България е между Сейшелите и Ботсвана по икономическа свобода


България се нарежда между Катар и Сейшелите (с по-висок резултат) и Бахрейн и Ботсвана по икономическа свобода. Това показва традиционното проучване на канадския институт "Фрейзър", разпространено от Института за пазарна икономика. Докладът е с данни от 2015 г. и в него са включени 159 страни от цял свят. В общата класация страната ни получава 7.39 точки от максималните 10, което я нарежда на 48-о място. При предходната класация от миналата година България получи 7.37 точки и зае 50-о място.

За пореден път слабата и зависима съдебна система се определя като препятствие пред свободното предприемачество. В категория ''Съдебна система и право на собственост'' страната ни получава едва 3.37 точки. Пристрастието на съда и недоверието в полицията са основен фактор за крайно негативната оценка.

Най-висока е оценката за България в категорията "Достъп до сигурни и стабилни пари" - 9.36 точки. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията е ниска и дори отрицателна през 2015 г. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута. Висок е резултатът и за "Свобода на международната търговия" - 8.13 т. Той отразява ниските мита, но и отрицателното влияние на нетарифните ограничения.

Изследването измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, защитата на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и държавните институции. Представянето на държавите се измерва по скала от 0 до 10 точки, като 10 точки е максималната икономическа свобода.

В класацията Хонконг и Сингапур отново са на челните две позиции, а топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Великобритания, Мавриций, Грузия, Австралия и Естония.

17-годишният нападател на учител в Садово се изправя пред съда

Предишна новина

Прокуратурата проверява договорите на ловешката болница

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.