БСП внася в прокуратурата сигнал срещу Караниколов за "Емко"


БСП ще внесе сигнал в прокуратурата да разследва действията на министъра на икономиката Емил Караниколов заради оръжейното предприятие "Емко". Това заяви вчера депутатът и зам.-председател на "БСП за България" Жельо Бойчев пред протестиращите оръжейници. Над 300 работници от Трявна и Белица отново излязоха на протест. Те се събраха в триъгълника между Министерския съвет, президентството и Партийния дом и с викове "Оставка" и "Мафия" поискаха връщане на лиценза на предприятието.
Бойчев обеща съпричастност към усилията на служителите на "Емко" да запазят работните си места. БСП ще настоява за ясен отговор от правителството как подкрепя българската оръжейна индустрия и как се защитава българският икономически интерес. Депутатът подчерта, че правото на труд е конституционно гарантирано и никой не може да го отнеме. Бойчев напомни, че по искане на БСП имаше изслушване по проблема в парламентарната комисия по икономическа политика. "Това, което не мога да разбера до момента, е защо българското правителство отказва диалог с българските работници. Защо никой не излиза и не ви дава отговор на тези въпроси", посочи народният представител.
На вчерашния протест работниците поискаха връщане на лиценза на предприятието. Те носеха трикольори, свиреха с тромби и вдигнаха транспаранти с надписи "Не ни оставяйте без работа", "Гражданино, подредихте ли си склада" с лика на министъра на икономиката Емил Караниколов" и "Искаме си парите".
В отворено писмо протестиращите заявиха, че в продължение на няколко месеца са принудени да протестират срещу целенасочените и репресивни действия на държавни органи. Работниците са категорични, че ще се борят против опита да бъдат унищожени работни места, а продукцията да бъде конфискувана. От "Емко" твърдят, че произвеждат специфични боеприпаси, които друго предприятие не може да изработи, а заради отнетия лиценз са изпуснали възможност да участват на международни търгове, които са очаквали да спечелят.
Малко преди протеста от Министерството на икономиката опитаха да тушират напрежението, като пуснаха съобщение, че лицензът на предприятието ще бъде върнат на 6 октомври, ако то е отстранило всички нередности. На посочената дата ще има заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност, който трябва да вземе решение. От съобщението става ясно, че на 25 септември в съвета е получено писмо от ГД "Национална полиция", в което се заявява, че докладът от приключилите проверки ще бъде предоставен най-късно до 4 октомври. От ведомството заявяват, че ще информират обществеността за резултатите от проверките в държавните дружества "Кинтекс" ЕАД и "ВМЗ-Сопот" ЕАД за сключените договори и проведените процедури за последните 10 години.

Антон Тодоров ще съди Сашо Диков за обида

Предишна новина

"Моделът Добрев" отива при прокуратурата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.