България трябва да плати нови 927 400 лв. обезщетения по пет решения на ЕСПЧ

България трябва да плати нови 927 400 лв. обезщетения по пет решения на ЕСПЧ

България трябва да изплати нови 927 400 лв. за обезщетения в изпълнение на пет решения на ЕСПЧ, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Първият казус  е по делото "Ченгелян и други срещу България" и е свързан с невъзможността на жалбоподателите да влязат във владение на реституирана сграда в Пловдив, обявена за паметник на културата. Присъденото от ЕСПЧ обезщетение за имуществени вреди е в размер на 462 000 евро и 675 евро за разноски по делото.

За лоши хигиенни условия в затворническото общежитие в Кремиковци ЕСПЧ е присъдил обезщетение за претърпени неимуществени вреди от 3000 евро и 767 евро за разноски по делото "Христосков срещу България".

ЕСПЧ е приел, че по случай с жалбата на бивш полицейски служител ("Йончев срещу България") властите не са изпълнили задължението си да осигурят ефективна и предвидима процедура, в която той да получи пълна информация за психологическите му оценки. Присъдено му е обезщетение от 3930 евро за неимуществени вреди и за разноски.

По жалбата на родители на три деца, иракски граждани, за лоши условия в мястото на задържането им след незаконен опит за преминаване на границата, ЕСПЧ посочва, че към момента на задържането България не е била поставена пред екстремни затруднения в справянето с имиграционната вълна. С този аргумент съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 600 евро за всеки от тримата непълнолетни и общо 1000 евро за разноски по делото "С. Ф. срещу България".

Последното обезщетение, което държавата трябва да изплати е по делото "Фъртунова срещу България", образувано заради невъзможност за обжалване към онзи момент на наложена по Закона за движение по пътищата глоба в размер на 30 лв., ЕСПЧ не присъжда обезщетение, а само изплащане на 1000 евро разноски по делото. Необжалваемият минимум на санкциите е отменен от Конституционния съд през 2012 г.

Правителството ще приключи с приятелско споразумение и дело пред Европейския съд по правата на човека, образувано по жалбата на Петя Пиличева срещу България. То е заради нарушени права на справедлив съдебен процес и на ефективни правни средства за защита. Причината е неизпълнение от страна на НОИ на съдебно решение, с което институтът е бил осъден да заплати на жалбоподателката обезщетение за претърпени имуществени вреди и за разноски по съответното дело. НОИ заплатил само дължимата сума за обезщетение и въпреки издадения изпълнителен иск, Петя Пиличева не успяла да получи дължимата й сума за разноски. Правителството признава извършеното нарушение и приема да изплати предложените от ЕСПЧ 600 евро за претърпени вреди и направени разходи и разноски, с което се слага край на делото.

Агенция по вписванията предприема спешни мерки за преодоляване на забавата при обработката на заявления

Предишна новина

Главният прокурор е на посещение в Италия

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  2
  0

  Първото обезщетение от почти милион от по вина на ВКС, защото отказват да спазят съдебно решение на ВАС. Защо държавата да плаща за грешки на съда? Нека съдийте съберат милиона и го платят лично!

 2. 2
  Враца | нерегистриран
  0
  0

  Еххххх Славейко а стига бе

 3. 1
  А,къде е ЕСПЧ по жалбите ми във връзка с описаното по доле | нерегистриран
  2
  -6

  1.поради добрите си контакти с определени среди в съдебната система,на синът на гр.ищец,и ч. обвинител ,,-н-к Грао при общ Враца ,след 2000г.има недопустима и непредвидена в Закона/ по смисъла на д.в. бр.21/2000г./ намесата на върховния касационен съд ,тъй като с решение № 166 от 10 май 2000г.по н.д. №50/2000г.,1н.о. оставя в сила решението по внох.д. №358/99г.Ос Враца,с осъждането ми на ЛОС. за престъпление по чл.148,ал.2,вр.ал.1,т.1 и 2,вр.чл.147,ал.1 от НК. Съдебният акт на ВКсъд е незавършен, защото при тях процесът по изготвянето на мотивите отделно от диспозитива не може да бъде разкъсан във времето. ВКсъд оставя в сила незаконна присъда ЛС ,при трима предубедени заинтересовани от изхода на делото свидетели , и нито един мой такъв, видно от ОА от 03.12..1996г , й ОА от 21.7 1998г.на Рай. прок Враца ,.С, което съм лишен изцяло от защитата,й съм осъден при нарушен принцип на равенство на страните в процеса,й с помощта на подбрани “свидетели” които манипулират изхода от делото, тъй като , чрез тяхното изслушване от “съда” е формирана неправилно правна квалификация на деянието

  2.Поради цялостен отвод на съдът Враца по нох.д.№522/98г.,вместо върховния касационен съд да определя къде и кой да го гледа , председателя на Ос Враца ,подбира съдебния състав от Мездра ,. Защото синът на гр. ищец,и ч. обвинител н-к Грао , е следовател в РСлС Враца ,сега съдия в Мездра , й живее в Мездра , , Което доказва ,че осъдилият ме състав/прокурор и съдия от Мездра/ е незаконен ,й е страна в процеса , вместо арбитър.Липсва арбитър!? Доказателство:

  Приет е неефективно подаден гр. иск,й присъдени нейм щети и лихви от подбраният съдебен състав,с което е излязъл извън рамките на заявеното в жалбата на н-к Грао ,до РП Враца,излязъл извън рамките на предварителното производство в РСлС Враца , където няма предявени щети.,които липсват и в ОА на Рп Враца , защитаван от мездренски прокурор.А, оттам е й налице произнасяне на “съд” по непредявен иск, за лихви в размер на 1860лв.подарени лично на гр. ищец и ч. обвинител.Още повече видно от становището на прокурора от ВКП в с.з. на 10 март 2000г. по н.д. №50/2000г.ВКсъд,,,деянието/изказване на мнение/ не представлява основание за търсене на наказателна отговорност лишаване от свобода а е основание за водене на частно гражданско дело и уреждане на претенцията по гражданско-правен път.

  Нарушение на чл. 6 § 1 – неприлагане на състезателно начало при

  разглеждане на ОХ дело от съществено значение за изхода на процеса.

  ,Нарушение на чл. 13 от Конвенцията (право на ефективни

  вътрешноправни средства за защита.

  Заварчик първа степен съм по професия и съм завършил ПГС,но поради калпавата съдебна система, битката с корупцията носи на мен и семейството ни само щети.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.