Борисов: Решението на МС за подкрепа на Унгария няма правна стойност. То е за "някой ден"


Решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение. Това изненадващо заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Залцбург, където участва в среща на лидерите на държавите членки на ЕС. 
 
Решението няма правна стойност, защото не е било точка от дневния ред, а е взето на оперативно заседание, обясни Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. 
 
"Днес няма такава точка... на оперативно заседание – за тези, които не знаят – има секретни заседания, на които се вземат решения за посланици, за службите, червените папки, които сте виждали, и оперативни заседания – в оперативното заседание се поставят точки, които да разгледаме. Те нямат правна стойност. В тази част – най-накрая, колегата Симеонов, колегата Каракачанов поставиха за обсъждане това, ако един ден, според мен това ще стане след около две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство, както казах и в парламента нашите парламентарни групи го заявиха, да се обявим срещу наказанието на Унгария в частта 7.1. мисля, че беше – отнемане на глас. Толкоз, няма драма, няма нещо, което да е решено. А днес и утре няма да се обсъжда това", коментира Борисов дневния ред на срещите в Залцбург. 
 
"Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция", каза премиерът Борисов и припомни мерките, които предприе страната ни - с изграждането на възпрепятстващото съоръжение по границата с Турция, изпращането на екипи на ФРОНТЕКС по границата, закупуването на модерна техника, която следи за незаконно преминаване на българска територия и усилената работа на гранична полиция и армията. Той допълни, че сега европейските лидери работят усилено по споразуменията с трети страни докато преди години са били скептично настроени. "Споразумението с Турция преди се приемаше като ерес, докато сега има доклад, докъде сме стигнали", каза още премиерът Борисов.
 
Той отправи и критики към унгарския премиер Виктор Орбан, като посочи, че "в някои отношения той трябва да направи корекции на своите политики". "Аз съм категорично против затварянето на университети, харесва или не на колегите в Унгария. Аз съм му казвал на Виктор. Той трябва в някои отношения да направи корекции на своите политики", посочи премиерът.
 
На въпрос за позицията на Унгария за мигрантите Борисов посочи, че България има "може би най-твърдата политика" към мигрантите, но съобразена с правата на човека, така че "някои изказвания, някои третирания на мигрантите в недобър дух, да го наречем, също е недопустимо, така че се надявам и Унгария, и ЕС да не допуснем един ден това да се случи".  
 
На въпрос за очакваното увеличение на служителите на Фронтекс на границите на ЕС Борисов посочи, че тяхната цел ще е повече да следят дали се спазват правата на мигрантите, а това "няма какво да го притеснява Виктор – ако се справя добре, това ще предизвика само аплодисменти у всички нас – както казват всички: България се справя перфектно". 
 

 

Премиерът на Полша: Отворени сме за диалог с Брюксел за съдебната реформа

Предишна новина

Георги Близнашки: Драмата с указа бе буря в чаша вода, която отклони вниманието от много по-сериозен проблем

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.