"България на гражданите" отново с отказ за Гражданския съвет на ВСС

"България на гражданите" отново с отказ за Гражданския съвет на ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) днес окончателно отхвърли кандидатурата на сдружението "България за гражданите" за участие в Гражданския съвет към ВСС, като същевременно удовлетвори желанието на Българския хелзинкски комитет (БХК) да бъде изваден от списъка на участниците.
На 21 декември 2012 г. в становище до медиите БХК заяви, че излиза от Гражданския съвет, защото с начина, по който проведе избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, ВСС е доказал, че няма никакво намерение да слуша гражданското общество, а го игнорира.
Сдружение "България на гражданите" пък бе отхвърлено, защото един от критериите за членство в Гражданския съвет, поставени от ВСС, е съответната обществена организация да има изпълнени проекти в областта на правосъдието. А сдружението, което е създадено преди няколко месеца, няма такива проекти. Освен това, изтъкна днес председателят на Комисията по публична комуникация Магдалена Лазарова, седем от членовете на сдружението са в Националния съвет на партия "България за гражданите".
Васил Петров възрази на втория мотив - ако ВСС приемел такъв аргумент, това щяло да има широк негативен отзвук не само у нас, но и в чужбина. Магдалена Лазарова, обаче, настоя мотивировката да остане, тя очевидно смята, че политици нямат място в съвет към орган на независимата съдебната власт. Стигна се до гласуване, като първия път предложението на Васил Петров не бе прието. Той обаче продължи да упорства и настоятелно поиска прегласуване, при което мнозинството го подкрепи – с 10 гласа "за", 7 "против" и двама "въздържали се". В крайна сметка обаче не стана напълно ясно какво смята ВСС за политическата обвързаност на организациите, членуващи в Гражданския съвет.
С мотив, че нямат проекти в областта на правосъдието, бяха отхвърлени кандидатурите на още две организации - "Евеста" и СОПА. Но бяха одобрени за участие заявленията на Сдружението на административните съдии, на Камарата на независимите оценители и на Сдружение "Сефита".

Същевременно днес ВСС реши да изпрати в тридневна командировка в Лондон, Великобритания, петима свои колеги, председатели на комисии – Милка Итова (Комисия по предложения и атестиране), Ясен Тодоров (Етична комисия), Калин Калпакчиев (Комисия за натовареността), Незабравка Стоева (Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси) и Соня Найденова (Международна комисия). Поканата е била отправена от посолството на Великобритания, разходите по пътуването и престоя също са за сметка на английската страна. В залата днес някой попита защо точно тези членове на съвета заминават, на което Соня Найденова обясни, че тези петимата са получили персонални покани от посланика на Великобритания Джонатан Алън. Тя каза, че срещата ще бъде ползотворна, макар все още да не е готова програмата. Във Великобритания няма Висш съдебен съвет.

С 13 гласа "за" днес съветът повиши в ранг "съдия във ВКС и ВАС" Асен Воденичаров от Софийския градски съд. Той е син на бившия член на ВСС и ексдекан на юридическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" Александър Воденичаров. Докато бе член на ВСС бащата спомогна за кариерното развитие на сина си. Воденичаров младши влезе в съдебната система без конкурс - по онзи текст от закона, който даваше възможност за назначаване "по изключение". Девет месеца по-късно, отново със съдействието на таткото, Асен Воденичаров бе повишен от съвета в Софийския градски съд.


Окръжният със във Видин осъди на 18 години затвор британеца Дейвид Бел Брайсън, който е подсъдим за убийството на 11-годишия Станислав Милчов от видинското село Лагошевци. Според обвинението, на 4 януари м.г. Брайсън е убил детето по особено мъчителен нач

Предишна новина

Две парламентарни комисии - по външна политика и по транспорта единодушно приеха становище по казуса с осъдения в Гърция български пилот Янко Стоименов, с което настояват компетентните държавни органи да съдействат, за да му бъде осигурена квалифицирана п

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  SD6 | нерегистриран
  0
  0

  И с какво "новите" са по-добри от старите? С нищо! Стани да седна!

 2. 6
  Копие | нерегистриран
  0
  0

  Патриотизъм-означава любов, обич към родината и желанието за опазването ѝ. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции. Патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината.

 3. 5
  запознат | нерегистриран
  0
  0

  Прочетох статията във вестник сега и разбрах, че единствения достоен да пътува в чужбина е Мирослава Тодорова и К.Калпакчиев.

 4. 4
  max | нерегистриран
  0
  0

  И какви ангажименти ще бъдат поемани в Лондон? След като англичаните плащат разноските, очевидно, става въпрос за конкретен външно-политически интерес. Ще бъдат ли осигурени преводачи, например, за да може българската делегация спокойно да говори на български

 5. 3
  англичанин | нерегистриран
  0
  0

  А командировачните за чия сметка са.А кой ще им превежда. Пак разходки на правно неграмотните и със съмнителна репутация членове на ВСС- Незабравка Стоева, Милка Итова и Ясен Тодоров, все бивши инспектори- нагаждачи на властта. Безсрамници. Нека членовете на ВСС да прочетат статията във вестник "Сега"- "Елементарният мутренски сериал на властта продължава"от 08.01.2013 год.и да се замислят, и самосезират за някои от изложените обстоятелства. Много вярно и точно написано и отразяващо действително случващото се в съдебната система, ВСС и прочие.

 6. 2
  max | нерегистриран
  0
  0

  Значи решили членове на ВСС да ходят в Лондон по покана на британския посланик, но програмата за срещата не била готова и не се уточнява дори с кой точно ще срещат, така ли

 7. 1
  милка итова | нерегистриран
  0
  0

  ще снове между париж и лондон следващите пет години.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.