България допусна недоразумение с отказа от Истанбулската конвенция

България допусна недоразумение с отказа от Истанбулската конвенция

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви в Загреб по повод на Международния ден на жените, 8 март, че са постигнати важни цели в областта на борбата срещу насилието спрямо жени, но е необходим по-голям напредък. В тази връзка той похвали Хърватия за ратификацията на Истанбулската конвенция, съобщават хърватски медии. "Истанбулската конвенция изисква криминализиране и законови санкции срещу различни форми на насилие срещу жени, включително домашно насилие, преследване, сексуален тормоз и психическо насилие", каза Ягланд, но отбеляза, че въпреки напредъка все още има проблеми по отношение на ратификацията от някои страни.
 
"В някои случаи като България ратификацията беше блокирана заради опасения и недоразумения около термина "джендър". Аз вярвам обаче, че такива недоразумения могат да бъдат изяснени, ако надлежно бъде предоставена правилна информация и има политическа воля за това, например в Хърватия, която ратифицира Истанбулската конвенция през юни миналата година", коментира още Ягланд.
 
Той припомни, че Азербайджан и Русия все още не са подписали конвенцията, а 11 страни-членки на Съвета на Европа са я подписали, но не са я ратифицирали - Армения, България, Чешката република, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Унгария, Молдова, Словакия, Украйна и Великобритания. "Ние трябва да продължим да се борим за ратификацията от всички страни-членки на Съвета на Европа, защото не може жените и девойките да бъдат лишени от тяхното най-основно човешко право: живот без насилие", заяви Ягланд и призова всички страни от Съвета на Европа да ратифицират конвенцията без забавяне.
 

Още по темата

Пенсионирането не е пречка за изпълнение на държавната служба

Предишна новина

ВСС с мерки срещу неравномерната натовареност в районните съдилища

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Гоци от Перник | нерегистриран
  3
  -1

  Тя всъщност ИК е за забрана на боя на жените и правенето на лицеви опори без тениска от студенти докато преподавател от екипа на бивш главен прокурор ги пляска.  Пък ние от Перник обичаме да бием жените си! Затуй са толкова послушни и не искат да се развеждат както направи жената на Плевналиев.  Не че беше лошо ИК да защити всички от домашно насилие, а не да го прави само за отбрани групи, като въвежда странни "термини".

 2. 8
  Създадените GREVIO и настоящи министри продажници | нерегистриран
  5
  -1

  За незнаещите.Имат правомощия извън съдебно да налагат наказания за неспазени техни препоръки и се финансират от бюджета по определен от самите тях размер за осъществяване на целите им. Извън системата на съди. Нещо като ГЕСТАПО със статут да променя законодателството и да криминализира деянията по своя преценка. Това го допуснаха настоящите министри.

 3. 7
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #3 от "Недоразумение сте Вие, г-н Еднодневка | нерегистриран":
  Ние схванахме статута на GREVIO и правомощията му и изобщо не ни терзаеше терминът ДЖЕНДЪР . Да знаете- продължаваме да Ви наблюдаваме.

  Браво, точно казано! Дано да им "светне" на нормалните хора, какво подготвят "многоуважаемите" съединители!

 5. 5
  адвокат–сак | нерегистриран
  5
  0

  В коментар 4 абревиатурата ЕС да се чете СЕ- Съвета на Европа- грешка на клавиатурата...

 6. 4
  адвокат–сак | нерегистриран
  6
  0

  Дрън- дрън- правното основание, за да се каже / Дрън-дрън/ на г-на от ЕС, е чл. 12 ал.1 т.1 и т.4, във вр. с чл.14 ал.1, ал.5 и ал. 6 от ЗКС и чл. 42 от КРБ. Който разбрал- разбрал.

 7. 3
  Недоразумение сте Вие, г-н Еднодневка | нерегистриран
  18
  0

  Ние схванахме статута на GREVIO и правомощията му и изобщо не ни терзаеше терминът ДЖЕНДЪР . Да знаете- продължаваме да Ви наблюдаваме. 8. 2
  RRR | нерегистриран
  18
  -1

  Поредните глупаци е ненормалници, които пак се мъчат да ни поучават и наставляват.

 9. 1
  Мунчо | нерегистриран
  18
  0

  ЕвроГейското бъдеще е светло. Излиза че, Русия е най-демократичната държава след като може да си позволи "безнаказано" да отказва на джендърите не ратификация, а даже един подпис /положен от Еврокатето на Роско, припознато от Баце/. А Чехия е заради характера си - най-бързо развиващата се икономически страна в цяла Европа. Веднъж и ние да нацелим ваксата. И хората са доволни, понеже не искат повече да бъдат шантажирани и изнудвани с измислени проблеми, посредством които се лобира и налагат непопулярни геополитически и икономически решения в ущърб на народите и в интерес на корпорациите и най-вече на чичо Сам! Великобритания защо не ратифицира, а? Да не би да са алтави англичаните? Понеже много добре си знаят, отстояват и защитават интереса, пък и Англия не е хапка за преглъщане от чичо Сам. Даже за санкциите срещу Иран се опъна на Тръмп!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.