Борис Велчев: Прокуратурата е под обстрел, защото е силна*

Борис Велчев: Прокуратурата е под обстрел, защото е силна*

Г-н Велчев, позволете ми да предположа, че като конституционен съдия сега вие надавате ухо към словесния обстрел, на който е подложена прокуратурата и си мислите: "Господи, добре, че се спасих!"

Не само сега надавам ухо към прокуратурата. Аз се старая да следя всичко, което се случва в тази институция, където преминаха седемте най-тежки години от живота ми.

Седемте най-тежки години? Вашият наследник в шефския кабинет на прокуратурата сигурно добре разбира какво имате предвид.

Да. Това "Господи, благодаря, че се спасих!" аз не си го казвам, защото онова, което вие наричате обстрел, не ме подмина. Хората не си спомнят може би, но имаше много тежки периоди в рамките на моя мандат в прокуратурата. За съжаление, прокуратурата е институция, която фокусира внимание, а понякога и един вид агресия в кризисни за обществото моменти. От нея се очакват магически решения. При това каквото и да направи ръководството на прокуратурата и всички колеги, то винаги изглежда недостатъчно. Пристрастен съм към проблемите на прокуратурата и сега, когато съм конституционен съдия. И съм абсолютно убеден, че тя има ресурс да се справи с тях.

Бившият главен прокурор Филчев обичаше да казва, че работата на магистрата е уникална. Вършиш ли я както трябва, получаваш врагове и неприятности. И обратното - скатаваш ли се, договаряш ли се с "лошите момчета", ти си много добре - авторитетен, недосегаем, несменяем, с имунитет.

Има много истина в тия думи на г-н Филчев. Той от собствен опит прави тези изводи. Независимо от всичко, ще дойде време, когато по достойнство ще бъде оценен и неговият мандат. Направеното от него никак не е малко... Но нека бъдем реалисти. Работата в прокуратурата е несравнима с нищо друго. Това не е като да построиш път, той да остане, хората да пътуват по него и да си казват: ето, този път беше построен докрай еди-кога си... В прокуратурата нищо няма край, работата никога не свършва и никога резултатът от нея не е достатъчен. Колкото и бандити да се пратят в затвора, на тяхно място идват нови. Престъпността продължава, а ти каквото и да правиш, нямаш усещането, че си извършил нещо значимо накрая. Това може би най-много тежи в тази работа. Че каквото и да правиш, повечето хора го оценяват като недостатъчно. А и ти самият си недоволен от себе си.

Как ви се струва това, което се случва в прокуратурата през тази година, откакто я оглавява г-н Сотир Цацаров?

Трудно ми е да коментирам по две причини. Първо, ако съм могъл да направя нещо по-добро от г-н Цацаров, аз съм имал възможност седем години да го направя. Второ, убеден съм, че той няма нужда от моите оценки и съвети. Но за да не бягам от отговора на вашия въпрос, съм длъжен да кажа следното: Прокуратурата работи добре и според закона. Ако е под обстрел, както казахте вие, то е защото е работеща и силна. Като заявявам това, никой не може да ме упрекне в пристрастие или в някакви преходни отношения с г-н Цацаров. Аз се запознах с него в деня на неговата клетва. Но това, което следя и анализирам, ме кара да мисля, че в момента прокуратурата има много опитен ръководител, който професионално и уверено си гледа работата. Ще добавя, че според мен той е и един много почтен човек. А иначе си давам сметка на какъв хал е.

Може да се каже с голяма степен на сигурност, че той се сблъсква с проблеми, с които сте се сблъсквали по-рано и вие.

Сигурен съм в това. Ще ви кажа един от тях. Аз например не можах да обясня на гражданите с какво се занимава главният прокурор. И в момента българското общество смята, че главният прокурор се занимава с всичко. Че е достатъчно да напишеш един сигнал до него, за да се захване лично той с преписката. И че винаги главният прокурор има лично участие едва ли не в решаването на всички дела.

Ами скандалите, раздухвани от обвиняеми и политици така, че прокуратурата се оказва в окото на бури?

Когато те въвлекат в скандал и нямаш избор, освен да се окажеш в него, много е важно да се държиш достойно, и да не падаш на ниско ниво. Ако не зависи от теб началото на скандала, то от теб зависи до края да се държиш на нивото на институцията, която ръководиш, особено когато тя има функция за надзор на законност. Аз мисля, че прокуратурата се държи достойно.

Вие смятате ли, че депутатът Делян Пеевски я командва? Не кой да е казва това, а бившият министър на вътрешните работи. Без значение, че в момента е обвиняем по три дела.

Едва ли ще си спомните през последните 7 години да съм коментирал изказванията на някой друг. Няма и сега да го направя. Има обаче едно нещо, в което съм сигурен, защото то отчетливо се разпознава и затова ще го кажа: Прокуратурата си има ръководител и той се казва Сотир Цацаров. Нека г-н Цацаров да бъде упрекван за това, което е направил или не като ръководител на държавното обвинение. А не за някакви имагинерни и абсурдни грехове. Опитвали са се, разбира се, доста хора да атакуват през годините и мен, а преди това и г-н Филчев и г-н Татарчев. Сега е ред на г-н Цацаров да се опитват да го забъркват във всякакви скандали. И тези опити ще продължават. За съжаление, това е неизбежно. Такъв е манталитетът на българския политически живот. Ето сега например г-н Цацаров трябва да обяснява как си е сформирал екипа от заместници.
Аз смятам обаче, че по този въпрос той никому не дължи обяснение. Той си подбира екип в крайна сметка, той носи отговорност за него. И сега, една година по-късно, е от значение само това дали той продължава да има доверие на всички хора в него.

Г-н Делян Пеевски съобщи, че заместниците на г-н Цацаров са обсъждани в негово присъствие в кабинета на бившия вътрешен министър Цветанов. При това г-н Цветанов препоръчвал настойчиво прокурорката по "Килърите" Ася Петрова, а бил определено против Борислав Сарафов да стане зам. главен.

Не мога да имам коментар на събития, на които не съм бил свидетел и които се представят по съвсем различен начин от хората, които са участвали в тях. Мога обаче определено да кажа, че решението на г-н Цацаров да предложи г-н Борислав Сарафов за зам. главен прокурор според мен беше правилно. То очевидно се е основавало на оценката на професионалните качества на г-н Сарафов, на неговата професионална биография.

Тя е известна, разбира се. Като шеф на отдела за борба с организираната престъпност във ВКС г-н Сарафов беше водещ по делата срещу знакови фигури - Златко Баретата, Братя Галеви, депутатите Гюнай Сефер и Митхад Табаков, прокурорите Тома Томов, Димитър Викентиев и други.

Аз не крия, че съм пристрастен към добрата работа на г-н Сарафов, която отблизо съм наблюдавал. Имам предвид не само работата по конкретни дела. Защото той беше и ръководител на Специализираната апелативна прокуратура, беше част от формирането и провеждането на определена държавна политика за противодействие на организираната престъпност. Резултатите от работата му го представяха като човек, който знае проблемите и намира решение. Благодарение на екипи от прокурори и служители на МВР и ДАНС недосегаеми дълго време лица се сдобиха с присъди. Така че ако г-н Цацаров се е доверил в избора на Сарафов на интуицията си, тя не го е подвела. Мисля, че това е едно сполучливо кадрово решение. А дали то е било приятно на един или друг политик, аз не зная. Както и не зная какви са били отношенията на г-н Сарафов с г-н Цветанов. Зная, че Сарафов работеше много трудно с бившето ръководство на ГДБОП.

Трудно е работил с г-н Флоров?

Изключително трудно. И въпреки това си гледаше работата по един професионален начин и постигаше резултати. И като говорим за хората от ръководството на прокуратурата, които познавам - същото като за г-н Сарафов мога да кажа и за г-н Евгени Диков. Не познавах добре г-жа Пенка Богданова, но бях силно впечатлен от функционалния анализ на прокуратурата, готвен под нейно ръководство.

Като журналист аз зная един любопитен факт: г-н Сарафов беше десетина пъти през 2010 и 2011 г. в Шумен, за да работи по "Килърите". Два-три пъти, ако не греша, там беше командирован и шефът на следствието Евгени Диков.

Точно така беше. Това ставаше по указание на зам. главния прокурор Камен Ситнилски. Тези двама много опитни колеги от тогавашния отдел Девети на ВКП бяха непрекъснато в помощ на колегите от окръжната прокуратура в Шумен. Пращахме там най-добрите, защото това дело беше изключително тежко, то още не е приключило...

Вие чули ли сте да се говори в прокуратурата, че Цацаров прикрил преписка срещу заместника си Сарафов за престъпление, в което двамата са участвали?

Ако ме питате дали по време на моя мандат съм срещал преписки срещу г-н Сарафов и Цацаров, веднага мога да отговоря еднозначно - не, никога. Друг въпрос е, че никой не е застрахован да се пусне срещу него някакъв клеветнически сигнал - нито главният прокурор, нито заместниците му, нито някой съдия или полицай.

Разбира се, след обработка в ГДБОП сигналът се превръща в "справка".

Но независимо от лекотата, с която се хвърлят обвинения срещу прокуратурата, че можела да прикрие всичко, знайте от мен - тя е достатъчно голяма, силна и отговорна институция. Познавам я добре и не мога да си представя, че това се случва. Нищо не може да бъде скрито. Много е евтин този подход да се обяснява всичко с някакви прикрити преписки.

Аз ви моля да ме извините, г-н Велчев, за долнопробните въпроси от политическия фолклор. И ви благодаря за търпението, с което давате своите отговори. Ще злоупотребя още малко с него, понеже едва ли в държавата има много хора, които разполагат с вашата информация.

Слушам ви.

Вие чували ли сте за срещи между Делян Пеевски, Цацаров и Сарафов в хотел "Берлин" по време на изборите на членове на Висшия съдебен съвет?

Не съм чувал. И даже съм изненадан, че от мен се очаква да коментирам подобен въпрос. В този период аз не съм познавал лично нито г-н Пеевски, нито г-н Цацаров. Изобщо, струва ми се неуместно е да се коментират подобни теми. Те принизяват проблемите на държавата до нещо много евтино. Аз не зная кой с кого се е срещал. И не мисля, че интересът към подобни срещи е здрав, ако въобще ги е имало. Той подменя важния въпрос за това кой как работи.

Но ако не знаете за тези срещи, значи нямате представа кой управлява държавата, казва един известен обвиняем... Вие знаете ли, г-н Велчев, кой управлява държавата?

Знам. Институциите. Нали не очаквате от мен да назова някакво име, което управлява държавата извън правилата? Държавата се управлява от парламента и правителството, а съдебната власт от нейните ръководители. Аз не мога да си представя, че има един човек, който може, обединявайки всички тези власти, да ги управлява. Това е, извинете ме за повторението, евтино съждение...

Бившият премиер г-н Станишев призова по телевизията журналистите да ви попитат: Имало ли е случай той да се опитва да влияе на прокуратурата?

Дължа му този отговор и ето - давам го чрез "Труд" сега. За времето, когато г-н Станишев беше премиер, той по никакъв начин не се е опитвал да влияе на прокуратурата. Единственото, което правеше, е да подпомага на нашите усилия за противодействието на престъпността. Правеше го държавнически. Длъжен съм също така да кажа, че г-н Бойко Борисов - другият премиер, с който съм работил, се е държал също с голямо уважение към прокуратурата. Не намерих как да благодаря и на двамата в края на моя мандат. Правя го сега. Благодаря им за подкрепата и че действително спазваха разделението на властите.

* Препечатваме интервюто от в."Труд"

Още по темата

Политиците да не си правят евтин пиар на гърба на прокуратурата

Предишна новина

Председателят на съда да мотивира колегите си да работят, въпреки страха от закриване

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 12
  вечна слава на ЦК на БКП синчета и внуци на видните партийци | нерегистриран
  0
  0

  Една от спецификите на корумпираната българска правосъдна система е гьонсуратлъка, семейни, фамилни и шуробаджанашки връзки и то в едни и същи съдилища: магистрати съпрузи, магистрати бащи-деца, магистрати-роднини.... Магистрати продажници за които се писа по медиите вместо да си подадат оставките се напъват да растат в йерархията и правят на активисти. От хилядите корумпирани магистрати осъдиха един-двама и то символично. Всички останали си препраха парите и си запазиха постовете. Дори и тези за които безспорно се доказаха нарушенията, като магистратите – хотелиери и те бяха оправдани! В България правосъдие се раздава от корумпирани и престъпни магистрати и се оказа, че няма сила, която да прочисти съдебната система. Няма защото хората от другите власти нямат изгода, а имат ползи.

 2. 10
  gaser | нерегистриран
  8
  0

  Цитирам отгоре - Прокуратурата си има ръководител и той се казва Сотир Цацаров. Нека г-н Цацаров да бъде упрекван за това, което е направил или не като ръководител на държавното обвинение.

  Този на снимката няма с каво да го запомним

 3. 9
  останаха ли още наивни българи | нерегистриран
  3
  -1

  600 000 преписки са прекратени по давност от прокуратурата
  25.10.2012 13:00| 5| 5842
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5234611
  Граждани искат да се оплачат на главния прокурор от мъките, причинени им от съдебната система
  : БГНЕС
  Със скандирания "Мафия" и плакати "Прокуратура - слуга на имотната мафия" беше посрещнат днес главният прокурор Борис Велчев пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БГНЕС.
  Малка група граждани шумно се оплакаха от мъките, причинени им от съдебната система. Те поискаха от главния прокурор отговор на въпросите докога делата им ще бъдат прекратявани по давност и казусите им ще стават жертва на бавно работещата съдебна система.
  Борис Велчев отказа да даде отговор на въпросите на тротоара и учтиво покани протестиращите на среща в кабинета си в по-късен час, преди да побърза да влезе в сградата, придружаван от своята охрана.
  В България има 600 000 преписки, прекратени по давност от прокуратурата, обяви Георги Дражев, председател на сдружение "Антимафия". Пред сградата на ВСС имаше и други граждани, чакащи с години да получат решения по делата си. Особено силно недоволство изрази възрастен господин, чакащ над 22 години, за да получи решение по имотен казус.
  "Това са покровителите на бандитите, има недосегаемост на магистратите, тя ги пази от процесуалните нарушения", продължи Дражев. "Мафия означава обвързване на престъпността с властта, това е големият проблем на България. Той не е политически проблем, проблемът е в правовата система, няма върховенство на закона", заяви той.
  По думите на Дражев големият брой прекратени по давност правни производства означава пълна амнистия за престъпността, а съучастници в това са прокурорите и работещите в системата. "Ние от две години сме тук, другите са смазани, страхуват се хората. Хората ги е страх да излязат, защото така излизат срещу мафията, а тя ги мачка", казаха други граждани.

 4. 8
  отвратен от Заркова | нерегистриран
  6
  0

  Много лизане лиже тази болна майка,за да може да вреди някъде обърканото си синче.То правния факултет на СУ ли не бе,Ан. Анастасов ли не бе,депутати от НС ли не бе,зам. мин. на МВР(сега депутат)ли не бе,Фильо-тефтера за поръчките на тивата,и.фидош ицв.цв.ли не бе .Сега с помощта на Ан.Анастасов и с Велчев.Е,а стига де, Заркова.

 5. 7
  Oilala | нерегистриран
  8
  -13

  Велчев беше добър ГП. Не беше идеален, но беше добър.

 6. 6
  B.R. | нерегистриран
  12
  -1

  Кой Ви помоли да дадете това интервю, г-н Велчев?

 7. 5
  Мазник Бойко Боpис.... оф.... Велчев | нерегистриран
  15
  -2

  Какво взимате интеpвю от този мазник! Нали по негово вpeме, под pежисуpата Боко и Цоко, се сътвоpиха филмите на МВP-Пикчъpс. А той както винаги не чул, не pазбpал, "това било pабота на МВP", а не негова и тем подобни отговоpи тип "По околовpъсното". Сега почнал да се "вслушва" а!? Абе ти беше най-послушния гЛАВЕН Пpокуpоp, пpинизил институцията до pанг PПУ на МВР. Ти за мен си едно прецъфтяло глухарче издухано от вятъра. Изкарай си мандата и после пак ще те направим съветник на някой си президент, защото ака се върнеш в СУ няма на какво да научиш юристстуденцията. Най-слабият Главен Прокурор за всички времена! А понеже имаш къса памет да ти припомня, че по времето на комунизма на Главния прокурор се полагаха Военни почести!!! Но ти тогава си бил студент по право и може да си бил освободен от военна служба.

 8. 4
  Този | нерегистриран
  17
  -3

  е най-слабият главен прокурор в цялата история на българската прокуратура...Всъщност при него забатачването на прокуратурата достигна своя апогей!

 9. 3
  Вълко Червенков | нерегистриран
  17
  -2

  Интервюто е много интересно , но естествено не като съдържание-дъщерята на Леонид (какво хубаво" българско" име )Кацамунски задава въпроси на внука на Борис Велчев!

 10. 2
  Прокурора | нерегистриран
  24
  -3

  Прав си Велчев. По твое време Прокуратурата се прослави с "поръчковите" дела, които я съсипаха. Прослави се и с пракурорските изцепки ала Роман Василев и Николай Кокинов. Имаш и много други грехове, ама за тях по-късно. Сега си кротувай и лъскай медала. Ти си го "заслужил"!!!

 11. 1
  нерегистриран | нерегистриран
  6
  -2

  Атакува се това което има къде да се удари и е слабо. Няма адекватен човек който да тръгне да атакува нещо непоклатимо. Разбира се възможно е някой съвсем неадекватно да си мисли, че е силен и "света вода не напита", а всъщност да не е така. Питаше се някъде какво е ставало в по-старо време.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.