Борисов недоволства, че Радев провежда консултации по процедурата за избор на следващия главен прокурор

Борисов недоволства, че Радев провежда консултации по процедурата за избор на следващия главен прокурор
Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов не скри недоволството си, че от началото на седмицата президентът Румен Радев провежда консултации по процедурата за избор на следващия главен прокурор. Държавният глава вече разговаря с обвинител №1, председателите на ВКС и ВАС, с главния съдебен инспектор и с министъра на правосъдието, а в петък и с представляващия ВСС.  

В Плевен, където бе на посещение, Борисов бе попитан дали подкрепя искането на Сотир Цацаров ДАНС да предостави информация за наличието на недекларирани офшорни сметки и имоти в чужбина на властимащите или свързани с тях лица. "Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили - така правят", коментира Бойко Борисов и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор. "Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля", каза още премиерът.

На уточняващ въпрос кого визира, Борисов поясни, че не той е викал "магистратите един по един при себе си".

До най-ранния момент, при който може да се пристъпи към откриването на самата процедура за избор на следващ главен прокурор, остават още два месеца. Право да издигат номинации имат минимум трима от членовете на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Настоящият – Данаил Кирилов вече съобщи, че няма намерение да нарушава традицията представител на изпълнителната власт да прави предложение кой да е един от тримата най-висши магистрати в държавата. 

Според Конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ), държавният глава има т.нар. "обвързана компетентност" при избора на "тримата големи" в съдебната власт. Тя настъпва едва след гласуването на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който ако излъчи с минимум 17 гласа магистрат за главен прокурор или председател на ВКС и на ВАС, президентът трябва да подпише указ за утвърждаването на избора или да откаже. Ако е налице втората хипотеза, при евентуално прегласуване на кандидатурата от кадровия орган, то тогава държавният глава е задължен да подпише указа.

Още по темата

Директорът на следствието се върна на работа

Предишна новина

Остава задочното обучение по право

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Правен свят | нерегистриран
  19
  0

  А нещо за отговора на президента, че не той приема в Банкя магистрати и привиква всяка сряда главния прокурор?

 2. 5
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  23
  -2

  "Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи"... Де да беше така...

 3. 4
  E как Защо, | нерегистриран
  16
  -2

  Та който държи ГП, той посочва кой е нарушил закона, за какво и колко ще лежи!

 4. 3
  | нерегистриран
  14
  -3

  Айде сега, чак пък толкоз да е независима...

 5. 2
  | нерегистриран
  41
  -2

  Ха-ха , може би Кокинов се е объркал разхождайки се из Банкя и ти да видиш - оказал се в бащината къща с две магнолии отпред .  Иначе въпросните "консултации" наистина са доста странни. Странен е и хиперинтересът на политиците ни към поста на главния прокурор . Така де , ако не си нарушил закона , какво те интересува кой ще е главен прокурор . Да изберат някой професионалист от кариерата и да се свършва . Така щеше да е ….ако бяхме нормална държава . А дали сме ?

 6. 1
  еж | нерегистриран
  53
  -4

  Борисов, може ли да обясни тогава ,какъв е характерът на срещите му всяка сряда с ЦАЦАРОВ. Той 10 години потъпква изцяло разделението на властите , сега се закъхарил.... Смях в ЦИРКОВАТА ЗАЛА БЪЛГАРИЯ.

  "Ти си го избра!"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.