БСП подкрепи искането на "Атака" за касиране на евроизборите


С помощта на БСП националистическата партия "Атака", чийто лидер Волен Сидеров твърди, че няма нищо общо с управляващите, успя да събере необходимите подписи, за да отправи искане до Конституционния съд за касиране на изборите за Европейски парламент.

Според съобщение на пресцентъра на "Атака" под жалбата до КС са се подписали 21 народни представители от групата на партията - всички без председателя Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов. От БСП са се подписали 28 депутати.

По-рано в сряда от националистическата формация съобщиха, че са се обърнали към главния прокурор с искане да сезира Конституционния съд за евровота. Обявиха и че започват събиране на подписи, като ще потърсят подкрепа от "Коалиция за България".
Според Изборния кодекс законността на изборите се оспорва пред Конституционния съд. Към него могат да се обръщат президентът, Министерският съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор, както и поне една пета от народните представители или 48. "Атака" разполага само с 23-ма.
Според "Атака" е "установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите". Според прокуратурата обаче нарушенията на този вот са малко. Точно преди избухването на аферата с контролирания миньорски вот в Бобов дол, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че през тази година изборните нарушения са по-малко.

"Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение (купуване на гласове), компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки", посочват от "Атака".

Преди седмица Десислав Чуколов посочи, че основната партия, което е "купувала" гласове, е "България без цензура" на Николай Бареков. В емоционално слово, изпъстрено с много обиди, Чуколов обяви в кулоарите на парламента, че Бареков е платил 50 милиона лева за тези избори. Няколко минути по-късно от парламентарната трибуна той смали сумата на 30 милиона лева.

"Атака" се оплаква в прокуратурата, че е имало и много пари с неясен произход, които са вкарани в изборите. "Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот", се казва още в съобщението на "Атака".

До медиите не бяха спуснати конкретни примери, но "Атака" смята, че с неясните капитали изборите са манипулирани. "За членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове", смятат от "Атака", които откриха предизборната си кампания от Москва.

На свой ред другата националистическа партия НФСБ е изпратила жалби да всички възможни институции, които могат да сезират Конституционния съд без Народното събрание. Партията настоява, че изборите трябва да бъдат касирани, защото са били направени поправки в Изборния кодекс по-малко от месец преди изборите.

"Основанията за искане за касиране на изборите са свързани с нарушения на Конституцията на България, Изборния кодекс и Венецианската конвенция (най-вероятно партията има предвид Венецианската комисия, защото Венецианска конвенция няма - бел. ред.). Последната изисква да няма промяна в Избирателния кодекс по-малко от една година преди изборите", се казва в съобщението на НФСБ.

Националистите, които спечелиха повече гласовете от "Атака", настояват, че изборите трябва да бъдат касирани заради контролирания вот в Бобов дол, както и заради сигналите за купуване на гласове в село Бутан, община Козлодуй, село Брестовец и "на много други места". За купуване на гласове те обвиняват ДПС и БСП.

Насрочиха делото за конфискация на имущество на Галеви за 23 юли

Предишна новина

Меркел следена от американски шпиони (обновена)

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.