Буйстващи пътници в самолет могат да бъдат привлечени като обвиняеми за тероризъм

Буйстващи пътници в самолет могат да бъдат привлечени като обвиняеми за тероризъм

Буйстващи пътници в самолета могат да бъдат привлечени като обвиняеми, заяви в ефира на БНТ Христо Щерионов, директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". По думите му дори и за пушене в салона на самолета пасажер може да бъде привлечен като обвиняем. 

Повод за коментара на Щерионов стана задържането на индийски гражданин  след агресивно поведение по време на редовен полет на авиокомпания "Еър Франс" на 3 март. Все още не е приключило разследването на инцидента, затова не може да се каже дали е терористичен акт или става въпрос за аерофобия.

"Към момента става дума за буйстващ пътник. Трябва да се има предвид, че буйстващ пътник по принцип може да създаде сериозни предпоставки за безопасността на полетите и съответно неговите действия могат да се приравнят към терористичен акт", поясни Христо Щерионов и уточни, че това не са безобидни действия, които всеки може да извършва на борда.

На първо място при такъв инцидент старшата стюардеса е необходимо да докладва на командира за обстановката. Мерките, които тя трябва да предприеме: да успокои пътника, ако е възможно, да предприеме мерки за неговата изолация, която да не е близо до аварийни изходи и входни врати. Трябва да се обясни на пътника, че той носи наказателна отговорност за предприетите действия и ако не се успокои, да бъде уведомен, че всички разходи за принудителното кацане на самолета ще бъдат предявени към него.

При искане на командира се осигурява коридор за кацане на най-близкото летище и се изискват действията на летищните служби за сигурност. Това искане от страна на командира се взема след доклад на кабинния състав. Когато става дума за чужд гражданин и чуждо въздухоплавателно средства, тогава задължително се уведомяват консулските служби и посолствата.

Още по темата

В Люксембург или в София е центърът, саботирал 10-те български прокурори на Лаура Кьовеши?*

Предишна новина

Напрежение в Агенцията по вписванията заради неуреден колективен трудов договор – служители плашат с протест

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.