Борисов предложи 10 лв. данъчен стимул за всеки гласувал, което ще коства 30-40 млн. на бюджета


Изпълнителното бюро на БСП се събра в понеделник преди решаващия пленум, насрочен за следващия ден, когато партията се очаква да обяви ясна позиция за насрочването на предсрочни избори и с какво ръководство ще се яви на тях.
"Очаква се председателят да каже защо се стигна до тук и какво правим оттук насетне", казаха пред Mediapool източници от "Позитано" 20 по повод продължаващите анализи на различни нива в партията за загубата на евроизборите.
Вариантът за промени в кабинета и продължаване на управлението поне още няколко месеца, докато се реализират важни за БСП задачи, вече изглежда обречен след съобщението на министър-председателя Пламен Орешарски в неделя, че спира проекта "Южен поток", твърдят социалисти.
Националният съвет на БСП трябва да каже във вторник подкрепя ли изненадващо обявената от лидера Сергей Станишев идея за въвеждане на задължително гласуване и ако да, дали това да се случи след референдум заедно с предсрочните избори, каквото е искането на ГЕРБ. Коалиционният партньор ДПС е против предложението и го схваща като опит да бъде намалено влиянието на партията.
Голяма част от социалистите са принципно против задължителното гласуване – не само защото отхвърлиха тази инициатива на президента в началото на годината, а защото смятат, че подобен ход по-скоро ще навреди на БСП, а няма да помогне.
Много е вероятно левицата да подкрепи въвеждане на задължително гласуване, но не със санкции, които биха настроили зле част от избирателите, а с поощрение.

Борисов: От данъците на всеки гласувал да се приспадат 10 лева

За поощрение се обяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От данъците на всеки гласувал да се приспадат по 10 лева, предложи той в понеделник от Вашингтон, където е на посещение.
Той припомни, че ГЕРБ е за задължително гласуване, ако народът се произнесе на референдум. "Много хора се опитват да спекулират с темата, но никой не казва какви ще са санкциите за тези, които не гласуват. Ако се поставят на масата санкциите – дали ще са финансови, дали ще са наказателни – мисля, че много хора ще започнат по друг начин да говорят. Затова ние в нашето предложение за задължително гласуване казахме, че вместо санкции може да поставим стимули. Примерно 10 лева да се приспадат от данъците на гласувалите хора. Така хем няма да има наказания към наказателния вот, хем пък ще има стимул за хората да отидат да си дадат гласа", добави Борисов пред Фокус.
Той изчисли, че това ще излезе скъпо за бюджета – около 30-40 млн. лева при 3-4 милиона гласували.. Според него обаче, когато се решават такива неща, е хубаво хората да знаят всичките им страни.
Борисов заяви още, че ГЕРБ остават твърдо "за" електронно гласуване. "Заради това не само българите в чужбина да могат да си кажат мнението, но и заради всички интелигентни, работещи хора, които могат да си спестят време и да дадат гласа си, както си плащат данъците по електронен път, банкират по електронен път", мотивира се той.
Избори на 29 септември и разпускане на парламента най-късно до 29 юли, предложи ГЕРБ в понеделник.
Зам.-председателят на парламентарната група Цецка Цачева обясни, че за да се избегне гласуване през август, президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителството.
"В малкото дни на 42-то НС е невъзможно да бъде развита процедурата по конституция за промяната й и приети изменения в Изборния кодекс, затова вариантът е в националното допитване, проведено с предсрочния вот", обясни Цачева.
ГЕРБ иска още тази пленарна седмица да се разгледа и искането на президента за референдум по въпросите за задължителното, електронното гласуване и въвеждането на мажоритарен елемент.
Инициативният комитет за провеждането на референдума внесе изискваните по закон над 500 хиляди подписа, но проверката на ГРАО определи някои от тях за невалидни и така 37 хиляди подписа не достигат. Все още не е ясно обаче дали Законът за пряко участие на гражданите в управлението разрешава довнасяне на подписи. Според чл. 13, ал. 4 "при установяване на нередности в подписката председателят на Народното събрание уведомява инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване".
"След като подписите са проверени от ГРАО и върнати на Народното събрание, председателят Михаил Миков е разпределил подписката на две постоянни парламентарни комисии – на Комисията по правни въпроси с председател Четин Казак и на Комисията за връзки с гражданското общество на Мая Манолова До момента в дневния ред на тези две комисии не е постъпвало обсъждането на темата за референдум", каза Цачева.
ГЕРБ ще поиска точка първа от дневния ред на НС да бъде обсъждането в пленарна зала и гласуването на проекта за провеждането на референдум, като по този начин се даде време на комисиите да направят заседанията си в сряда следобед, за да имат позиция и да се проведе дебат по темата.
Цачева каза, че ГЕРБ ще продължат да присъстват в парламента, "защото очакваме да бъдат прокарани текстове, които са в ущърб на страната".
По думите й ГЕРБ очаква да бъдат избрани удобни членове на Сметната палата, след като вече бе гласуван новият закон за одитния орган.
"ГЕРБ ще се държи отговорно като опозиция и ще бъде коректив на това, което се случва", каза Цачева.

Разпитват хлапета сред книжки и плюшени мечета

Предишна новина

Разследват шефа на полицията в Смолян, че пестил от бюджета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.