България – Цветан Василев: 3:0


Министерството на финансите обяви в събота, че България е спечелила делото с Държавния резервен фон на Султаната Оман. Кратката новина гласеше, че на 13.08.2019г. арбитражният трибунал е постановил решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ.
 
Делото е важно, защото след фалита на КТБ през 2014 г., за пръв път международна съдебна инстанция зачерква претенция против България, свързана с искане за обезщетение заради твърдения за неоснователно отнемане на лиценза на банката.
 
Според министерство на финансите държавата Оман се е отказала от иска си за 80 милиона евро, основаващ се на аргументи за неправомерни действия на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма. С финалното си решение вашингтонският арбитражен съд е отхвърлил окончателно исковете като неоснователни и е осъдил оманския фонд да заплати всички разноски.
 
Приключването на делото означава, че във войната на Цветан Василев против държавността, резултатът вече е 3:0 в полза на България.
 
Първо българският съд потвърди действията на БНБ по отнемане на лиценза и обяви банката в несъстоятелност.
 
След това наетата от държавата реномирана международна разследваща компания "Аликс партнърс" констатира в своя доклад, че Цветан Василев е източил банката, чрез свързани с него дружества.
 
Сега вече и оманският фонд признава, че претенцията му за обезщетение е неоснователна, а международният арбитраж във Вашингтон потвърждава това обстоятелство.
 
Което на практика означава, че освен в България, и на международната сцена е налице решение, с което действията на държавните органи по отношение на КТБ са признати за правилни, а Василев губи още една карта, която редовно използваше като аргумент за своята "невинност".
 

Арбитражът във Вашингтон: Решенията на БНБ при казуса "КТБ" са законни

Предишна новина

Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.