БСП ще сезира ВАС и президента за концесията на летище София

БСП ще сезира ВАС и президента за концесията на летище София

След като в сряда прокуратурата заяви, че няма причина да се меси в процедурата за концсията на летище София, както поискаха Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева, лидерът на БСП обяви, че ще сезира Върховния административен съд (ВАС) и президента по случа. "Ще сезираме ВАС и ще се обърнем към президента за концесията на летище "София" ­ БСП поема грижата за българските граждани", заяви Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Закона за концесиите на първо четене, внесен от опозицията.

"Ще се обърнем към молба с президента Радев, който върна Закона за концесиите ви с вето, който върна Закона за приватизационен и следприватизационен контрол също с вето, който е последователен по тема национална сигурност. Ние ще търсим институционална подкрепа през съда по законов ред, през президентската институция също", допълни лидерът на БСП. Тя обърна внимание, че в концесията на летище "София" е записано, че при война, национална катастрофа, криза, бедствие, държавата трябва да предупреди концесионера да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение, за това, че е поискала прекратяване на концесията и използване на националното си летище, за да защити националния си интерес и територията си.

"6 месеца ще го чакаш и накрая ще му платиш за това. Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си след като сте дали права на концесионера сам да си определя летищните такси? Как пазите националния интерес след като сте записали тези условия, че ако България реши, че има нужда от второ летище, трябва да пита първия концесионер, ако той разреши, а ако не, трябва да му плащаме отново обезщетение. Къде е тук националният интерес? Обръщаме се към патриотите най­вече и те се чудят защо към тях, защото уважаеми патриоти, това е знаме на вашата идеология. Цяла кампания, цяла идеология развихте на основата на това, че не трябва да има изобщо концесии, че чуждите инвеститори и концесионери са колонизатори", допълни Нинова.

По думите й Волен Сидеров е искал ревизия на всички концесии от Валери Симеонов. "Нито единия, нито другия нещо са свършили по този въпрос. Не казвайте, че не знаем как ще гласувате по тази тема, защото колеги патриоти, вие вече гласувахте и вече разрешихте концесията на летище "София". Снощи", посочи Нинова.

Съдът уважи искане на прокуратурата за арест и последваща екстрадиция в САЩ на руски гражданин

Предишна новина

Адвокати вече издирват братя, сестри и братовчеди заради обезщетенията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.