България плаща нови 10 000 лева за изказванията на Цветанов като вътрешен министър

България плаща нови 10 000 лева за изказванията на Цветанов като вътрешен министър

На почти 100 000 лева набъбна сметката, която България плаща за изказванията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от времето, когато беше вътрешен министър.

Днес правителството прие за изпълнение нови шест осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по дела срещу България и сред тях отново има дело, по което страната ни е осъдена да плаща заради думи на бившия вътрешен министър.

Става дума за делото, което бившият шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов заведе и спечели в Страсбург. ЕСПЧ осъди България за неспазване на презумпцията за невиновност и присъди на Костадинов 3600 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1500 евро за разноски.

Костадинов беше един от задържаните на 19 декември 2009 г. при поредна тогава акция на полицията - "Касоразбивачите". Само ден след това тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов даде пресконференция, на която директно разказа, че Костадинов е подпомагал престъпна група за разбиване на сейфове и получавал процент. От полицията заподозрели бившия началник на полицията в Бяла Слатина покрай подслушване на участник в престъпната група.

"Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо", каза Цветанов след ареста. През 2013 г. Костадинов бе напълно оправдан от Апелативния съд в Пловдив, но след това ВКС върна делото, включително и заради оправдателната присъда на Костадинов и въпреки че делото още не е приключило окончателно, ЕСПЧ бе категоричен, че изказванията на Цветанов са били още в деня след задържането и той е бил длъжен да предприеме необходимите мерки, за да не внушава на широката общественост, че Костадинов активно си е сътрудничил с престъпната група. ЕСПЧ припомни, че липсата на намерение за нарушаване на презумпцията за невинност по никакъв начин не изключва установяването на такова нарушение.

Освен сумата, равняваща се на близо 10 000 лева обезщетения заради тези изказвания на Цветанов, в началото на миналата година правителството прие да изпълни и решението на ЕСПЧ по делото "Гуцанови срещу България", по което страната ни бе осъдена да плати общо 44 000 евро обезщетения.

Случаят стана известен, след като на 31 март 2010 г. маскирани служители на МВР нахлуха в дома на Борислав Гуцанов, разбивайки вратата в присъствието на малките деца и съпругата на тогавашния общинар във Варна. В интервюта Цветанов тогава направи недвусмислени изказвания за несъмнено доказаната вина за извършените престъпления от страна на Гуцанов, което също стана повод за осъдителното решение на ЕСПЧ.

Само от изпълнението на тези две решения, свързани с необмислени изказвания на бившия МВР-шеф, държавата се съгласи да изплати близо 100 000 лева на жертвите.

Дело в Страсбург за скандалния му арест на 1 април 2010 г. заведе и бившият военен министър Николай Цонев. Той бе напълно оправдан по делото за подкуп, а в решението на ВКС дори се казваше, че става дума за класически случай на провокация към подкуп от страна напусналия вече следовател Петьо Петров.

Пред ЕСПЧ държавата призна за нарушени права на Цонев при задържането му и неуместните коментари, включително на Цветанов. Съдът изпрати предложение за споразумение, според което Цонев да бъде обезщетен с 15 000 евро.

Още по 5 решения на ЕСПЧ България ще плаща

 

По делото „Димчо Димов срещу България” ЕСПЧ единодушно е установил, че е нарушена забраната за изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, както и на правото на зачитане на личния живот. Жалбата се отнася до обездвижването на Димов в продължение на девет дни на легло в медицинския център към Варненския затвор, както и с контролирането от страна на затворническите власти на неговата кореспонденция. Съдът намира, че продължителността на мярката за обездвижване е прекомерна и необоснована от поведението на жалбоподателя, а начинът на нейното изпълнение му е причинило на силно физическо и психическо страдание. Извършената от местните власти проверка по случая е имала ограничен обхват и не са засегнати основните аспекти на оплакването на жалбоподателя. Присъденото обезщетение е 12 000 евро за неимуществени вреди, както и 4000 евро за разходи и разноски по делото.

Нарушенията по делото „Ягнина срещу България” са на правото на достъп до съд и на правото на ефективни правни средства за защита, тъй като към момента на събитията националното законодателство не е предвиждало процедура за принудително изпълнение на решенията на административните съдилища. Неизпълнението на окончателно решение на ВАС от юли 2005 г. е на НЕЛК. На жалбоподателката е присъдено обезщетение за неимуществени вреди в размер на 2400 евро, както и 1500 евро за разходи и разноски.

По жалбата „Илиева и др.” е установено нарушено право на собственост. Делото е свързано с прекомерни забавяния по реституционни процедури. На единия от жалбоподателите е присъдено обезщетение в размер на 2000 евро, на другите двама – по 1000 евро. Общо те получават и 1000 евро за разходи и разноски по делото.

Правителството ще изпълни и решенията на ЕСПЧ, с които определя обезщетения по две други дела – „Хаджигеоргиеви срещу България” и „Неделчева и други срещу България”. Делата, свързани с реституция на земи и обезщетение за одържавени земи, са разгледани и по тях са постановени решения през 2013 г., като съдът е поставил срокове за постигане на съгласие между държавата и жалбоподателите. По първото дело реституционната процедура е приключила и жалбоподателите са въведени във владение, поради което присъденото им обезщетение за имуществени вреди е 8000 евро и 1000 евро за неимуществени вреди. По второто дело, въпреки проведените преговори, не е постигнато споразумение между страните за справедливо обезщетение и ЕСПЧ присъжда 20 050 евро имуществени вреди. Присъдени са и 544 евро за разходи и разноски.

Още по темата

ВСС определи Ясен Тодоров за член на новия антикорупционен орган

Предишна новина

Прокуратурата прати на съд шофьор, убил 6-годишно дете

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  5
  0

  какви ги говореше е най-малкото...а какви ги вършеше физкултурника...

 2. 11
  дд | нерегистриран
  10
  0

  Що не му ги удържат от заплата бе. Като не знае какви ги плещи да си плаща гяволъка.

 3. 10
  | нерегистриран
  14
  0

  До коментар [#1] от "Финансовия министър затова няма пари за Съдебната система!":  Регресен иск срещу Цуци!

 4. 9
  магистрат | нерегистриран
  8
  0

  До коментар [#7] от "призив":Не мисля, колега, че в тази ситуация ще бъдат истински съдии. Нещо много се проточи произнасянето им. Май ще има много да се смеем!!!! 5. 8
  * | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 7
  призив | нерегистриран
  17
  -1

  Хайде, колеги от ВКС, бъдете истински съдии, не се страхувайте! Чакаме!!!

 7. 6
  999 | нерегистриран
  7
  0

  Абе до кога ще плащаме ние за изцепките на това недоразумение Цвинокио??? Веднага регресен иск срещу осъдения на две инстанции урод. Да му конфискуват апартаментите.

 8. 5
  | нерегистриран
  14
  0

  Zashto ne kajete na kolko vazlizat sumite na koito sa osadeni ot ESPC da platqt upravata na Plovdivskata sadebna palata , kak se pravorazdava tam i kak se upravlqva , Cecko hic ne e sam , ima i drugi “perli” v koronata na GERB !

 9. 4
  най-големите грешки - штеше | нерегистриран
  15
  -2

  До коментар [#3] от "ЦЕЦО-ЮРИСТА":

  Какво е штеше?

 10. 3
  ЦЕЦО-ЮРИСТА | нерегистриран
  37
  -5

  Браво,освен,като ненадминат икономист- 6 апартамента от заплата на милиционер, човека достигна и международно правно признание. А сега реформира с патос и съдебната власт у нас.А тези страхливи мишки от ВКС мислят ли,мислят как да се отърват и върнат делото му на долните инсанций.Ако не беше паднал от власт Цецко штеше да ги вкарва в парпамента с белезници и от трибуната да им чете присъди.Не,че не го заслужават.Предните само крадяха,и поне не трябваше да пращаме за изявите им.Но по-важното е,че вече ни познават в Европа с проститутките,джебчийките и Цецко-подсъдимия пардон-ЮРИСТА.

 11. 2
  ще бъде платена от данъкоплатците | нерегистриран
  36
  -1

  България (българският данъкоплатец) плаща нови 10 000 лева за изказванията на Цветанов...Чудесен пример за това, как се става Цветан Златоуст....

 12. 1
  Финансовия министър затова няма пари за Съдебната система! | нерегистриран
  40
  -2

  Не случайно и Дянков, и сегашния министър на финансите отказват да спазват закона и да индексират заплатите на магистратите - нямало пари! Ами как ще има пари, като само заради глупавите празни приказки на Цв.Цв. държавата ще трябва да отдели още един бюджет за изплащане на обезщетения! Бате Бойко да му бере греха - за Съда пари нема, а за глупавите приказки на Цвък ще има много, много пари!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.