от СРИ са минавали скришом от заден вход, срещали са се както с прокурори, така и със съдии, и са им давали "правни мнения" как да постъпят. Това не само е незаконно, но и противоконституционно.

Но това звучи страшно! Кой пише тогава обвинителните актове, всъщност къде се пишат?

Документите всъщност са били писани от специалните служби. Изпращат ги на прокурора и се е работило в т.нар. смесени екипи. От октомври 2017 г. до сега аз три пъти бях в парламента в Комисията за упражняване на контрол върху Румънската разузнавателна служба. Тя сега разследва тези случаи на корупция. Съветът за Национална сигурност при президента се ръководи от него и там се събират абсолютно всички участници, които отговарят за националната сигурност, отбрана, вътрешен ред. Този съвет казва, че борбата с корупцията е национален приоритет. Решенията му представляват класифицирана информация и следствие на тях спецслужбите заедно с прокуратурата подписват секретни протоколи. На базата им се формират смесени екипи. Когато отидох в парламента, заявих, че имаме проблем с демокрацията, че Съветът за национална сигурност не е парламентът. Този съвет е взел секретно решение, което никой не знае какво представлява. Подписаните протоколи също са секретни и аз поисках от парламента те да бъдат разсекретени. За да ги видят всички – и медиите, и да си дадат сметка какво представлява борбата с корупцията в Румъния. Ако нещата наистина бяха ясни и прозрачни, защо тогава са засекретени?

Не отговорихте какво трябва да направи България?

Мога да ви кажа само това: спазвайте демократичните принципи и парламентаризма, защото можете да стигнете до ситуацията в Румъния, където една група от хора са окупирали властта. Става дума за началници в спецслужбите, в прокуратурата и други възлови институции – сред тях и медиите, които народът никога не ги е избирал. Те са на тези постове повече от 10-12 години и са се възползвали от тази секретна информация, за да образуват дела едва ли не срещу всички.

Пепел ми на устата, но като гледам – май не остана политик, който да е останал чист, и срещу него да няма наказателно преследване?

Може би ви звучи невероятно, но в Румъния в момента със сигурност има не повече от двама-трима политици, срещу които няма образувани дела. У нас всеки бизнесмен, който има оборот над 10 млн. евро, е арестуван, срещу него е образувано дело и е вкаран в затвора. Вземете ТОП 100 на най-известните ни бизнесмени и ще си направите сметката колко от тях са били арестувани и колко са в затвора.

Шегувате се! Добре – колко от тези 100 бизнесмени са арестувани?

Между 95-97 души от 100. Страната ни е разделена на 40 окръга и от предишните местни избори срещу 38 от председателите на общинските съвети са образувани дела.

Защо?

Защото тези хора, които завзеха властта, искат да ликвидират всяка власт в държавата и за тази цел те използват борбата с корупцията. Те разполагат с информацията, СРС-тата и белезниците са в тях и така завземат цялата власт.

Извинете, но вие все едно ми казвате: завладяна е цялата политическа система, медиите и бизнеса също, завладяна е демокрацията. Всъщност, в Румъния има ли демокрация сега?

Няма.

Толкова категорично? Но ако всичко това, което казвате е така, за да се случва то, означава, че има много висока подкрепа. Овластените хора у вас да не би да имат чужд началник?

През декември дадох пресконференция и казах, че румънската държава е арестувана, няма демокрация, институциите ръководят хората, а не хората ръководят институциите и че това ни е наложено отвън. Вижте резултата от всички арестувани: стотици хиляди хора са уволнени от работа, хиляди са затворените и блокирани фирми, стотици хиляди са безработни, може би и милиони хора са подслушвани през този период от време, един милиард евро са инвестирани от румънската държава за СРС-та!

И в крайна сметка какво виждаме?

Една по-бедна и разделена държава, западните многонационални компании влязоха и завзеха целия пазар. И още по-конкретно ще ви отговоря: американският посланик в Букурещ беше назначен по време на управлението на демократите в САЩ и той бе поддръжник на борбата срещу корупцията. Той си затваря очите и не вижда злоупотребите, а всъщност продължава да иска да вървим по тази линия. Среща се с политици и депутати, за да им казва да не се докосват до борбата с корупцията. Въпросът, който аз поставих, беше следният: кой ръководи американската политика в Румъния? Администрацията на Тръмп или хората, които бяха доведени, за да въведат някои неща по време на управлението на демократите на Обама. Това е период, който ние познаваме много добре, американският департамент беше една от ръцете на Сорос, той го командваше. След като дойде Тръмп, нито един посланик в Източна Европа не бе заменен. И тук вече Румъния се сблъсква с проблем, свързан със суверенитета си. Парламентът промени правосъдното законодателство, защото Конституционният съд (КС) декларира, че има 80 члена от закона, които са неконституционни.

Това означава ли, че вашият Конституционен съд е независим?

Да, КС все още може да се каже, че е независим. Има друг много интересен детайл. Когато започна изменението на тези закони, румънският парламент получава едно съобщение от Държавния департамент на САЩ, с което той иска да не се променят законите, защото с това се нарушава независимостта на правосъдната система и се пречи на борбата с корупцията. За щастие, парламентът взе много ясна позиция и направи запитване какви точно промени в законодателството ги смущават. Дори и до днес отговор на този официален въпрос не е получен.

Вие сте държава – член на ЕС, и подобни съвети – нека така ги наречем, би трябвало да получавате от Брюксел, а не от Вашингтон. Имате ли някакви забележки от там?

Позицията на Брюксел за борбата с корупцията не се различава от тази на Вашингтон.

Даниел Драгомир е на 39 години, роден е в град Бакъу. 12 години работи в Румънската разузнавателна служба (СРИ) – Дирекция "Антитерор", като през 2010-а става най-младият полковник в историята на службата. Ръководил и контролирал всички операции против тероризма в рамките на СРИ, в Румъния и в чужбина. През февруари 2013 г. си подава оставката, поради конфликт с оперативния директор на СРИ ген. Флориан Колдя и отказа му да бъде съпричастен с престъпните методи, използвани от ръководството на спеслужбата за контрол над съдебната система на Румъния и шантажиране на румънския политически елит. През 2015 г. е арестуван под натиск на Колдя и шефката на ДНА Лаура Кьовеши, с цел да бъде сплашен и елиминиран.

*Препечатваме интервюто от в-к "Труд". Подзаглавието е на "Правен свят".

Още по темата

Три комисии на парламента гледат спорната Истанбулска конвенция

Предишна новина

Шофьорът от Чепинско шосе не е заличавал следи, след като е прегазил пешеходец

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 12
  Хххх | нерегистриран
  2
  -3

  Този мушмурок си мисли, че няма да разберем, че е човек на Ливиу Драгня, т.е. най-корумпирания румънец.

 2. 11
  Д. П. | нерегистриран
  10
  -1

  Интерресно как преди да излезе в Труд, за където е взето, интервюто излиза тук. Замалко да си помисли човек, че двете „медии” имат един собственик.

 3. 10
  кум вълчан! | нерегистриран
  0
  -8

  През 1996г. ИЗПОЛЗВАИКИ КОНСТИТУЦИОННОТО СИ ПРАВО НА МНЕНИЕ НАПИСАХ ОТКРИТО писмо до гл. п-р Филчев.,срещу незаконни действия на н-к Грао при община Враца ,незаконно приподписвал вече легализирани в консулски отдел при МвРаботи. общински документи. Вместо да съдят общинския чиновник, осъдиха мен на ЛС,,за престъпление по чл.148 ал.2 НК,й за преписването му на подкуп ,чрез внушаване на мисъл.,, . Намерени бяха ., й “свидетели помагачи.”Един подчинен по служба на н-к ГРАО,а другия гр.ищец,заинтересовано лице по друго ОХ дело срещу мен по чл.144 ал.3 НК./за който процес през 2003г.осъдих държавата в ЕСПЧ/ При наличието на предубеденост на следствието/където работеше синът му като дознател/ и “съда,” Враца,,както и на свидетели, които прикриват и изопачават факти за да прикрият собственото си или на други лица престъпно поведение, съградиха присъдата ЛС по предположения.

  Осъден бях и на 2516 лв.неймуществени щети с лихви,без да е поискана в с.з.?! Като укриха,че .“ правораздаващ “съд” ,,й “правоприлагащата”Рп Враца,независимо от дадените указания с /д.в.бр.10 от 1993г./отм/,,са “”пропусналали”” да квалифицира престъплението като единна престъпна дейност по смисъла на чл. 26 НК, за да се препятства приложението спрямо мен на института на чл. 78а НК, “”НЕЗАБЕЛЯЗАНО “” в разпоредителното заседание по нох.д. №522/98г на Рс Враца,й при постановяването на присъда №245/9.7.99г., НЕЗАБЕЛЯЗАНИ,й от докладчика от Ос Враца,оставил в сила присъдата ЛС с внох.д. №358/99г.,въпреки ,че , процесуални нарушения са могли да бъдат отстранени от докладчика . При липса на молба от “пострадалия “” за довършване на производството през 2000г. ,.по досегашния стар ред ,този факт е счетен за ирелевантен, от .ВКсъд . ,който оставя в сила присъда ЛС, ПРИ ВЕЧЕ НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ЗАКОН /след обнародване на Д.В. БР.21/2000г. ,която присъда не е кореспондирала с действащото след 01.01. 2000г.законодателство в Република България .Мотивите на решението на ВКсъд,излизат с два месеца закъснение,заради “заболяване” на докладчика .Видно от писма на ВКП вх.№4921/13г. от 04.09.2015г.,й 08.12.14г.,, оставяйки в сила присъда ЛС, за престъпление по чл.148 ал.-2 НК, ,с решение № 166/10 май 2000г. по н.д. №50/2000г.-ВКсъд е допуснал съществено нарушение на закона,- НЕ Е ПРИЛОЖЕН ПО БЛАГОПРИЯТНИЯТ ЗА МЕН чл.78 а НК..,заради й което прокурора от ВКП в с. з. на 10.март 2000г.отказва да поддържа обвинението ,тъй като с публикацията съм изказал мнение..

  Не помогна факта ,че в законоустановения шест месечен срок,. имам десетки искания за възобновяване до окр.прокурор Враца,гл.прокурор,,,Рс Враца ,Ос Враца ,й ВКсъд .Всичките са с отказ? Гл.прокурор Б.В. внася искане1377/08г.за възобновяване на осн.чл.78а НК,оставено без разглеждане от ВКс, 2 н.о.,поради касационна проверка на присъдата.

  Те, НАГЛЕДНО ,какво получават,тия които пишат и се борят с КОРУПЦИЯТА ЗАЩИТАВАИКИ ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС! 4. 9
  Не сме народа, а мърша | нерегистриран
  8
  -3

  Знаете ли кога ще има надежда за България!? Когато поне 50 000 души дни наред протестират за каузата "Стига корупция! Така повече не може".  Справка Румъния от последните седмици

 5. 8
  Губернатор | нерегистриран
  2
  -9

  Долу борбата с корупцията, Да живее матуушка РУс

 6. 7
  Чак сега разбрах защо | нерегистриран
  9
  -1

  на Б.Б. толкова много му харесва румънския модел за борба с корупцията. Та то на практика си било съвременен вариант на "вся власт советов".

 7. 6
  Мда! | нерегистриран
  2
  -6

  У нас е супер - демокрация в действие...

 8. 5
  Изтриването на коментарите сочи ясно целите на ЦУМ & Пеевски | нерегистриран
  7
  -3

 9. 4
  Статията е целенасочена | нерегистриран
  10
  -4

  Какво искате да внушите с това интервю? Че у нас е по-добре ли?

 10. 1
  | нерегистриран
  8
  -2

  То верно, че и аз, ако не получавах грантове от ФАБ нямаше да и нося папките даром, ама има все пак някаква разлика между Румъния и България.

  Румънския народ се надигна целия, като се опитаха да им прокарат закон като нашия "Наглите". А тука гледахме "Мълчанието на агнетата", които сега се чудят, що след като пуснаха килърите от затвора, сега в Нови Искър гръмнали 7, на едно място данъчен, на друго бизнесмен ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.