България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата
снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република България обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.
 
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия.
 
Обърнато бе и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни, съобщиха от външно министерство.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза външният министър Захариева пред руския посланик.
 
Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Малко по-късно стана ясно, че изгоненият дипломат е помощникът на военното аташе в Руското посолство. Руската страна е обявила, че си запазва правото за ответни мерки.

Още по темата

КС ще каже дали мораториумът върху дейностите на държавните органи е противоконституционен

Предишна новина

Проф. Огнян Герджиков: Срам ме е от държава, която така скандално променя закони

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Истината | нерегистриран
  1
  0

  Не България е обявила, а мафията на Козяк...

 2. 1
  Азар | нерегистриран
  4
  0

  Хитлер се гръмна на 30.04.1945 и възкръсна в Банкя 76 г. по-късно

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.