Борис Велчев: Първата ни Конституция е била приета като осъзнат документ


Духът на българската държавност не може да бъде държан само в музеите, посочи във Велико Търново председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев и призова президента Румен Радев да се възползва от правомощията си за промени в Конституцията и да внесе предложение в Народното събрание за изменение на основния ни закон и Велико Търново да бъде вписан като втората столица на България.
 
На тържественото заседание на Конституционния съд, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция, проф. Борис Велчев припомни, че първата ни конституция е била приета като осъзнат документ и цитирайки думите на Константин Стоилов, че няма лични интереси, а интересите са общи, той коментира: "Преди 140 години със сигурност е било друго, тогава е било рано за днешната ни омраза към държавата".
 
В приветствието си към конституционните съдии президентът Румен Радев акцентира, че Търновската конституция е постижение, въплътило възрожденските идеали на българската държава, които с човешките права и свободи са валидни и днес, и посочи, че върховенството на Конституцията заслужава особени грижи: "Законите, които предлагат и приемат народните представители, да съответстват на този основен закон".
 
Председателят на парламента Цвета Караянчева припомни, че най-важните думи в Търновската конституция са "свобода" и "свободен": "И ако се чуват понякога разсъждения, че свободата ни е била подарена, то подписването на Търновската конституция безспорно е изцяло българско дело". 
 
Председателят на Конституционния съд Борис Велчев призова президента Румен Радев да подеме инициатива за промяна на Конституцията, с която Велико Търново да бъде определен за втора – "историческа и духовна" – столица на България. 
 

Върна ми се доверието в българския съд

Предишна новина

Срокът за заплащане на таксите в блока влиза в закон, при забавяне глоба

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Велчо Борисов | нерегистриран
    1
    0

    Много умно изказване в стил : Да знаете, че денят се сменя с нощта.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.