БСП предлага съдиите Точкова и Чочкова за главен съдебен инспектор

БСП предлага съдиите Точкова и Чочкова за главен съдебен инспектор

Председателят на Административен съд-Хасково Теодора Точкова и съдийката в Софиския градски съд Вера Чочкова са официално внесените кандидатури за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет до края на работния ден в сряда, когато изтича срокът за номинации. Точкова е била подкрепена от депутати от БСП от Хасково. До края на работното време на деловодството на парламента трета кандидатура не беше внесена, въпреки слуховете, че в ДПС обсъждат да предложат кандидатминацииурата на Асоциация на прокурорите - Атанас Гебрев.

И двете съдийки - Теодора Точкова и Вера Чочкова бяха излъчени за кандидати за главен инспектор при вътрешна процедура, организирана от Съюза на съдиите в България. 

ГЕРБ няма да издига кандидатура за главен съдебен инспектор на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото няма подходяща. Това обяви по-рано днес лидерът на партията Бойко Борисов, пред журналисти в парламента, цитиран от "Дневник". 

В началото на февруари Борисов нееднократно в публични изявления прикани магистратското съсловие да предложи номинация, като специално се обърна към Съюза на съдиите в България (ССБ) с писмо, в което уверява, че ще подкрепи номинация, издигната от организацията.

"Убеден съм, че след широки и прозрачни консултации както в съсловието, така и в останалите професионални гилдии от сферата на правосъдието, българските магистрати можете да откриете между вас и да излъчите най-подходящия и достоен кандидат. ГЕРБ ще подкрепи и ще гласува за кандидат с изключителен професионализъм и морален авторитет, който бъде излъчен от вас с консенсус. Готови сме да подкрепим кандидатурата на безспорен професионалист, който да ръководи по безупречен начин дейността на институцията. Затова използвам случая да Ви уверя, че ПП ГЕРБ ще участва в избора в Народното събрание само при провеждането на прозрачна и истинска състезателна процедура", написа Борисов в писмото, адресирано до председателката на ССБ Таня Маринова.  

Днес, на въпрос на "Дневник" дали ще внесе някоя от кандидатурите на съюза Борисов отговаря, че е обещал не само на тях, а на съсловните организации – "прокурори, съдии, но до този момент никой не е разговарял с нас". "А в библията е казано, че няма по-лошо от непоискано добро да направиш", отбелязва лидерът на ГЕРБ. Не е ясно кому би направил добро Борисов в изпълнение на конституционното си правомощие да внесе кандидатура за главен инспектор, което до момента парламентът не успява да изпълни и негласно подкрепя противоконституционното положение Инспекторатът към ВСС да се управлява от човек с изтекъл мандат. Въпросът за издигане на кандидатура на главен инспектор не е бил обсъждан в парламентарната група на ГЕРБ, научи "Правен свят".

Това развитие на събитията с отдръпването на Борисов обаче заплашва отново да провали цялата процедура, доколкото за избор на главен инспектор трябват 160 гласа. Неизвестно по какви критерии Борисов е установил, че нито един от кандидатите не му харесва, но по същество това би следвало да означава, че няма да подкрепи нито една. Изборът би бил възможен, ако независимо от това, депутати от ГЕРБ гласуват "за" някоя от кандидатките, за което юридическа пречка няма, но практически зависи от евентуални тайни договорки на ръководството.    

Христо Иванов (БИПИ): Не можахме да обясним на политиците, че решението се взима след процедурата, а не преди нейното начало. Иначе процедурата остава един абсолютно изпразнен церемониал

Политиците следват обичайната практика всичко да се случва в последния момент, да си крият картите и да си извиват ръцете.

Това коментира тази сутрин по БНР Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи(БИПИ) на въпрос как си обяснява, че отново в последния ден за издигане на кандидатури за поста на главен съдебен инспектор на сайта на парламента няма нито една официално заявена номинация. Народните представители имаха достатъчно време да обмислят проблема, предвид и трите провалени досега процедури и безкрайно закъснелия избор, който трябваше да бъде осъществен още в края на 2012 г. За разлика от друг път този път има предложени трима кандидати от професионални организации на магистратите, но нито Борисов, нито друг депутат се гласи да направи това.  

Предполагам, че тече процес на кулоарна консултация, защото трябва да се сформира мнозинство от 2/3 и те са свикнали предварително да уговарят мнозинствата. За съжаление, виждаме отново практиката, при която процедурата, в която трябва да се формира решение, се изпразва от съдържание, защото мнозинството, и следователно решението, трябва да се формира преди нейното начало.

Някак не може да се утвърди културата при политиците да разберат, че идеята на тези процедури е те да осигурят едно легитимно формиране на решение - след представяне, след проверка, след въпроси и т.н., а не предварително да спазарят мнозинството. Това е една непробиваема стена. Ние, неправителствените организации, се опитваме да кажем, че решението се взима след процедурата, а не преди нейното начало. Иначе за какво ни е тази процедура, тя остава един абсолютно изпразнен церемониал.

Христо Иванов коментира и начинът, по който протече излъчването на кандидатите от ССБ. Това, което направи ССБ, е демонстрлация за това, какъв е смисълът от такава процедура, каза той. Имаше една прозрачна процедура, която позволи съсловието да се включи по възможно най-широк начин, от самото начало бяха обявени правила и критерии, имаше покана към всички да номинират, имаше обсъждане и изслушване на кандидатурите, което беше не само с представители на съдийското съсловие, а всеки  имаше възможност да зададе въпрос на сайта на ССБ. Имаше и трудности, разбира се, това е един процес, който нито е лесен, нито е гладък . Но пък накрая имаше и две номинации, достатъчно убедителни, за да бъдат предложени на Народното събрание.

Всичко това, което се случи в тези процедури, позволява двете кандидатури на ССБ да пристигнат на прага на парламента с много висок заряд на легитимност и признание от общността, коментира Христо Иванов.

Хубаво е също така, че и Асоциацията на прокурорите прояви активност и също издигна кандидат, за съжаление тяхната организация не беше така силна,че да организират прозречна процедура. Тяхната кандидатура беше наистина една много голяма изненада, чак после прокурорите заявиха, че са имали и те структурирана процедура, но остана усещането, че в тази йерархична структура, думата на главния прокурор тежи и в този случай.   

Иванов припомни скандалите при избора на инспекторите в Инспектората към ВСС, в резултат на които избор сега "в ИВСС има твърде много прокурори и твърде малко съдии".

Ще бъде много важно главният съдебен инспектор да бъде съдия, защото  само така може да се балансира усещането за това, че и този орган на съдебната власт е твърде доминиран от прокуратурата. В момента се формира един сериозен проблем в съдебната власт, дори бих го нарекъл нова криза в нейното управление, заради факта, че става ясно и все по-очевидно, че ВСС е доминиран от главния прокурор в огромна степен. И аз мисля,че аккто активизацията на Асоциацията на прокурорите, така и тяхното твърде остро писмо на искането за разделяне на ВСС най-накрая, така че да не се позволява на прокурори да се месят в кариерното развитие на съдии, и обратното./.../  Не може прокурори, които са страна по делото и които са една йерархична институция да участват в кариерната съдба на съдиите – това е недопустимо. В момента за съжаление първо виждаме защо това е проблем на практика, в огромната доминация, която г-н Цацаров упражнява върху взимането на решения във ВСС, и второ – за съжаление виждаме една мобилизация около отбрана на това положение. Т.е. не е просто въпрос на моментна конфигурация, тук става дума за една ситуация с политическо значение. Подозирам, че до голяма степен резултатът от избора на главен съдебен инспектор ще бъде предопределен именно от тази борба. Тук даже изобщо няма да става дума за конкретните кандидатури, за съдии и прокурори по принцип, тук ще става дума за формирането и запазването на властовата конюнктура по отношение на съдебната власт, възможността на политическата система да получава от съдебната власт това, което й е необходимо, което в настоящия период се случва изключително през фигурата на главния прокурор.

Иванов припомни, че има задължителни международни стандарти, има становища на ПАСЕ, както и на Венецианската комисия специално за България, където се препоръчва да се изключи възможността за такова влияние на прокуратурата върху кариерното развитие на съдиите и обратно.    

Четин Казак:  Разделянето на ВСС е въпрос на вътрешна организация на ВСС

В интервю за Медиапул на въпрос трябва ли да се раздели Висшият съдебен съвет (ВСС) на колегии на съдии и прокурори, народният представител от ДПС и председател на правната комисия Четин Казак отговаря"Това е стара идея, но това е въпрос на вътрешна организация на ВСС. Няма закон, който да ги ограничава да го направят. По принцип аз съм против да се степенуват членовете на ВСС. По конституция гилдиите на съдиите, прокурорите и следователите са равни. Дали да може едната гилдия да се меси в решенията на другата, е тема, която самите гилдии трябва да решат. Ако преценят, че има възможности за намеса и тя е вредна, да премахнат проблема. Знаете, че ВСС сега е постоянно действащ орган и не е съставен от действащи магистрати. Сегашните членове са изцяло откъснати от правораздаването и се посвещават само на дейността си във ВСС. Това означава, че съдиите са престанали да бъдат съдии, прокурорите – не са прокурори. Те са равни и имат еднакъв статут като членове на ВСС, без значение откъде са дошли. Нека не забравяме, че там има и хора, които са представители и на други юридически професии извън съдебната система".

Според депутата от ДПС общественият контрол е най-сигурната спирачка срещу злоупотреби и закононарушения на ВСС, защото "при публична институция като ВСС всеки опит да се направи нещо задкулисно, се разкрива".

Още по темата

МВР разследва втори палеж на кола на журналист

Предишна новина

Бивш депутат от ДПС за пръв път влезе с белезници в съда

Следваща новина

Коментари

41 Коментара

 1. 41
  === | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#40] от "":Ти можеш ли да четеш и да разбираш написаното или просто си дращиш за спорта?

 2. 40
  | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#33] от "===":

  Абе то хубаво 2000 човека казали за Ситнилски, ама защо не кажат за Кожарев и Боев?Най-вероятно , защото сега не е удобно!Жалка работа

 3. 39
  | нерегистриран
  2
  -1

  Борисов щеше да се изметне, ако беше предложил отделна кандидатура на ГЕРБ, след като заяви, че ще подкрепи предложението на Съюза на съдиите. Председателката Маринова беше написала някакъв ироничен отговор, а Куцкова с типичната за изказванията си злоба (характерна за някои от бездарните й решения), контрира в едно tv-предаване, че нямало как ГЕРБ да подкрепи някого, който още не е предложен, та да не си представял Борисов, че те (великите!) са петимни за неговата подкрепа. Отделно от това, се изсилиха да представят не един, а двама кандидати (явно подбирани не само по сходството на фамилиите им, а и защото бяха единствените осмелили се да се подложат на процедурата за избор, включваща определен политически пазарлък).

 4. 38
  Nemo censetur ignorare legem | нерегистриран
  1
  -1

  Вместо Бойко Борисов БСП предлага съдиите Точкова и Чочкова за главен съдебен инспектор...Ясно, обозримо бъдеще няма да има нов главен съдебен инспектор.... Анна Караиванова - ДАВИДОВА дълго ще продължава неправомерно да получава месечно възнаграждение, придобива стаж, получава допълнителни бонуси, ползва служебен автомобил и да получава незаконосъобразно и в нарушение на Конституцията всички други екстри! Келепир има в тая работа. Хората пари натрупаха. Като има келепир, и ДАВИДОВА знай да обича...въпросът “идеалът или келепирът” отново няма да има смисъл...Натрупаш ли келепир, дръж го с двете ръце...Не си ли с тях - спукана ти е работата! Па и на Точкова и Чочкова им се иска за главен съдебен инспектор - я за друго да ги изберат....пари и власт да има в тая работа.

 5. 37
  | нерегистриран
  1
  -3

  Редно ли е съдии да номинират тези които ще ги проверяват ?

 6. 36
  ххх | нерегистриран
  3
  -3

  Ако се види в коя адвокатска кантора е била стажант почетния председател на ССБ преди да стане съдия и които представители е защитават по делата водени от и срещу нея, както и че представителите на тази кантора защитават и съответни политически лидери в наказателни производства, то не е изненада че именно БСП е предложила кандидатите на ССБ. така че за "независимостта" на българския съд - или добро, или нищо. Така както правят и определени неправителствени организации, защитаващи определени лобистки интереси и знаещи само да критикуват, но не и да намерят конкретно решение на конкретен проблем и да приложат на практика.

 7. 35
  | нерегистриран
  7
  -2

  Дано от НС да предложат Криско Влъх, че горкият иска да бъде все шеф, а няма да го огрее да стане председател на ВКС. И като стане друг, може подареното му постче на зам. да му бъде отнето. Не само може, но и трябва! И тогава горкият става редови съдия, а той няма да го преживее. А не бива да загубим такъв двигател на тълкувателната практика на съда (която сама по себе си често се налага да бъде тълкувана, поради вътрешни противоречия). Пък и без покровителят му толкова години да бъде равен на останалите, няма да оцелее. А на покровителя - сбогом Лазка, няма да ни липсваш, ама никак! Бягай от големия си кабинет, където си кадруваше с Криско комфортно, слизай от сл. мерцедес, с който се возеше до разни форумчета, обратно беж в проф. си кабинетче, където току виж си написал някое правно книжле, както подобава на професор, а не само да дъвчеш 30 г. едно и също като селски даскал. И така, Лазката си отива и с нищо добро няма да бъде запомнен в съд. система. Криско Влъх остава и винаги ще бъде помнен с позорното си изоставяне на РС и несъстезателното си наместване във ВС. Браво, момчета, за едната чест явно живеете! Срам!

 8. 34
  1123 | нерегистриран
  6
  -2

  taia maimuna gadna Borisov, zashto ne e v ztavora oshte?

 9. 33
  === | нерегистриран
  8
  -4

  До "Сотир Баракудов":E ,не е баш така както казваш.Вярно е , че в прокуратурата е пълно със страхливи мишки , но Ситнилски си отиде защото няколко , повтарям няколко от над 2000 прокурори все пак казаха , кой и как нагласи събранието и го избра.На тия няколко души явно им е писнало да ги правят на глупаци и проявиха смелост да кажат неща които всички в прокуратурата знаят ,но всички мълчат от години.Забележи какви са те-обикновени прокурори от най-ниските нива-не началници , не оядените тарикати от ВКП.Малките камъчета обърнаха колата на боклуците в прокуратурата и натриха носа на баш , бабаита-кочияш.Другите мълчаха и мълчат защото са си такива -мухльовци за които няма значение кой ще ги -стриже , дои и наритва-боксьора Филчев , "интелигента" Велчев или сегашния Господ от Пловдив.Явно вече и тиквите в УС на Асоциацията им разбраха , че Ситнилски може и да не се върне и трябва да се слугува на следващия бос за да се развият както си очакват и затова и разиграха смешното етюдче с номинацията им за главен съдебен инспектор .В съда нещата не стоят толкова зле , но също не са в никой случай нормални.

 10. 32
  жълта тога | нерегистриран
  10
  -2

  До коментар [#30] от "":

  Това да си затваряш очите, когато по коридора се хвалят с корупция, също е корупция. Да си траеш, когато издигат явни некадърници, също е корупция. Да си "налягаш парцалите" и да повтаряш каквото каже "главния", дори и да е леко шизо, също е корупция (ако не е нещо по-лошо). Та, да - корумпирана е съдебната власт

 11. 31
  до 29 | нерегистриран
  3
  -3

  Бас ловя ,че червената Точка ще спечели надбягването Ти Малка Пираня какво мислиш

 12. 30
  | нерегистриран
  5
  -7

  Множеството на българските граждани, жертва на корумпираната съдебна систама, отвратени от дъното на душите си от перверзното, збонамерено и поръчково "правосъдие" предлагат МОЧКОВА !

 13. 29
  Сотир Баракудов | нерегистриран
  7
  -3

  До коментар [#28] от "до 27 ":

  Ама някак си, с особена концентрация са шушумигите (прав/а си за това) сред магистратите и почти изключителна в червенотогестата им част. Мълчаливо гледате как най-лоясалите се издигат. И за какво е тая скъпа и конституционно гарантирана независимост на ято шушумиги, пак да питам? От единия мерак за престиж?

 14. 28
  до 27 | нерегистриран
  6
  -3

  :)))) Шушомиги има навсякъде ....няма професия без тях Въпроса е да не се толерират и да се издигат на ръководни постове А иначе нека си бъдат шушомиги Нали шушо или си по-шушо ?:))))) Весело настроение и не се вземай толкова сериозно

 15. 27
  Сотир Баракудов | нерегистриран
  3
  -2

  Мда, забелязал съм, че като няма какво да каже човек и почва да вика на другия, че не търпи чуждо мнение )))))). И не съм съдия, спокойно. И те не са много по-стока от вас. Само малко))) Независими шушомиги....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.