Братът на румънския президент е предаден на съд за търговия с влияние


Братът на румънския президент Траян Бъсеску - Мирча Бъсеску, бе предаден на съд за търговия с влияние, съобщи "Аджерпрес", цитирана от БТА. По делото му са работили от Националната дирекция за борба с корупцията по обвинения в търговия с влияние. Мирча Бъсеску ще остане в ареста по време на процеса.
Прокуратурата има доказателства, че той е получил големи суми от членове на семейството на Санду Ангел, наричан Берча Мондиал, за да окаже влияние при решаване на дело срещу него. По същото дело беше изпратен на съд и Мариан Капацъна, за когото се смята, че е бил посредник между семейството на Берча Мондиал и Мирча Бъсеску.
Мирча Бъсеску беше арестуван на 19 юни във връзка с разследване за търговия с влияние. Според прокурорите той е получил сумата от 250 000 евро чрез посредник от семейството на обвинения в опит за убийство Санду Ангел, за да повлияе в полза на освобождаването му.
Скандалът с Мирча Бъсеску избухна, след като медиите публикуваха видеозаписи, уличаващи го в търговия с влияние и внушаващи, че президентът е знаел за това. Същевременно членове на семейството на Берча Мондиал бяха изпратени в ареста по обвинения, че са шантажирали Мирча Бъсеску.
Президентът Траян Бъсеску отрече да е имал каквато и да е информация по този случай и подчерта, че никога не се е намесвал в дейността на правосъдието. Той каза още, че би искал да посети брат си в ареста, за да получи от него някои обяснения, защото "знае друга история от него".
Президентът каза, че брат му го е информирал за шантажа срещу себе си още през 2013 г. и отново през пролетта на тази година. Траян Бъсеску посочи, че ще опита да защити брат си след края на президентския си мандат.

Студентски изпит отложи делото срещу полицая от Ловеч

Предишна новина

Само в "24 часа": Главният прокурор намери "удивително съвпадение" в казано от Костов и Цветан Василев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.