България ще оглави Съвета на ЕС с мониторинг на шията


За първи път държава като България, поставена под наблюдение заради дефекти в демокрацията (корупция на високо равнище, организирана престъпност и неефективна съдебна система), ще оглави Съвета на ЕС и Брюксел не смята това за проблем. Гостуващите днес в София генерален секретар на ЕК Александър Италианер и началникът на кабинета на председателя на ЕК Мартин Зелмайер, които провериха как върви подготовката за българското председателство, изразиха задоволство от напредъка. Те обаче дадоха да се разбере, че Механизмът за сътрудничество и проверка няма да бъде отменен преди началото на председателството през януари 2018 г., което означава, че предстоящият през ноември пореден мониторингов доклад няма да бъде последен.

На среща с журналисти в Дома на Европа в София Зелмайер каза, че ЕК не гледа на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи на България като проблем за нейното председателство на Съвета на ЕС. "Мониторингът е процес на сътрудничество, в който страната отбелязва напредък", заяви той и напомни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е изразил желание да го приключи до края на мандата си през 2019 г.

Запитан от в. "Сега" с какво ще го замени, след като Брюксел се отказа да пише антикорупционни доклади за всички държави, какъвто излезе един единствен път през 2014 г., Зелмайер посочи като евентуален заместител т.нар. Европейски семестър със специфични препоръки към всяка държава. Той го определи като "по-силен инструмент" от антикорупционния доклад, защото "на година издаваме сто доклада и никой не ги чете, но при наличието на четири-пет препоръки, всеки ги разбира и се надяваме, че ще бъдат приложени".

Юристите на президента: Не сме сгафили с ветото върху Закона за отбраната

Предишна новина

Преди да напусне съдебната система, Калоян Топалов купува имот за половин милион

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    2
    0

    Догодина десетки хиляди длъжностни лица от ЕС ще са принудени да идват в България, заради председателството. Тежко и горко на който и да е европеец, ако по някъкъв повод му се наложи да има вземане-давене с престъпната съдебна власт(вклч. и като потърпевш от престъпление, ще направи грешка, ако се ожали в милицията-ще влезе в такъв филм с престъпните институции, които действат в сговор, че няма излизане с години после-само да напоня-милиционерът убиец в Гърция се оказва,че е имал и насилнически прояви в България, които са прикривани от институциите, а подалия жалби-в случая треньорът, потърпевш от милиционерско нападание е бил съветван да се откаже)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.