Борисов поиска и получи три министерски оставки

Борисов поиска и получи три министерски оставки
Министрите в оставка Николай Нанков и Валентин Радев, снимка: БГНЕС

Взеха проби от асфалта при фаталия участък

 

Прокуратурата затвори пътя София – Своге. Разследващите взеха проби от асфалтовото покритие на участъка, където 17 души загубиха живота си след катастрофа с автобус.  

 

Пробите са от износващия слой и от целия профил на настилката. Материал беше извлечен от всички точки на шосето, които имат отношение към катастрофата.

 

Взимането на пробите бе проследено лично от директора на НСлС Борислав Сарафов. „Изследваме дълбочинно самата основа, за да може да изследваме тези проби за качествен и за количествен състав на вложените материали”, каза Сарафов.

В опит да тушира растящото обществено недоволство, породено от причините за тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, премиерът Бойко Борисов е поискал и получил оставките на трима министри – на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков. За оставките се разбра от анонимни източници от Министерския съвет, а по-късно двама от министрите в оставка – Радев и Нанков лично информираха медиите за предстоящите смени в правителството. Московски бил в болнични, уточни Нанков.

"Това са оставки по линия на тези министерства, поета е политическа отговорност. Ние ги депозирахме по волята си още преди 5 дни. Проблемите трябва да бъдат решени. Жертвите на пътя трябва да намалеят", заяви Николай Нанков. Проблемът в работата досега е в липсата на добра координация между ведомствата, обясни още той. 

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев каза, че са подали оставки, "защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност". Поставени сме на постовeте си, за да свършим работа. Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия, каза още Радев, който очаква с колегите си да се върнат като депутати от ГЕРБ в Народното събрание.

"Истината е следната - камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента". Така Кирил Добрев от БСП коментира трите министерски оставки. "Това за нас е признание за провала на 10-годишната политика на рязане на ленти. Важният въпрос обаче всъщност е съвсем друг. Тези са поредните, които за 10 години си отиват. Какво се случва обаче след тях? Какво правим, след като поредните министри се върнат в парламента или си отидат в къщи, заменяме едни партийни функционери с други", каза още Добрев. Той прояви и специален интерес - защо бившият регионален министър Лиляна Павлова не е сред разпитваните в Националното следствие?

По-рано през деня в Националната следствена служба за разпит се явиха бившите директори на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. 

Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина, каза Лазаров след края на продължилия четири часа разпит в Националната следствена служба. На въпрос дали все още е в качество на свидетел, той отговори, че е така. "Отговорих на всички въпроси, които бяха зададени. Правова държава сме, за това са компетентните органи – следствие, прокуратура, съд. Има достатъчно хора, които да се занимават със случая, така че нещата ще бъдат доведени до край", коментира той и посочи, че обемът на информация е огромен. Лазаров отказа да отговори на въпрос дали по негово време е бил подписан договорът с фирмата изпълнител за изграждане на пътя Своге – София. "Държавната приемателна комисия е съгласно закона за устройство на територията, нейните действия са разписани във всички наредби. Тя е независим орган, излиза с Акт 16, на база на който се издава разрешението за ползване - всичко е кристално ясно и регламентирано", каза още той.
"Когато излязат всички резултати, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина", каза още Лазаров, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че е минавал по участъка, на който се е случил инцидентът, и отговори, че хиляди коли минават от там на ден, което значи, че завоят се взима без проблем. 

"Не намирам пропуски в работата на Агенция "Пътна инфраструктура", които да са довели до трагедията край Своге", коментира и Дончо Атанасов, цитиран от БНР. Той подчерта, че АПИ си е свършила работата и е препратила на "Трейс" всички сигнали за нередности по пътя и дотам стигали правомощията на агенцията. Атанасов твърди, че това бил европейски стандарт. До края на гаранционния период, а той изтича през декември, фирмата-извършител на ремонта, да носи единствена отговорност. В случая става дума за "Трейс"-Своге, както стана ясно. "Каквото сме могли, сме направили", каза няколко пъти Атанасов. На участъка е имало повече пътни знаци, отколкото е трябвало, установила проверка там. А над 30% от шофьорите карали с превишена скорост. 

Лиляна Павлова: Всички отговорни институции трябва да бъдат разследвани за катастрофата край Своге

 

Всички отговорни институции трябва да бъдат разследвани за тежката катастрофа край Своге, заяви бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Самата тя до момента не е призовавана на разпит за изпълнението на ремонта на пътния участък.

 

"Както и премиерът каза, споделям това мнение, че трябва да бъдат разследвани всички отговорни лица, институции, разбира се, всички участници в този процес, във всички периоди, защото това е един дълъг период, в който това се е реализирало. Това е един сложен проект, който се изпълнява по правилата на Европейската инвестиционна банка, условията на ФИДИК и т.н. Напълно вярвам на прокуратурата, разследващите органи. Не е добре да коментирам, нека да ги оставим да разследват и да се произнесат. Мисля, че не е редно ние да се произнасяме кой трябва да понесе отговорност. Компетентните органи са тези, които да кажат кой по какъв начин, кога и как трябва да понесе тази отговорност", коментира бившият министър на регионалното развитие и благоустройството.

Със закон да се уреди собствеността на двореца "Врана"*

Предишна новина

Задържаха счетоводителка за производство и разпространение на наркотици

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Ехо ,Цачева ! | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #3 от "Питане | нерегистриран":
  Оставките на политическия кабинет на МП докога ще ги чакаме?

  До коментар [#3 #367553] от "Питане" Край Пазарджик пиян тъмничар утрепа на пътя с автомобил 16 годишно момче ? Цачева свърши нещо ,виж какво става с тия надзиратели ,прави нещо,размърдай се,свърши някаква полезна работа,срещни се с тъмничарите ,обясни им да не пият ракия когато са на служба и особено да не управляват автомобил пияни.Поне това направи.

 2. 12
  Цачева, подай си оставката,няма смисъл да се мъчиш ! | нерегистриран
  11
  0

  Цачева трябва да си подаде оставката. Напълно безполезна е и няма смисъл да мъчи и себе си и цяло министерство. Престоят и в МП обезмисля институцията и е доказателство ,че по добре чистачката герой от СЦЗ да заеме министерския стол.

 3. 11
  Баце | нерегистриран
  15
  -2
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  А Цачева е вечната недосегаема. Затворници избягаха насред София, гонени от чистачка с метла. После друг се "отклони". После търговския регистър, после сайта на МП. Обаче госпожата е недосегаема. Всички под нея са виновни, само тя като министър не е виновна за нищо. Тя много повече заслужаваше да и поискат оставката, от някои от сегашните. Примерно Радев, който иначе е парашутист в МВР специално за този случай не виждам каква вина носи. Но Цецка не подлежи на уво.

  Мама е голяма! Не я давам защото всички в България имат чувства към нея: целият народ я мрази съвсем безплатно. Дори и и тези от родното й село.

 4. 10
  | нерегистриран
  7
  -11

  Като се отвори приказка за оставки, Лозан няма ли да се включи с оставка?

  Давай, Лозане, нали си честен и смел!  И Курнелка може да се включи с оставка заради корумпираната кметица на Младост и червеният батак в червеният Батак. Само да напомня, че номера - аз я подавам, ама не мия приемат вече го изигра, тъй че да не го пробва втори път.

 5. 9
  Айде | нерегистриран
  4
  -21
  До коментар #6 от "А президента кога? | нерегистриран":
  А кога един президент ще подаде оставката си? Оня, дето баща му гази инвалиди, жена му я гонят жандармите защото не иска да спре при подаден сигнал със стоп-палка, а проблемният път е правен от жената на назначен от него служебен министър и секретарка в неговото президентство?  Никога - тоя червен мръшляк ще се налага с багер да го изкарат от Дондуков 1, подобно на своя кукловод Кака Корн ушатият президенстки трол изповядва догмата, че властта се взема и дава само с кръв.

  Мръсните комунисти добре доказаха в практиката си, че могат доста кръв да проливат...

  А т.нар. президент е само една нелепа смешка с костюм, модерен Буратино с нищонезначещи фрази и опашати лъжи.

 6. 8
  Бойко | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #6 от "А президента кога? | нерегистриран":
  А кога един президент ще подаде оставката си? Оня, дето баща му гази инвалиди, жена му я гонят жандармите защото не иска да спре при подаден сигнал със стоп-палка, а проблемният път е правен от жената на назначен от него служебен министър и секретарка в неговото президентство?

  Всеки момент, послушнико. Добре, че те има.

 7. 7
  | нерегистриран
  14
  -4

  Министърът земеделието какво чака.

  Да повада оставка!

  Или чака специална покана? Ето има я-подайте си оставката, господине, вие се провалихте.  Хиляди здрави животни са загробени, без да има причина-чума по животните не е имало.

 8. 6
  А президента кога? | нерегистриран
  6
  -22

  А кога един президент ще подаде оставката си? Оня, дето баща му гази инвалиди, жена му я гонят жандармите защото не иска да спре при подаден сигнал със стоп-палка, а проблемният път е правен от жената на назначен от него служебен министър и секретарка в неговото президентство?

 9. 5
  мене ме нема във цялата схема | нерегистриран
  12
  -4

  В последните няколко дни отвсякъде се заговори за съществуването на гигантска корупция в държавата при разпределянето и изпълнението на обществени поръчки, свързани с изграждането и ремонтирането на пътищата, а и не само. Поръчки и разпределяне за милиони и милиарди левове. Казват, че определени хора, чрез определени фирми, свързани помежду си, печелят поръчките на космически цени, след което се отчитат по веригата, плащайки на други определени хора, чрез които те са спечелили поръчките. Това заздравявало връзките по веригата и гарантирало печеленето на поредната следваща поръчка. Казаха го журналистите, казаха го анализаторите, казаха го от опозицията, казаха го от управляващите, каза го и президента. Въпросът ми е прост: Докога прокурата ще е независима?

 10. 4
  | нерегистриран
  27
  -1

  А Цачева е вечната недосегаема. Затворници избягаха насред София, гонени от чистачка с метла. После друг се "отклони". После търговския регистър, после сайта на МП. Обаче госпожата е недосегаема. Всички под нея са виновни, само тя като министър не е виновна за нищо. Тя много повече заслужаваше да и поискат оставката, от някои от сегашните. Примерно Радев, който иначе е парашутист в МВР специално за този случай не виждам каква вина носи. Но Цецка не подлежи на уво.

 11. 3
  Питане | нерегистриран
  23
  0

  Оставките на политическия кабинет на МП докога ще ги чакаме?

 12. 2
  питане | нерегистриран
  16
  -3

  И аз щях да питам-а издадена ли е заповед за уволнение на Главния?

  Който назначава-той и уволнява, затова питам.

 13. 1
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.