България е осъдена в Люксембург за прашния въздух

България е осъдена в Люксембург за прашния въздух

България не е изпълнила задълженията си според правото на ЕС да сведе праховите частици във въздуха до допустимите им стойности, постанови Съдът на Европейския съюз.

В решението е констатирано систематично и постоянно неспазване от 2007 г. до 2014 г. както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности във всички агломерации. Затова Съдът в ЕС постановява, че държавата не е изпълнила задълженията си по чл. 13, параграф 1 във връзка с приложение XI към Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008 г. относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.

Все още на страната не са наложени санкции. Това ще стане в следващата фаза на процедурата - ако Европейската комисия установи, че и след решението на Съда в Люксембург България продължава да не спазва европейските норми за замърсеността на въздуха. Тогава ЕК може да се обърне отново към Съда на ЕС и той да наложи еднократна или периодична глоба, например за всеки месец, през който праховите частици във въздуха са повече от допустимото.

Делото срещу България беше заведено от Европейската комисия. Пред Съда на ЕС държавата не е оспорвала това, че въздухът у нас е силно запрашен. Тя е посочила, че това се дължи предимно на отоплението с твърдо гориво и е твърдяла, че е поискала отсрочка за въвеждането на европейските изисквания, каквато възможност има. ЕК обаче не е освободила страната от задължението да спазва пределно допустимите стойности. Още повече, че подобна отсрочка е била възможна само до 11 юни 2011 г. и то само при условие, че държавата е доказала, че е предприела всички мерки, но заради "специфичните характеристики на дисперсия на мястото, неблагоприятни климатични условия или трансграничен пренос на емисии" не може да свали праховите частици до допустимите стойности.

Съдът на ЕС е констатирал, че България е направила промени в законодателството си, с които да се ускори подобряването на качеството на атмосферния въздух едва през 2015 г. т.е. след като ЕК подава иск срещу държавата.

"И през 2014 г. обаче дневните и годишните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на ПЧ10 (фини прахови частици – бел. ред.), все още са били превишени във всички шест български зони и агломерации, т.е. повече от три години след изтичането на срока за транспониране на Директива 2008/50 … Такова положение само по себе си доказва, без да е необходимо подробно да се проучва съдържанието на изготвените от Република България планове, че в настоящия случай тази държава членка не е привела в действие подходящи и ефикасни мерки, за да бъде периодът на превишаване на пределно допустимите стойности, приложими за концентрациите на ПЧ10, "възможно най-кратък" по смисъла на член 23, параграф 1, втора алинея от Директива 2008/50", пише в решението на съда.

Европейски изследвания традиционно сочат България като страната с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда в ЕС.

Замърсяването на въздуха и по-специално фините прахови частици увреждат както сърдечносъдовата система, така и дихателните пътища. Според Световната здравна организация през 2012 г. в световен мащаб 3 милиона преждевременни смъртни случаи са били причинени от замърсяването на въздуха, а в Европа - 479 000, от тях 8634 са в България. Съгласно тези данни България е на второ място в света след Украйна и преди Беларус и Китай по брой смъртни случаи, сравнено на база глава от населението (118 на всеки 100 000 души), макар че ако се държи сметка за съответната възрастова структура, посоченият брой донякъде става относителен.

Още по темата

СГС наложи ефективна присъда за близо 240 000 лева неплатени данъци

Предишна новина

Шеф на дирекция в МП обявен за виновник за спорните промени в Изборния кодекс

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  наблюдател | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #4 от "Питам | нерегистриран":
  Сега, на основата на това решение могат ли български граждани да си заведат дела по ЗОДОВ и ако ДА , кой е пасивно легитимирания субект?

  Все пак делото за Пловдив не е приключило с окончателен съдебен акт. Решението на СЕС идва точно навреме за ВКС, който въз основа на него и по силата му на тълкувано нещо, която обвързва всички национални юрисдикции, ще допусне касация, ще отмени решението на ВтАС и ще уважи иска. Просто и ясно. После, въз основа на влязлото в сила решение, ще са исковете по ЗОДОВ срещу държавата, МОСВ и община Пловдив.

  И, моля, въздържайте се от коментари за компетентността на съдиите в Смолян и Търново, дължи се уважение. Струва ми се, че трябваше да направят преюдициално запитване и така щеше да се избегнат и погрешните решения и вероятно процедурата по установяване на нарушение на ДФЕС. Но спорът не е приключил, така че ... ВКС.

 2. 4
  Питам | нерегистриран
  1
  0

  Сега, на основата на това решение могат ли български граждани да си заведат дела по ЗОДОВ и ако ДА , кой е пасивно легитимирания субект?

 3. 3
  Muncho | нерегистриран
  2
  0

  Просто трябва да се мият улиците поне 2 пъти седмично, замърсяванепо не е от твърдото гориво, а последното нямаше да бъде използвано, ако имахме втора АЕЦ и по-евтин ток. Нещата са свързани, но непонятни за т.нар. зелени и хиляди "десни" американски подлоги и продажници.

 4. 2
  Бъдещ адвокат | нерегистриран
  9
  -1

  Сега съдиите от окръжен съд Смолян и апелативен на Велико Търново, които отхвърлили иска на адв. Екимджиев и 127 граждани за мръсния въздух в Пловдив да вземат и да бъдат уволнени, като некомпетентни.

  Съдиите са приели, че не замърсяването, а климата е виновен за мръсният въздух в Пловдив.  Това решение е пълна реабилитация на адв. Екимджиев, надежда за чист въздух за пловдивчани, и отново показва какъв позор е българската съдебна система и специализирана администрация в лицето на МОСВ и РИОСВ-Пловдив.

 5. 1
  !!!lu | нерегистриран
  7
  0

  БРАВОС - ХЕМ ЩЕ ДИШАМЕ НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В ЕВРОПА, ХЕМ И ГЛОБИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ.

  ЗАЩОТО НАЛИ НИКОЯ НЕ МИСЛИ, ЧЕ ВИНОВНИТЕ ЩЕ СЕ БРЪКНАТ В ДЖОБА СИ???

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.