Боян Чуков, експерт по сигурност:

България е в НАТО и не е чудно, че руските служби са активни у нас

България е в НАТО и не е чудно, че руските служби са активни у нас
Боян Чуков, експерт по сигурност и международен анализатор

Поредната шпионска афера у нас продължава вече няколко дни и се превърна в основна тема в България. Преди ден Военният съд остави в ареста петимата българи, задържани за шпионаж в полза на Русия, като за целта се е наложило военните магистрати да заседават близо 24 часа. Последното заседание е приключило около 5:30 ч. в понеделник, като по делото са събрани и 44 тома доказателства. Същевременно шпионският скандал придоби все по-мащабни измерения. Както „Правен свят“ писа, в понеделник главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, и от двама граждани на Руската федерация, съобщиха от държавното обвинение.

По темата говорим с експерта по сигурност и международен анализатор Боян Чуков.

Г-н Чуков, как ще коментирате разразилия се шпионски скандал? Действията на властите продължават вече около три години, но какво можем да обобщим?

Шпионският скандал показва, че нашето контраразузнаване работи много добре. От публикуваните в медиите негласно направени доказателствени видеозаписи става ясно, че нашите служби са оборудвани със съвременна техника, която използват умело. Разработката е продължила около половин година съгласно оповестените от медиите информации. Това доказва, че нашето контраразузнаване е работело професионално и разработваните обекти не са разкрили, че са проследявани и контролирани продължително време с технически средства. Хората индивидуално се грижат за своето бъдеще, но една нация има колективно битие и службите са тези, които се грижат за общата ни сигурност. Затова се изработват и стратегии за национална сигурност, които обхващат много елементи и различни по вид заплахи. 

Като експерт по външна политика, спомняте ли си подобни масови разкрития в годините?

Във вашия въпрос има логика. В последно време зачестиха подобни разкрития за разузнавателна активност на българска територия. Това е естествено. Напрежението между глобалните фактори нараства и е логично разузнавателната дейност в България да става все по-активна. България е член на НАТО и няма нищо чудно, че руските служби са активни на наша територия. Просто общественото мнение не е свикнало все още да приема подобни събития като случки, които неминуемо ще наблюдаваме и в бъдеще. Разузнавателната дейност е интегрална част от международните отношения. Нараства напрежението в международните отношения, нараства активността на разузнавателните централи и зачестяват „шпионските скандали“, които имат и чисто външнополитическа проекция.

Да очакваме ли да има още разкрития?

При очерталата се тенденция за нарастване на напрежението между НАТО и Русия, най-вероятно е да станем свидетели на още подобни разкрития. За мен най-важното е, че нашето контраразузнаване работи ефикасно. Ние разчитаме на нашите служби. И е лекомислено да се интерпретират резултатите в негативен план, каквито опити има на фона на предизборната кампания. Добрата работа на службите е един от най-важните сектори за стабилността на държавата. Невъзможно е да имаш силна икономика, добър жизнен стандарт, добър държавен авторитет и просперитет, ако нямаш адекватно работещи служби за сигурност. Хората не са наясно със значението на службите, тъй като дейността им поначало остава неосветена.

Как си обяснявате, че от близо три години руски дипломати, хора с имунитет, които все пак работят в посолството и следва да работят по двустранните отношения с България – всъщност са дошли тук да шпионират?

Разузнаването работи с легални и нелегални резидентури. Във всички посолства на държави, които имат глобален, регионален или даже локален геополитически код, има разузнавачи, които работят под дипломатическо прикритие. Всеки разузнавач, освен разузнавателна дейност, работи и по линия на своето дипломатическо прикритие. Последното предполага развитие на двустранните отношения. Това е общоприетата практика във всички посолства без изключения.

Мислите ли, че у нас има шпионаж, който да действа в полза и на други държави?

Разбира се, че има. Всяка страна определя своя интерес спрямо държавата, в която има свое посолство. От това зависи и колко от бройките в дипломатическото представителство ще бъдат дадени на националното разузнаване. През Студената война и в двата антагонистични блока страните се разузнаваха взаимно. Все пак взаимното опознаване чрез разузнаването увеличава взаимното доверие. Това звучи особено като факт, не може да се приеме и разбере напълно от хората, които са извън службите, но професионалистите много добре знаят тази практика, която никога не е била обект на публични дискусии, но винаги във всички епохи е съществувала. Независимо дали държавата е съюзник или не, във всички посолства има дипломатически прикрития за разузнавачи и, повярвайте ми, те никога не остават незаети.

Инж. Боян Чуков е български експерт по борбата с тероризма. Бивш дипломат. Бил е журналист на свободна практика. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на тройната коалиция (2008 – 2009). Има над 500 публикации на международни теми. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

Още по темата

И САС потвърди, че фалшивите долари и евро, печатани във ВУЗ, не са „реквизит“

Предишна новина

Нова присъда: Синът на Йоско Костинбродския получи 4 години затвор за участие в банда за разпространение на дрога

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Простотията няма граници | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #2 от "x | нерегистриран":
  Тоя е ченге

  И какво като е ченге. Това срамно ли е. Той унтерменше ли е. Или ти не си ченге ,та си по голяма работа и можеш да си съдник и си много достоен.
  Делението на хората по какъвто и да било признак е скрита форма на нацизъм ,сегрегация,дискриминация, расизъм и ционизъм. От такива болни умове ме е срам. Няма нищо по противно от това да слушаш и да четеш, кой какъв бил, "тоя ченге, тоя ДС, а тоя умник и юрист трето поколение".

 2. 5
  Сърп и Чуков | нерегистриран
  10
  -2

  А това, че този другар е бил сътрудник- доносник на Държавна сигурност, означава ли, че още е "активен" ?

 3. 2
  x | нерегистриран
  11
  -1

  Тоя е ченге

 4. 1
  ДС | нерегистриран
  14
  0

  ДС се загрижила за тайните на НАТО

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.