България очаква от Скопие да защитава правото на свободно самоопределение за всеки гражданин

България очаква от Скопие да защитава правото на свободно самоопределение за всеки гражданин

България очаква от Скопие да защитава правото на всеки свой гражданин на свободно самоопределение, посочват от Министерството на външните работи (МВнР) в позиция. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан на среща в МВнР с и.д. директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Ива Крулева.

Повод за разговора са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

Българската страна изрази и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“.

Освен в рамките на проведената среща, българската страна е информирала за споменатите случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави-членки на ЕС и други партньори.

България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света.

Още по темата

Отнемането на книжката и спирането на колата от движение за неплатени глоби е противоконституционно

Предишна новина

Проф. Пламен Киров за отнемането на книжката и спирането на колата от движение за глоби: Това е феодализъм от най-варварски тип

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.