Борисов разпореди прекратяване на огъня по темата "съдебна реформа"

Борисов разпореди прекратяване на огъня по темата "съдебна реформа"

Премиерът Бойко Борисов даде знак, че му е писнало от конфликтите покрай съдебната реформа и заяви, че враждуващите лагери трябва да прекратят престрелката. Това не е реформа на министър Христо Иванов, това не е реформа на ГЕРБ, това е реформа на кабинета, заяви министър-председателят днес пред журналисти.

"Води се някаква престрелка, абсолютно безсмислена и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някакви междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС. Да се стигне до там, че да ме кани ВСС да ходя на заседание. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат – той не ни уважава. Ако отида, ще кажат – ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС", коментира днес Бойко Борисов.

И добави: "Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите. Обръщам се към всички, защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии. Когато за опозицията се говори, че са мафия, некадърници или психически луди, няма как да очакваш да подкрепят реформата. Те няма да го направят."

Миналата седмица споровете между правосъдния министър Христо Иванов и Висшия съдебен съвет стигнаха дотам, че кадровият орган да покани премиера на свое заседание, на което да се оплаче от Иванов, който, според тях, ги обиждал на "корейци и търговци".

"Търпението, добронамереността ми, на фона на съседна Гърция, стабилността и милиардите, които България придобива в момента са най-важните неща – екология, инфраструктура, конкурентоспособност, енергийна ефективност. Всичко това да го залагаме на някакви личностни конфликти ми се вижда глупаво, неправилно, ненужно и сякаш някой иска да спъне съдебната реформа, говорейки и коментирайки. Моля всички да се върнат крачка назад, да успокоят нападките. Особено по тези 3 изключително важни неща за съдебната система, може да имаме не 160, а над 200 гласа. Ако се промени това и да стане по-бързо производството за тези крадци е важно, защото излизат с висящо дело и отиват да крадат пак", каза днес премиерът.

Той добави, че всички, включително и партньорите на ГЕРБ, трябва да се обединят около предлаганите изменения в Конституцията, да дадат добър сигнал и на Брюксел, защото това са промени, които ще "дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система". "Това не е реформа на министър Христо Иванов, реформата в екологията и инфраструктурата не е реформа на ГЕРБ, реформата в здравеопазването не е реформа на Реформаторския блок. Те са на целия кабинет. Отидох в НС на председателски съвет, заведох Ивайло Калфин и Петър Москов, поисках от всички парламентарни групи да подкрепят тези 2 реформи и те го направиха. Готов съм да отида пак да поискам съдействие по това важно и за навън, и за обществеността. Крачка напред да направим в тази посока", заяви още премиерът.

Според него съдебната реформа ще помогне за "сивия механизъм, за Шенген". А след промените в Конституцията пък, по думите му, експертите щели да се съберат и да "движат Закона за съдебната власт". "Това и на моя министър съм го препоръчал и снощи с Радан Кънев се видяхме. И на него казах да направи опит да спре квалификациите. Каузата да направим реформата и да се промени Конституцията и поне три неща да станат, не виждам кой би имал против да се случи. Тогава бихме могли да имаме голям консенсус", каза още Борисов.

Той за пореден път подчерта, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии е изключително важно за съдебната система и че по този въпрос има консенсус. Смята и че трябва да има нов състав на ВСС. Самият Борисов не виждал защо разделянето ще създаде някакви проблеми. "Съдии да избират и контролират съдии, прокурорите също да се събират, ако трябва един път в годината. Тогава, дето се вика, могат да ме поканят, когато става дума за бюджет, сгради, ремонти, охрана и всичко останало", заяви още премиерът.

След това даде нагледен пример за "бутафориите" в съдебната система с дело по неговo дело за обида: "Давам пример какви бутафории има в съдебната система, но за да го няма това и да има кой да им задава въпроси, трябва да се усили дейността на Инспектората на ВСС. Например, аз водя дело срещу един, където мотивът да го оправдаят е, че го е казал по телевизията, а не на 4 очи. Аз съм го гледал по телевизията и са го гледали 1 млн. зрители, но това не се счита за обида, защото не ми го е казал лично."

По повод промените в Конституцията министър-председателят заяви, че поискал повече изменения от това, което се предлага.

"Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдопроизводство", отбеляза премиерът Борисов. Той уточни, че като главен секретар знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. "Ето това искам да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството", подчерта Борисов.
 

Още по темата

Държавата може да дофинансира съдебната власт, ако не ѝ стигнат приходите

Предишна новина

Първи магистрат влиза в затвора за корупция

Следваща новина

Коментари

46 Коментара

 1. 48
  До 47 | нерегистриран
  1
  -1

  Стрелба от севернокорейски снайперист,-)

 2. 47
  до 44 | нерегистриран
  2
  -1

  Айде,бе!Какъв европеец! Да го заядеш!

 3. 46
  Съдия | нерегистриран
  6
  -2

  Всъщност по- правилно би било да се каже "Борисов нареди прекратяване на съдебната реформа". Този долен лицемер е най- върлия подържник на статуквото

 4. 45
  444 | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #43 от "Адвокатът с ватенката | нерегистриран":
  Такъв ще бъде и следващият ВСС. Показателно е запазването на парламентарната квота в състава му.

  За жалост, най- вероятно си прав ! Мисля, че даже квотата политическа няма значение, с оглед обективираното, чрез поведение, съдържанието на останалите такива.

 5. 44
  До 41 от РВ | нерегистриран
  4
  -3

  Ти пак леко си минал 41 ,-) Мен в Пловдив ми опънаха с държавни такси, вещи лица и адвокатски общо 30 хилки, от търсещ станах даващ , затова защото е спуснато от горе да бъда наказан , че съм дръзнал да си потърся правата срещу ЕВН . Севрно корейците изпълняват заповеди до смърт,-) без значение , какво сочи закона , присъда "разтрел". В Търговишките съдилища пък не са чували що е то европейски регламент, и има ли почва у нас !!-) Даже се чудя дали изобщо знаят , че сме държава от ЕУ .Пълна трагедия !!! А че Борисов не цвете за мирисане не е , но няма друга алтернатива , видяхме ги и другите.

 6. 43
  Адвокатът с ватенката | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #26 от "444 | нерегистриран":
  Доказателство за упражнявания почти 3 години слугинаж от членовете на ВСС е отказа на Б. Борисов да зачете поканата им. Разговаряш с орган, чийто членове уважаваш. ВСС не съществува, защото от години съставлява сбирщайн от случайни, гузни, услужливи и пр. персони, избрани именно поради тези си качества. Такъв, считам, беше съставът и на предходния ВСС.

  Вие - актуалния състав на ВСС, много скоро няма да сте в онази сграда, но остава въпроса при така обективираната липса на качества, гръбнак, характер и пр., дали бива да се върнете на старите си магистратски позиции ! Забравих, че всъщност ще претендирате за повишения !

  Такъв ще бъде и следващият ВСС. Показателно е запазването на парламентарната квота в състава му.

 7. 41
  | нерегистриран
  10
  -2

  До коментар [#36] от "Селим III":  На раята й писна и от откровено неграмотни, некомпетентни и мързеливи, под съмнение некорумпирани - по правилата на формалната логика "Не знаем дали "вземат", но е по - възможно това, отколкото да са действително толкова тъпи и некомпетентни !", магистрати - прокурори и съдии.

  Днес получих съдебно решение по гражданско дело, от което става ясно, че съдията за 2 години разглеждане на делото не е разбрал, защото не е прочел, че аз не претендирам осъждане на ответника за сумата 5 500 лева, а моля да ми бъдат присъдени 3 500 лева.

  Тъпо, тъпо, тъпо парче; некачествен подбор, който в момента е вероятно на около 40 годишна възраст, което означава, че в следващите 25 години - до навършване на 65 годишна възраст, необходима за пенсионирането й, ще трябва да "расте", да прави кариера. А жестоката истина е, че тя, която днес не може да чете или си позволява да чете през ред, има възможността да пише и да се разпорежда по този безобразен начин с интересите и живота ни !

  Не реформа, а ре- съдържание ни трябва, Султане ! А като гледам състава на народното ни представителство, и качеството на избирателния корпус, не знам от къде ще намерим грамотни, поради което и в критичната си маса - съвестни, юристи, които да заместят тази и много, много други като нея !?!

 8. 40
  Стига ма! | нерегистриран
  7
  0

  До коментар [#38] от "": Румяно! Стига Ченаловщини. За предпочитане е, разбира се, пред това да има и нещо за Вас. Понеже Костов здраво държеше юздите. При това какви ... крадливи бяха, даже не оставаше троха за обикновените айдуци. 9. 39
  Благодарско! | нерегистриран
  12
  0

  До коментар [#38] от "": Айде, айде. Както казваше един останал нормален социолог, изборът е между холера и чума! А мерси! 10. 38
  | нерегистриран
  5
  -7

  Айде стига! Б. Б.е за предпочитане пред Радан Кънев,а за Командира да не говорим

 11. 37
  Слушай Бъчварова! | нерегистриран
  8
  -2

  Конграчулейшънс!

 12. 36
  Селим III | нерегистриран
  15
  -3

  И на раята писна от тъпите Паши и е крайно време да въоръжим народа, пък каквото сабя покаже!  Съдбата на даващите се, е в ръцете на самите давещи се, както обича да казва Великият кормчия или комбинатор на снимката /както предпочитате/.  Майко мила, майко родна, какви правни познания, каква невероятно широка правна култура и грамотност! Да му се не нарадваш и как да не го разцелуваш като възкръсналия Живков. И това ли трябваше да преживеем в т.нар. правова държава /по Конституция/.

 13. 35
  AC DC | нерегистриран
  14
  -2

  До коментар [#34] от "езиковеТ": Направо падна тавана на Конституционния съд.  ps. Не стреляйте по "прекратяващия огъня", той толкоз си и може! 14. 34
  езиковеТ | нерегистриран
  18
  -3

  Ре-форма, про-форма, уни-форма.  Доц., д.п.н., инж., г-л лейт. Бойко М. Борисов, Речник на синонимите в българския език, Издателска къща "ТИКВА", Банкя 2015®

 15. 33
  ИФ /не е Ирина Флорин/ | нерегистриран
  11
  -2

  Аз депозирах Искова молба в СГС, понеже се чувствам политически пренебрегната и незадоволена?  Колко ще получа, ако наема адвокат Марковски, а съдия "на случаен принцип" ми е Воденичаров?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.