БСП иска да се разровят злоупотреби в агенцията за подслушване


БСП ще поиска изслушване на шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков заради данни за злоупотреби в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Това обяви Славчо Велков, зам.-председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и СРС-тата. Велков посочи, че докладът за дейността на ДАТО не е приет в комисията.

През 2017 г. от бюрото са констатирали, че ДАТО, Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура пазят извън законовите срокове информация, събрана със СРС. Освен това ДАТО е подавала невярна информация към бюрото за 9 души - че срещу тях не са прилагани СРС-та. Сред хората, за които от ДАТО са изпращали невярна информация, има един политик и двама магистрати. От бюрото са сезирали главния прокурор, но от кабинета му отговориха какво е направено по тези сигнали.

Поводът за искането за изслушване са гласуваните в сряда на първо четене промени в Закона за СРС, внесени от ГЕРБ. Според тях мандатът на председателя на ДАТО ще стане 5 г. с възможност за втори мандат. Вносител на поправката е зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шеф на ДАТО вече 4 г. е Цветан Китов. През август ГЕРБ се усети, че той не е преназначен по регламента на Закона за СРС, приет още преди 2 г. Той предвижда президентски указ при назначаването. През август кабинетът предложи на Румен Радев да назначи Китов, но до момента това не се е случило, като официално обяснение няма.

КАША

Според Славчо Велков положението с Китов е много объркано. "Той вече има мандат от 4 г. Ако вие признавате този негов мандат за валиден, би трябвало да се предложи на президента да издаде указ за 1 г. Ако кажете, че тези години не представляват мандат, тогава би трябвало да оспорваме легитимността на подписаните от него разрешения за СРС", обясни той.

Отписват служебно колата, ако не я регистрираш до 2 месеца

Предишна новина

ГЕРБ поиска ДАНС да разследва президентството

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.