Британският премиер може да игнорира закони, блокиращи Брекзит без сделка


Майкъл Гоув, министър в кабинета на Борис Джонсън, отговарящ за подготовката на страната за Брекзит без сделка, сигнализира, че премиерът е готов да игнорира закони, блокиращи Брекзит без споразумение в предстоящата битка с парламента. Министърът, цитиран от британския вестник The Times, предположи, че съществуващото законодателство може да отмени всички опити на депутатите да наложат поредното забавяне на излизането на Великобритания.
 
След като правителството повиши залозите в предстоящата конфронтация с депутатите, включително "бунтовници" от Консервативната партия, "Брекзитиърите" заплашиха да предизвикат Джон Беркоу на следващите избори, за да го накажат заради пристрастието му към противниците на Брекзит. Председателят прекъсна почивката си в Турция миналата седмица, за да осъди планираното разпускане на парламента за пет седмици като "конституционно безобразие".
 
Многократно питан дали правителството ще се съобрази с евентуален закон недопускащ Брекзит без споразумение, Гоув каза: "Нека да видим какво казва законодателството. Ще чакам да видя какво законодателство може да се опита да предложи опозицията." Майкъл Гоув добави: "За мен най-важното е да се има предвид, че всъщност вече имаме законодателство, за което е гласувало преобладаващото мнозинство депутати. Вече имаме Закон за оттегляне на ЕС, вече имаме известието по член 50, процесът, по който напускаме ЕС."
 
Сър Киър Стармър, министърът за Брекзит в сянка, каза, че позицията на Гоув е "спираща дъха". Той написа в социалната мрежа "Туитър": "Министрите да не потвърдят, че това правителство ще приеме и спазва законно прието законодателство, е спиращо дъха. Премиерът трябва да направи изявление по този въпрос. Никое правителство не стои над закона."
 

Черен джип, спрян пред магазин за бидони, разобличава убийците от Негован

Предишна новина

Задържаните за телефонни измами остават в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.