Борислав Сарафов е безспорен професионалист от висок ранг

Борислав Сарафов е безспорен професионалист от висок ранг

"Бихме искали да изразим подкрепата си за номинацията на г-н Борислав Сарафов при избора на Директор на Националната следствена служба. Г-н Сарафов е безспорен професионалист от висок ранг, доказал се в работа по едни от най-тежките и сложни дела в страната, както и успешен ръководител на различни звена в Прокуратурата на Република България", гласи част от становището на фондация РискМонитор, публикувано на страницата на Висшия съдебен съвет, по повод предстоящото изслушване на единствения кандидат за поста директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

"Убедени сме, че със своя професионализъм, принципност, екипност и иновативност, г-н Борислав Сарафов ще бъде изключително ефективен, успешен и отговорен Директор на Националната следствена служба и ще утвърди авторитета и престижа на разследващите органи, прокурорската институция и съдебната власт пред Европейските и международни партньори", завършва позицията на фондацията, подписана лично от нейния изпълнителен директор Стефан Попов.

В този дух звучат и част от мотивите на петимата номинирали Сарафов. "Познаваме го като изявен професионалист с познания и опит. Ползва се с авторитет на колега с открит характер, който умее да търси и носи отговорност. С поведението си показва решителност и отстоява позициите си, а в работата си се отличава с компетентно отношение, поради което очакваме бъдещата му стратегия за административното и организационно управление да отговори на потребностите на следователите и на съдебната система като цяло", пишат Евгени Диков (доскорошен директор на НСлС – бел.ред.), Пламена Цветанова, Пламен Найденов, Сотир Цацаров и Даниела Машева.

На 25 октомври 2017 г. номинацията на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов бе издигната от петима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Постът директор на следствието бе овакантен на 3 октомври т.г., когато Диков встъпи в длъжност като член на ВСС от квотата на следователите.

Днес, 30 ноември, изтича срокът, в който магистрати и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации, професионални организации на съдии, прокурори и следователи, колеги, органи и институции, с които кандидатът е работил, могат да внасят въпроси и становища за кандидатите за директор на Националната следствена служба (НСлС), които да му бъдат поставени при изслушването.

Номинацията на Борислав Сарафов предстои да бъде гласувана от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 6 декември 2017 г. от 11:00 часа.

Междувременно въпроси към Сарафов постъпиха от Института за пазарна икономика (И.П.И.), Българския институт за правна инициатива (БИПИ) и от Камарата на следователите в България (КСБ). Част от тях са базирани и на концепцията на кандидата. "Правен свят" публикува въпросите без редакторска намеса и по ред на постъпването им във ВСС:

На 22 ноември ИПИ пита:

1.       Подкрепяте ли модела, предложен в Независимия анализ на структурния и функционалния модел на прокуратурата, заместникът па главния прокурор и директор на НСлС да остане зависим от главния прокурор по отношение на ресурсите, а по отношение на оперативността той да бъде независим, така че да е в неговите правомощия да провежда независимо разследване срещу главния прокурор, без възможност последният да отмени действията му?

2.       Считате ли, че трябва да бъде възобновен дебатът за по-силна отчетност на прокуратурата пред обществото чрез възможността Народното събрание (НС) да изисква по собствена инициатива доклади за дейността на прокуратурата, включително по неприключили със съдебен акт дела?

3.       Ако отговорът Ви е положителен, ангажирате ли се като бъдещ директор на НСлС да инициирате дискусия между ВСС, представители на законодателната власт и експерти от НПО сектора и академичните среди?

4.       Предвид ниската натовареност на следователите от НСлС с какво мотивирате обявяването на конкурси за назначаване на следователи в НСлС, а не закриването на освободените щатни бройки (раздел III, т. 2 от представената от Вас концепция)?

На 28 ноември БИПИ пита:

1.        Вашата кандидатура е единственото мотивирано предложение за директор на НСлС. Тя е подкрепена и от Главния прокурор, и от досегашния директор на НСлС. Как гледате на това?

2.       Какви решения смятате да предложите за намаляването на диспропорциите на натовареност на окръжните следствени отдели в контекста на цялостната реформа на съдебната карта?

3.       Как виждате ролята на националните разследващи органи в процеса на изграждане на Европейска прокуратура?

4.       Сред юридическите и магистратски среди има силно критично отношение към влезлите в сила на 05 ноември 2017 г. промени в НПК, което мнение се споделя и в искането на ВКС до КС от 17 ноември 2017 г. Каква е Вашата оценка за тези промени?

5.       В своята концепция (стр. 16) предвиждате да се допитате до мнението на окръжните прокурори за качеството на работата на следствените отдели. Мислите ли, че е удачно да се изследва и мнението на следователите за работата и влиянието на наблюдаващите прокурори?

6.       Ако бъдете избран за Директор на НСлС, какъв ще е профилът на заместниците Ви?

7.       Смятате ли, че уебстраницата на НСлС отговаря на стандартите, заложени в Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014-2020?

На 30 ноември КСБ пита:

1.       Според Вас, какви промени е необходимо да бъдат извършени в структурата на специализираните отдели на НСлС с цел постигане равномерна и оптимална натовареност на следователите?

2.       Намирате ли за положително /като възможност за повишаване на натовареността/ да бъде дадена конкретна функционална компетентност на следователите в НСлС с оглед разследванията на престъпления свързани с корупция и приватизация?

3.       Как виждате взаимодействието между Вас, на длъжност директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването и окръжните прокурори и мястото на ръководителите на следствените отдели?

България е осъдена да плати около 800 000 евро от Съда по правата на човека

Предишна новина

Може Конституционният съд да не допусне искането на адвокатурата срещу поправките в НПК

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 26
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Говори много добър английски,но по-важното е,че на български откровено и директно си казва каквото трябва на мързеливците,некадърниците и коремчетата,деен е и прави доста за институциите,в които е бил шеф

  Да да .и добре поебава където иде. Ебектор е:)

 2. 25
  Преместих си го | нерегистриран
  16
  0

  Пукнете се от яд,завистници,НАЦИОНАЛНОТО СЛЕДСТВИЕ ЩЕ ГО ИМА със или без Сарафа!!!

 3. 24
  Re: | нерегистриран
  2
  -17
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Говори много добър английски,но по-важното е,че на български откровено и директно си казва каквото трябва на мързеливците,некадърниците и коремчетата,деен е и прави доста за институциите,в които е бил шеф

  Вярно че е милиционер, ама за тези "национални следователи" и той им е много!  Всичкото е за закриване и измитане, като авгиеви обори! Мерзавци и мързеливци. При това яко корумпирани! [[_67267_]]

 4. 23
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  2
  -14
  До коментар #20 от "анонимен | нерегистриран":
  На Боби Сарафов пожелавам две неща - след като се увери, че в НСлС работят достойни хора, които заслужават доверие и уважение, да промени отношението към службата, а не всеки комплексар да се изживява като истина от последна инстанция за следователите, работещи там.

  На второ място да изпълни концепцията си и да бъде убеден, че от следователите, които обичат работата си и професията си, ще получи необходимата подкрепа.

  Да лобира пред Главния прокурор и парламентарно представените партии, че вместо да обезличават, закриват, да отнемат сгради и да демонстрират неразбиране към една институция с традиции, да им възложат законодателно правомощия, за да разследват и да предават опита си, защото всеки следовател мечтае да работи именно в НСлС, което си нормално.

  Дерзайте г-н Сарафов, предстои много работа.

  Анонимнико, ще гориш в АДА![[_67266_]]

 5. 22
  ХА ХА ХА ХА ХА ХА | нерегистриран
  3
  -15

  Страшен професионалист. Тамън като звънче на свинче ще е като директор на измисленото национално следствие.

 6. 21
  На всички ни е ясно | нерегистриран
  29
  -1

  Няма вечно щастие. Няма вечен Пеевски. Нито вечен пост в Главна прокуратура. Мафията като всяко нещо измислено от човек, има начало и край. Думите са на съдия Фалконе...

  В България има отвратителна традиция хора на високи постове да бъдат защитавани и дори награждавани за гафовете, които са сътворили. Това е първобитен опит да се скрие истината. Всъщност само се забавя процеса. Иронията е необходим естетически компонент на мисленето, казва Салвадор Дали. Ако някой преведе тази мисъл на Борислав Сарафов, то той би разбрал, че с последния от поредицата си скандали е изпълнил условията, за да получи лъскав държавен орден. Заслуги към културата, селското стопанство, медицината, спорта, туризма, хиндуизма, мазохизма или каквото и да е. Все едно. А може и да подаде оставка. По принуда. По лични причини.Арсеналът му е познат. Един ден всеки си намира майстора!

 7. 20
  анонимен | нерегистриран
  1
  -2

  На Боби Сарафов пожелавам две неща - след като се увери, че в НСлС работят достойни хора, които заслужават доверие и уважение, да промени отношението към службата, а не всеки комплексар да се изживява като истина от последна инстанция за следователите, работещи там.

  На второ място да изпълни концепцията си и да бъде убеден, че от следователите, които обичат работата си и професията си, ще получи необходимата подкрепа.

  Да лобира пред Главния прокурор и парламентарно представените партии, че вместо да обезличават, закриват, да отнемат сгради и да демонстрират неразбиране към една институция с традиции, да им възложат законодателно правомощия, за да разследват и да предават опита си, защото всеки следовател мечтае да работи именно в НСлС, което си нормално.

  Дерзайте г-н Сарафов, предстои много работа.

 8. 18
  Следовател | нерегистриран
  81
  -1
  До коментар #14 от "до 13 | нерегистриран":
  Ти гледай да не ти пуснат айпи трейс, да не се разбере кой си, и за какво се бореш.

  И какво ще стане,като му намери айпи адреса?Да не е много страшен Сарафа,та всички трябва да треперим от него? Айде нека ни "проучи" всички,които си изразяваме мнението!

  Ако КОЙ не беше зад гърба му,отдавна щяхме да сме забравили за него,ама нейсе..  P.S. И чакам да ми проучиш айпи адреса!!!

 9. 17
  | нерегистриран
  16
  -1

  "част от становището на фондация РискМонитор"

  Щом го казва някое НПО, еле пък щом то не е просто НПО, ами си е направо фондация, то думата им на две не може да стане. Може никой да не я чувал и да няма никакъв авторитет в българското общество, ама фондация. Пък кой я е направил, кой я управлява - какво значение има. Щом една фондация е казала такива хубави думи за човека, значи той ще е напълно независим и безпристрастен магистрат.  Да се надяваме, че с псуващия Борко само шашкат българския народ, така както преди парламентарните избори го шашкаха, че крадливата Елена ще я сложат я за служебен премиер, я за президент на държавата или пък както при един друг вот - че ще сложат агент Мишо за патриарх. Та след това който и да сложат, да се види хубав на българския народ.

 10. 16
  | нерегистриран
  83
  -2

  От толкова висок ранг, че може да обижда подчинените си, казвайки че имат заешко сърце, без да е наказателно и дисциплинарно отговорен

 11. 15
  RRR | нерегистриран
  15
  0

  Ич не ми дреме.....

 12. 14
  до 13 | нерегистриран
  0
  -74

  Ти гледай да не ти пуснат айпи трейс, да не се разбере кой си, и за какво се бореш.

 13. 13
  RRR | нерегистриран
  74
  -1

  То бива, бива популизъм и близачество, ама чак до там.

 14. 12
  | нерегистриран
  45
  -2

  Предлагам някой булевард да бъде кръстен на името Му! В краен случай и някоя гимназия! Може и школата на мевере да бъде кръстена на Него! дитирамби

  Защо е съвършения професоналист!

 15. 11
  Този очевидно няма алтернатива | нерегистриран
  61
  0

  Значи е надежден. Завършил е АОНСУ на МВР. Юрист по специалност. Англичанин по говор. Умен по образование. Угоден по природа. Годен за служба.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.