Борисов предреши проверката за купуване на гласове в Перник


Премиерът Бойко Борисов предреши вчера резултатите от все още неизвършена проверка на районната прокуратура в Перник за аудиозаписа, в който кандидат-кметицата от ГЕРБ казва: "Просто си платихме вота".
"Записът от Перник не е верен. Вече е проверен. Това е от миналите евроизбори и става въпрос за застъпници. Така че няма да стане така, както са си го замислили с компромати. Въобще не се меся в изборите. Нека да използваме деня за по-добри неща." Това заяви Борисов вчера пред журналисти по време на посещение на строящия се "София Тех Парк". Той обаче отказа да коментира кой стои зад този, по думите му, компромат и не обясни как и кога по-точно е станало ясно, че записът не е автентичен.
Малко преди изявлението на Борисов говорителят на пернишката прокуратура Галина Антова заяви, че е образувана проверка по случая и не е ясно дали ще бъде образувано досъдебно производство, и тепърва ще се разбере дали записът е автентичен и кога е правен. Тя уточни, че той е пристигнал при магистратите в сряда и все още не е направена никаква проверка по него.
Разследване на ДУМА показа, че записът е изпратен в централата на БСП в Перник и е препратен на "Позитано" 20. Оттам веднага сезират главния прокурор, а държавното обвинение се самосезира. Независимо че уличаващия телефонен запис е разпратен до 55 медии, болшинството от тях останаха безмълвни. Продължава мълчанието и на кандидат-кметицата от ГЕРБ Вяра Церовска, чийто глас беше припознат от перничани на скандалния запис.
Запознати с делата на пернишката структура на ГЕРБ твърдят, че тя е пред разцепление заради номинацията на Церовска за градоначалник на миньорския град, която не се ползва с доверие в партията. Голяма част от членовете на партията на Борисов не искат да работят за нея и това наложило самият Цветан Цветанов да "гаси" напрежението в структурата. На спешна среща в Перник бившият вътрешен министър им дал дума, че Перник ще бъде спечелен и изваден от орбитата на БСП. ГЕРБ-аджиите обаче продължават да се бунтуват срещу слабата кандидатура на депутатката и дори заявяват, че няма да гласуват за нея. Според тях Церовска е предпочетена пред далеч по-добрата кандидатура на областния управител Ирена Соколова и предричат провал на сегашната депутатка.
Няма да се учудим, ако породилото се напрежение между привържениците на Церовска и на Соколова и на някои неуспели да се вредят за кметските избори провокира използването на компромати, споделиха за ДУМА недоволни пернишки ГЕРБ-аджии, пожелали анонимност. Те дори предположиха, че скандалният запис е направен от човек, близък до Соколова, и е разпратен до медиите от заместника й Валентин Димитров, който е бивш директор на областната дирекция на МВР в Перник. Димитров не успял да се вреди за кандидат-кмет на Радомир и се заканил, че ще си отмъсти на Церовска, която имала последната дума пред Цветанов за номинациите за кандидат-кметовете на общините в Пернишка област, разказват перничани.

Само глоба за гръцкия студент, прегазил ученичка на спирка

Предишна новина

Лютви Местан настоява за международен натиск за връщането на Цветан Василев в България

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.