България влезе в групата на държавите, споразумели се за ваксинационни паспорти

България влезе в групата на държавите, споразумели се за ваксинационни паспорти

Тринадесет държави членки на Европейския съюз, включително и България, са постигнали съгласие за ваксинационните паспорти. Те са се споразумели по седем критерия, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за ваксинирани срещу Covid-19 с туристическа цел, съобщават в понеделник австрийски медии.

Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира т. нар. "Зелени сертификати", посочвайки, че "за европейския туризъм това е въпрос на оцеляване" и добавяйки, че критериите сега са изпратени за преглед от Европейската комисия, съобщи БНР.

Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което да позволи свобода на пътуване за предстоящия летен сезон. Това е в съответствие с предишните планове на ЕС.

Австрийските медии посочват, че тринадесетте държави от ЕС, които са постигнали съгласие по тази инициатива, са Австрия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания.

Още по темата

ЕК предлага освобождаване от ДДС на жизненоважни стоки и услуги в кризата

Предишна новина

Прокуратурата разследва зверско майцеубийство в Кърджали

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  1
  0

  Не знам какво да кажа... Оляха се вече, прекалиха! Стига инициативи срещу правата ни на свободни граждани.

 2. 6
  емилия | нерегистриран
  0
  0

  Изключително съм възмутена. Как някакъв корумпиран чиновник ще решава от името на цялото население ,че видите ли спорузумяхме се за ваксините .Недопостимо за свобоен и личен избор.

 3. 5
  Ти, | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #4 от "*** | нерегистриран":
  Три коментара дотук, и трите на антиваксъри. Много кресливо племе. И ненормално. Сякаш някой ги пита.

  да,да, ти си абсолютен глупрак !!!!

 4. 4
  *** | нерегистриран
  1
  -7

  Три коментара дотук, и трите на антиваксъри. Много кресливо племе. И ненормално. Сякаш някой ги пита.

 5. 3
  нерегистриран | нерегистриран
  6
  -1

  Всъщност каква работа върши този паспорт? Нали и ваксинираните могат да се заразяват и да бъдат разпространители на заразата? Или пак лобито на фармацевтичната индустрия си плати където трябва, за да вървят ваксините

 6. 2
  | нерегистриран
  5
  -1

  Здравния статус е ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ. Дали ми е приложена ваксина или не е лична здравна информация-която може да е достъпна на мен , и на личния ми лекар. А не на някакъв си чиновник-например граничар. Откъде накъде ще сп оделям с милицията, в т.ч. и гранична милиция лична, информация за здравето ми-дали съм си сложил ваксина или не.

 7. 1
  Гражданка на ЕС | нерегистриран
  12
  0

  Нагласяват да ни лишат от основно право - правото на свободно придвижване. Ето това правят загрижени, видите ли, за туризма. Свободното движение на хора е една от четирите основни свободи, от които се ползват гражданите на Европейския съюз. Трябва да отстояваме правата си. Правителството има ли мандат за такива договаряния?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.