Борислав Цеков: Пресилено е твърдението, че обявяването на извънредна епидемична обстановка от МС противоречи на Конституцията

Борислав Цеков: Пресилено е твърдението, че обявяването на извънредна епидемична обстановка от МС противоречи на Конституцията
Снимка: Правен свят

„Пресилено е твърдението, че обявяването на извънредна епидемична обстановката от Министерски съвет (МС) противоречи на Конституцията“. Това заяви специалистът по конституционно право д-р Борислав Цеков в коментар за „Правен свят“. Подобни твърдения и критики бяха изказани от страна на опозицията по време на дебатите по законопроекта за изменение на Закона за здравето, с който извънредното положение останаха в сила част от мерките, въведени срещу COVID-19.

Цеков изтъкна, че е необходимо да се прави разграничение между режима на извънредното положение и по-ниските интензитети като степен на кризисни ситуации, каквото е например едно бедствено положение.

„При извънредното положение има конституционна възможност за ограничаване на основни права на гражданите. Това е предвидено и в Европейската конвенция. При останалите режими, и в това чисто този нов режим на извънредна епидемична обстановка, тези ограничения, свързани с предпазване и защита на населението не могат да засягат предвидени в Конституцията права. Например: не може да има забрана за провеждане на митинги, шествия, протести, манифестации. Не може да се ограничава свободата на словото, както и други права“, уточни още експертът.

Според Цеков, ако властите пристъпят към подобен род ограничения, без да е обявено „извънредно положение“, т.е. с решение на Народното събрание, по предложение на Министерски съвет или на президента, това би било укоримо.

„Заедно с това подчертавам, че уредбата, която сега е приета със Закона за здравето има доста несъвършенства, няма ясни критерии за определяне на понятието „извънредна епидемична обстановка“ и в този смисъл вече може да се говори, че тази уредба върви по ръба на Конституцията и е много важно занапред как тя ще се прилага, за да бъдат удържани всички действия на властите в конституционната рамка и заедно с това да се изпълни основното предназначение, а именно защита на населението от епидемията“, заяви още Борислав Цеков.

Според специалиста по конституционно право с разхлабването на мерките и отмяната на извънредното положение властта действа повече под натиска на едно обществено мнение, отколкото на базата на рационални аргументи.

„Липсва съществена промяна в ситуацията, предвид факта, че всеки ден се съобщава за нарастващ брой заразени с коронавирус, но подобна тенденция има в цяла Европа – независимо от ситуацията да се върви към разхлабване на мерките по икономическите и социални съображения“, допълни още Цеков.

Още по темата

Край на извънредното положение в България, започва епидемична обстановка

Предишна новина

Текстовете на заповедите на здравния министър от днес (14.05.2020)

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.