България е сред членките на ЕС с най-либерални закони срещу клевети в медиите


България е сред няколкото държави в ЕС, заедно с Франция, Хърватия, Естония, Румъния, Великобритания и Ирландия, които имат либерално законодателство по отношение на оклеветяването в медиите. Това показва изследване на Международния институт по печата, организацията  Freedom House и Международната федерация на журналистите. Данните са събрани в доклад на Комитета за защита на журналистите, представен в Брюксел във вторник.

В групата на либералните
Документът разглежда свободата на медиите в ЕС през призмата на законодателството. Според представените данни единствено Великобритания, Ирландия, Естония и Румъния изключват клеветата от наказателния кодекс. България, Хърватия и Франция пък не предвиждат лишаване от свобода за оклеветяване в медиите. Всички останали държави в ЕС наказват публичната клевета със затвор.
Отчита се, че в България, както и във Франция, Германия, Италия и Португалия, наказанията за клевета са по-тежки, ако засегнатият е обществен служител.
В доклада по отнпшение на страната ни се посочва още, че въпреки че случаите на насилие са рядкост, в България има случаи на заплахи срещу журналисти от престъпни организации, както и случаи на посегателства над журналисти, които носят белезите на платени поръчки.  Напомнят се и случаи на побои и бомбени нападения.

Свобода на словото под натиск
Наказателните закони за клевета в медиите имат до някъде възпиращ ефект върху журналистиката, като мащабните наблюдения са заплаха за поверителността на журналистическите източници. В много държави и мерките за борба с тероризма са довели до законодателство и практики, които ограничават правата на журналистите. Организацията критикува неспособността на ЕС и страните членки да гарантират свободата на журналистиката.
"Ангажиментът на ЕС към неговите основополагащи принципи се подкопава, тъй като някои държави-членки отстъпват от демократичните си ангажименти", пише в доклада. Той обръща сериозно внимание на Унгария и документира как държавните медии при управлението на премиера Виктор Орбан са превърнати в проправителствени мундщуци, държавна реклама е използвана, за да възнагради приятели и да накаже дисиденти, независими журналисти са маргинализирани и са наложени ограничения чрез промени в Закона свобода на информацията, които затрудняват журналистите да разследват твърдения за корупция. Въпреки това действията на Орбан не бяха посрещнати с решителни действия от ЕК, пише в доклада.

Препоръки
Документът отправя и някои препоръки на европейските органи. Сред тях са призиви ЕС да покажат своята ангажираност към свободата на печата като използват някои свои правомощия, като например спирането на правото на глас а държавата-членка в някои структури на ЕС, когато тя е в нарушение на поетите задължения от Хартата на фундаменталните човешки права. Според организациите ЕС трябва да гарантира също, че държавите-членки, както и кандидат-членките, няма да се отметнат от отговорностите си, които включват достъп до информация и свободни медии.

Предаваме на Австрия един от обвинените за камиона-ковчег

Предишна новина

КЗП глобява хипермаркет за заблуждаващ етикет

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.