България е в извънредно положение до 13 април

България е в извънредно положение до 13 април

Народното събрание гласува и одобри въвеждането на извънредно положение в България, предложено от Министерски съвет. Мярката се въвежда с 201 гласа "за", без "против" и "въздържали се".
 
Решението на кабинета дойде след среднощно заседание, проведено съвместно с Националния оперативен щаб, след като беше установен ръст в броя на заболелите от коронавирус у нас.
 
Точката с гласуването на извънредно положение беше заложена като първа в дневния ред на парламента за заседанието в петък. В пленарната зала пристигна министър-председателят Бойко Борисов, министрите от кабинета, а след гласуване на предложение от страна на ГЕРБ, в залата бяха допуснати и представители на Националния оперативен щаб.
 
В доклад за състоянието в страната, близките държави, Европа и света, началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски оповести данни за ситуацията със заразата в Европа и изтъкна фактите, които налагат взимането на по-строги мерки у нас.
 
"Към момента на базата на повече от 1400 тествани лица са установени 23 положителни случая, само за вчерашния ден – 16 случая и един смъртен случай в "Пирогов". В света и около нас има изключително динамична ситуация и на Балканския полуостров всички държави бележат ръст в регистрираните случаи. 134 000 са установените случая в света. Световната здравна организация обяви пандемия, а у нас от 28 февруари беше назначен Национален оперативен щаб, който да следи ситуацията в държавата около коронавируса и практиките в света", припомни ген.-майор Мутафчийски.
 
По думите му обаче, ситуацията в страната е оформила някои проблеми и заради тях се налагат допълните мерки и ограничения.
 
"Не се явяват единични случаи, а започва масово явяване на случаи на коронавируса. Имаме три гнезда на инфекцията, които са независими едно от друго – Плевен, Габрово и София, като в столицата повечето от случаите нямат нищо общо. Бяха дадени разпореждания и беше уреден въпросът с ползването на болничните под карантина, но отчитаме, че има грубо нарушаване на тази карантина. В други държави има строги мерки. В Гърция наказанието е две години затвор. Неефективни са посланията в тази посока и трябва да има промени в контрола на процеса", каза още ген.-майор Мутафчийски.
 
Той уточни, че целта на допълнителните мерки е с всички сили и средства да се забави развитието на инфекцията, да се ограничи разпространението, защото при по-бавно протичане на епидемията ще се намали натискът върху здравната система.

Пред депутатите премиерът Бойко Борисов изтъкна, че извънредното положение е необходимо най-вече за недисциплинираните граждани.

"Мерките, които ние взехме още преди две седмици, влизат във Франция от понеделник, в Германия от днес. Коронавирусът съсипва света в здравословен и стопански вид, променя и начина ни мислене, пътуване, движение. Ще настоявам за спешен разговор с председателя на Европейската комисия, защото затварянето на границите ще препятства транспорта и ще блокира стопанския живот и наши шофьори и семейства, които ще попаднат между границите. Минимум с 3 млрд. лева бюджетът няма да бъде запълнен в края на годината, ако ситуацията се запази като в момента. Искаме за месец това извънредно положение и то е нужно главно за недисциплинирани хора, които разнасят зарази. Статистиката в света казва, че ако инкубационният период е 17 дни, то близо 800 души общуват със заразения. Ще издадем заповед където е възможно да се работи от вкъщи", заяви още премиерът Бойко Борисов.

"Парламентарната група на ГЕРБ смята, че предложеният проект за решение е абсолютно необходима и навременна мярка, която се предприема и в други страни в света. Това е състояние и криза, които ще имат различни последици, но е важно, че сме обединени, отговорни и можем да работим в интерес на гражданите. Извънредните мерки са необходими и НС трябва да премине в извънреден режим на работа и всички предложения за законодателни промени от министрите да бъдат въведени. Политическите пристрастия трябва да бъдат оставени. Да успокоим гражданите, че повод за паника няма и в тази извънредна ситуация правата на българските граждани ще бъдат спазени", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Опозицията подкрепи предложението на правителството.

"България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето. Ние ще подкрепим всички мерки, които гарантират ограничаване на разрастването на болестта. На председателския съвет направихме предложение за допълнение на мерките, което беше прието. Извънредното положение да бъде със срок от 1 месец. Второ – в правомощията на МС да бъде записано, че на основание чл. 57 ал. 3 от Конституцията – да се въведе гаранция, че МС няма да злоупотреби с изричните правомощия, които се дават. Очакваме законодателни инициативи, за да се променят онези закони, които да гарантират спокойна работа на ангажираните институции. Очакваме правителството да внесе и актуализация на бюджета, защото раздаването на пари на парче чрез заобикалянето на НС е абсолютно неприемливо. Притесняват ни действията на правителството на парче, очакваме комплексен подход", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"От ДПС също ще подкрепим решението за извънредно положение. Когато става въпрос за защита на живота и здравето на хората най-важни са спешни мерки и планове за действие, които да се изпълняват при гарантиране на конституционните права и свободи", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Обединени патриоти единодушно ще подкрепи предложението, тъй като то е крайно необходимо, не толкова с оглед разпространението на коронавируса, но като превантивна мярка, която да пресече удар или да ограничи разпространението на вируса в неговата най-опасна част  - скоростта на разпространение", заяви съпредседателят на Обединени патриоти Валери Симеонов.

Подкрепа дойде и от останалите парламентарно представени партии.

Така с гласуването в пленарната зала Народното събрание въведе извънредно положение в страната за срок от един месец.

След вота премиерът Бойко Борисов заяви, че предлага сформирането на щаб и за последствията от COVID-19.
 
"Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически или какъвто и да е експерт и да направим национален щаб както за коронавируса, така и за последствията. Министрите на здравеопазването и правосъдието остават на комисиите, където още днес да се реши кое да забраним", заяви още премиерът Борисов.
 
Иницииране на законодателните промени се очаква още следващата седмица.
 
Допълнителни мерки и ограничения към 13 март 2020 година:
 • Глоби при неспазване на карантината и ограничение на пътуванията от и към страни, засегнати сериозно от COVID-19.

С новите мерки се ограничават пътуванията на българи до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и пътуванията към нашата страна от такива държави. Кабинетът допуска и изключения, касаещи постоянно пребиваващите на територията на Република България или притежаващи работни визи за повече от 90 дни. Относно поставени под карантина българи, които не спазват мярката – службите за сигурност ще имат възможност да издирват, задържат и принудително да държат нарушителите. При необходимост съдействие ще оказват армия и жандармерия, а с цел по-ефективни действия ще бъде увеличен инструментариумът от правомощия на МВР. Глобата за неспазващите карантината се предвижда да е 5000 лева.

 • Затваряне на училища, университети, детски градини, спортни мероприятия и конференции.

Образователното министерство ще освободи от занятия всички ученици, които учат в областите, в които няма обявена грипна епидемия. По преценка на родителите те могат да не посещават училище. Училищата и университетите, които имат възможност за дистанционно обучение, то ще бъде въведено.

 • Затваряне на барове и дискотеки.

На този етап няма да се затварят ресторанти и търговски центрове.

 • Въвеждане на клинична пътека за коронавируса.

Още по темата

ЕС и Великобритания отменят насрочените за следващата седмица преговори

Предишна новина

Държавата трябва да е много внимателна в условията на извънредно положение, иначе идва катастрофа

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Наблюдател | нерегистриран
  4
  0

  Необходима и адекватна мярка!

 2. 2
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #1 от "Въвеждане на клинична пътека за коронавируса | нерегистриран":
  Туй последното, какво общо има с изв.положение?

  Защото ще очакваш помощ и лечение, нали ?!?

 3. 1
  Въвеждане на клинична пътека за коронавируса | нерегистриран
  2
  -11

  Туй последното, какво общо има с изв.положение?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.