България пише каталог от мерки за върховенството на закона

България пише каталог от мерки за върховенството на закона
Посланикът на Федерална Република Германия Н.пр. Кристоф Айххорн и правосъдният министър Десислава Ахладова; снимка: МП

"Институциите в България вече работят по изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона, оповестен на 30 септември". Това обяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на работна среща с посланика на Федерална Република Германия Н.пр. Кристоф Айххорн, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Министър Ахладова бе категорична, че благодарение на сътрудничеството си с ЕК в рамките на механизма през години на неговото функциониране, България е имала възможността приоритетно да работи и да реализира реформи за гарантиране на върховенството на правото. Тя припомни, че страната ни е една от първите държави членки, която подкрепи новия механизъм за обективно оценяване на състоянието на върховенството на закона във всички държави членки. По думите й в първия доклад за върховенството на закона за България се акцентира на реформата в антикорупционното законодателство, създадените специализирани органи във връзка с неговото прилагане, промените в наказателното законодателство, Закона за съдебната власт и изготвения проект за нова Конституция.

„Правната рамка е създадена, вече се очакват ефективни резултати от нейното прилагане. Посоката е ясна“, заяви министър Ахладова и допълни, че отбелязаните теми от Комисията, по които страната ни трябва да насочи своите действия, съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството.

На въпрос на посланик Айххорн, дали България готви каталог от мерки за върховенството на закона, по който да работи, министърът на правосъдието посочи, че заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева вече е изпратила писма до всички заинтересовани институции, с което иска изготвяне в оперативен порядък на краткосрочни и дългосрочни мерки във връзка с компетенциите им по препоръките в доклада. За пример тя даде проведеното вчера заседание на работна група на Висшия съдебен съвет във връзка с промяна на правилата, така че да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни възнаграждения на магистрати.

Другите набелязани мерки, по които ще се работи, са промени по отношение на регистъра за членствата на магистрати в професионални организации и реорганизиране на правилата за накърняване на независимостта на магистратите.

По време на срещата министър Ахладова изрази удовлетворение от пълноценното партньорство между страните ни в контекста на Германското председателство на Съвета на Европейския съюз. Посланик Айххорн и министър Ахладова се обединиха около позицията, че срещата е израз на желанието активното сътрудничество между двете страни да продължи и занапред.

Още по темата

Борисов разпореди: Ако караш колело или се разхождаш в парка сам - без маска

Предишна новина

ВАС отмени промените в схемите за доставка на плодове, зеленчуци и мляко в училищата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Дескеее, ако не искаш и ти като здравния министър да трябва наново да пренаписваш каталога, тури първо едно "върховенство на казаното от Бойко", а пък за закона, че е върховен, ако не противоречи на казаното от Бойко!

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  0

  Пише и с написаното си остава,-)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.