БСП сезира прокуратурата за източване на НЗОК

БСП сезира прокуратурата за източване на НЗОК

БСП внася сигнал в прокуратурата за твърденията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев, свързани с източване на здравната каса, съобщиха от партията. От левицата искат да се направи проверка в Министерство на здравеопазването.

"Д-р Дечев обясни, че има организирана система за отчитане на дейности, които са били в по-малък обем  или въобще не са извършвани. Също така, той поясни, че за едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото  за държавна или общинска болница - ако едно лекарство е 150 лева за държавна или общинска болница,  за частна болница цената изведнъж  незнайно по каква причина скача 7 пъти и струва 1500 лева. Ние знаем причината – да се източва Здравната каса", заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Според БСП това се случва след вкарани лобистките текстове, които узаконяват "тази кражба на гърба на българските граждани".

От левицата припомниха и тяхното предложение държавните и общински болници да не бъдат търговски дружества, за да може всички български граждани да имат достъп до качествено  здравеопазване и за да се спре източването за здравната система.

"Ще сезираме прокуратурата да направи проверка в Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравните осигуровки на българските граждани. Това действие застрашава живота на гражданите, пациентите и влошава работата на лекарите и медицинския персонал", каза още Драгомир Стойнев.

"От самото начало БСП поставя всички въпроси, засегнати в интервюто на управителя на НЗОК, и във връзка с тях беше и внесеният преди няколко месеца вот на недоверие. Реформите, които се обещаваха в сферата на здравеопазването, моделът на управление и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на медикаменти - нищо от това не е изпълнено вече три години и на практика ние стоим на едно място  с едни и същи проблеми, независимо, че се увеличават всяко година вноските и обществените средства за здравеопазване", допълни народният представител от левицата  проф. Георги Михайлов.

Според БСП увеличението на цените на клиничните пътеки не е довело до увеличаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи.

Припомняме, че преди дни в свое интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че няма условия да се справи с организираната система за източване на Касата. По думите му, това зависи от Министерството на здравеопазването, с което Здравната каса трябва да върви в унисон, какъвто явно няма. Д-р Дечев настоява и за основна ревизия в институцията, която води сега, но се съмнява, че това ще се случи в година преди парламентарни избори и отправи критики към водената от здравния министър Кирил Ананиев политика като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цена, отколкото за същото в държавна и общинска. Д-р Дечев заяви още, че се оттегля от управлението на Националната здравноосигурителна каса. 

Емилиян Гебрев не е тровен заради Дунарит

Предишна новина

Прокуратурата разследва смъртта на двама души във Варна, след умишлено причинен взрив

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.