Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа*

Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от трафик на 40 т кокаин в Европа*
Джузепе Джорджино е роден в Лече, на 63 г. Завършва администрация в Университета на Сиена. В частите на карабинерите е от 1974 до 2014 г. Бивш командващ спецзвеното на Карабинерите в Торино. Водил е важни международни разследвания в борбата с организирана

Джузепе Джорджино командваше спецзвеното на карабинерите в Торино, което започна разследването срещу Евелин Банев и неговата организация за наркотрафик. Именно от следите, по които тръгнаха италианските експерти, се стигна и до разплитането на престъпната мрежа, а години по-късно и до окончателното осъждане в Италия на повечето от участниците в нея.

- Как стигнахте до Евелин Банев навремето?

- Бяхме започнали разследвания, свързани с българско-италианския брокер на дрога Николай Силвио Йовчев, който оперираше в Италия. Именно чрез неговите контакти достигнахме до организацията на Банев. Брокерът се снабдяваше от няколко български организации, но те бяха на по-ниско ниво. Някои от хората, които го снабдяваха, бяха част от организацията на Банев. Продължихме с технически проверки и разследвания и така стигнахме до Евелин Банев. Той разполагаше със сътрудници, които идваха редовно в Италия.

- Самият Банев обаче не е идвал в Италия.

- Не, той лично не е идвал никога в онзи период. Въпреки това успяхме да възстановим структурата на организацията му. В нея бяха и Тинко Гарев, Матей Боев, Радослав Атанасов. Когато стигнахме до Банев, започнахме сътрудничество с ГДБОП, която ни даде цялата информация. Боев беше дясната ръка на Банев.

По онова време се водеше разследване в Испания, което доведе до конфискуването на 7000 кг кокаин. Съществуваше и друга италианска организация, която се грижеше за транспортирането на кокаина от Атлантика, откъдето пристигаше с кораб майка до испанските и португалските брегове.

- Още тогава ли заключихте, че Банев е финансистът на операциите?

- Не само финансист, а и организатор, тъй като той поддържаше контакти с колумбийските наркокартели. Италианската организация след това се занимаваше с транспорта в Испания. Оттам кокаинът се разпределяше към различни страни в Европа, включително и Италия.

- И въпреки всичко това гласът на Банев не е записан нито веднъж по време на подслушаните телефонни разговори?

- Не, гласът му никога не беше записан, но беше ясно, че се говори за него в разговорите заради серия от елементи, които бяха описани подробно в документите. Много обстоятелства доказаха, че се касае именно за него. А в съда някои от осъдените, като например Радослав Атанасов и Антонио Мелато, потвърдиха, че начело на организацията стои Банев.

- В един момент от разследването - през 2008 г., обаче се стигна до изтичане на информация малко преди Банев да бъде заловен.

- Да, изтече информация малко преди последната ни операция. Бяха готови както корабите, които трябваше да натоварят пратките кокаин, така и точката, в която да се срещнат. Заради изтичане на информация операцията по пренасянето се провали. Всички елементи обаче ги имахме, така че в крайна сметка успяхме да стигнем до обвинения за извършени престъпления.

- Вие имате ли обяснение откъде изтече информацията?

- Не. Информацията за подготвяната от нас операция изтече след среща в "Евроджъст" в Хага за координиране на различните полиции, магистрати и делегации от заинтересованите страни. След това чрез подслушаните телефонни разговори стана ясно, че товаренето на пратките е било блокирано. Никога обаче не се стигна до човека, който е дал информацията на Банев.

- Какво беше сътрудничеството ви четири години по-късно през 2012 г., когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов?

- Беше плодотворно, ако не бяха те, никога нямаше да стигнем до Банев. Дадоха ни важни информации. Сътрудничеството ни беше изключително важно и преди арестуването на Банев – той беше задържан именно защото имаше воля от страна на тогавашните български власти да го задържат. Имаше риск Банев да се изплъзне.

Спомням си, че бях в София и малко преди да отпътувам, ме застигна новината, че Банев е задържан. Помощта на тогавашния министър Цветан Цветанов беше много важна. Спомням си и как ми разказа за изключителните опасности, до които е довела дейността на организацията на Банев, свързана и с ред други престъпления преди това.

- Най-после се стигна до окончателното осъждане на Банев. Според вас ще се стигне ли до ефективното изтърпяване на присъдата му в Италия?

- Ще я изтърпи, ако бъде намерен. Доколкото знам, той е неоткриваем. Ако утре бъде задържан в страната, в която се намира, чрез международните споразумения, той ще я изтърпи. Но ако не го намерят...

- На какво ниво стоеше организацията на Банев, сравнена с другите престъпни групировки в Европа?

- Ясно е, че калабрийската ндрангета е доминираща в наркотрафика. И други организиции, като неаполитанската камора например, имат директни контакти с Колумбия. Що се отнася до Източна Европа, когато оперираше организацията на Банев, тя беше една от главните. Той беше достигнал до добри контакти с колумбийските групировки.

По наши изчисления през 2006-2008 г. Банев е успял да внесе около 40 тона кокаин в Европа. Въпреки многото залавяния и запорирания на пратки трафикът му е донесъл огромни печалби. Смятаме, че той е спечелил поне 100 млн. евро от този трафик въпреки всички загуби.

- Къде отидоха тези 100 млн. евро незаконни печалби? Успяхте ли да ги запорирате?

- В Швейцария беше запорирана сума за около 10 млн. евро. Останалата част сигурно е била реинвестирана в други дейности. Тази част от разследването обаче ние не сме я задълбочили, защото не беше от нашата компетентност, а и не беше свързана с италианската територия. Ние спряхме до трафика. Видяхме, че Банев има контакти с Кипър, с Югоизточна Азия, с Дубай... Долавяше се, че развива и дейност по рециклиране на печалбите, но това беше нещо, по което не сме разследвали. Доволни сме, че нашето разследване и резултатите, до които достигнахме навремето, бяха потвърдени на три съдебни инстанции.

*Интервюто е препечатано със съкращения от в. "24 часа"

Министерството на правосъдието е похарчило 10 млн. лв. за електронно управление

Предишна новина

Калина Чапкънова: Няма нужда от корекция на правомощията на главния прокурор

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ******************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 3
  | нерегистриран
  5
  0

  Да, бе, не знаели къде са инвестирани. Знаят, ама не искат да си мешат капите с нашите мутро-милиционери, които държат канала чрез брендо. Очевидно има сделка, щом като именно Италия конфискува имущества на мафията за милиарди. Така и вълкът - сит, и агнето - цяло.

 3. 2
  брендо | нерегистриран
  7
  -1

  в комплекс оазис съм ги инмвестирал,бе. не виждате ли . и още строя. миналата зима унищожих последната пясъчна дюна, и балъците ми дават по 100-150 евра за нощувка, в дивия лозенец.

 4. 1
  Марко | нерегистриран
  7
  -2

  100 милки в евраци без чадърчета са невъзможни да бъдат направени.  Брендака ,според мен е едно бушонче на средно ниво, тъй като няма контакти,познания и канали които да функционират свободно за тази стока по света.  Сега ще полежи 5-10г. най-много и ще го пуснат за добро поведение ,а кинтите ще си му останат като "рисково спечелени" и няма да работи докато е жив.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.