Българите, подаващи сигнали за измами с европари, ще бъдат защитени свидетели


Българите да бъдат привлечени в битката срещу измамите със средства от Евросъюза и да бъдат защитавани за информацията, която дават на институциите. Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз в 2021-2027г. Документът е изготвен от дирекция в МВР, която работи по защита на финансовите интереси на ЕК.

Ще има мащабна информационна кампания, за да знаят гражданите какво означават нередност, съмнение за измама и конфликт на интереси и така по-точно да формулират сигналите си.

Данните от докладите на МВР и прокуратурата показват, че в последните 10 години най-много дела за измами с европари е имало през 2010 г. - 339, по които са осъдени 225 и са оправдани 11 души. В следващите години намаляват постепенно. През 2018 г. например подсъдимите са били едва 36-ма, от които 29 осъдени ( повечето условно) и 6-ма оправдани. През 2019 г. от всички 59 дадени на съд 23-ма са осъдени, един е оправдан, а останалите още са висящи.

Европейската комисия ни критикува за липсата на достатъчно разследвания и осъдителни присъди за злоупотреба с пари на съюза. Затова в стратегията е предвидено да се работи за по-бързо разследване по случаите на измами и нарушения чрез по-добра координация между МВР и ДАНС.

Според стратегическия документ е необходимо първо да се повиши доверието сред хората, които сигнализират. Това ще се случи с обявяване на мерките, които се предприемат по тяхната информация. Затова институциите, към които хората сигнализират, трябва да поддържат секция на интернет сайтовете си с информация за всеки сигнал, както и за работата, свършена по него. И сега там, където се разпределят пари от ЕС, има горещи телефони и електронни адреси за подаване на информация от граждани, но няма отчетност.

“Подаването на сигнали за нередности и измами с европейски средства е действие, което много граждани не биха направили заради страх от отмъщение или уволнение, а те имат ключова роля за разкриването и предотвратяването на нарушения”, пише в стратегията. Предвижда се гражданите, които дават ценна информация, да бъдат защитавани, како свидетелите срещу организираната престъпност. Механизмът е създаден с директива на Европейския съюз.

От 2014 до 2019 г. 66% от всички нередности с пари от Европейския съюз са свързани с нарушения по процедурите за възлагане на обществени поръчки. При 20% от всички не са изпълнени договорите, само при 5% са установени недопустими и неоправдани разходи, а при 4% са подавани неверни сведения при кандидатстването по проекти, финансирани с пари от ЕС. 1,4% от всички нередности за изминалите 5 г. са опити за документна измама и 0,7% - опити за двойно финансиране.

Полша и Унгария наложиха вето върху бюджетa на ЕС заради върховенството на закона

Предишна новина

Цветозар Томов: Ние вече сме във фаза, в която вирусът циркулира свободно

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Дали ще ни чуят? | нерегистриран
  1
  0

  Имейли с видеото как евродепутатът Ангел Джамбазки, спасен наскоро от ББ и Гешев да влезе в затвора заради каране в дрогирано-пияно състояние, хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращите пред централата на ВМРО тази вечер бяха пратени от български граждани до всички 705 негови колеги в Европейският парламент.Те бяха уведомени, че този античовек за жалост понякога работи с тях и че е част от управляващите в България: Пълният текст на писмото е следният:
  "Уважаеми евродепутати, в приложеното видео можете да видите как вашият колега Ангел Джамбазки, член на групата на Европейските консерватори и реформисти хвърля бомбички по протестиращите под прозореца на партията в София, която представлява, както и ги залива с вода от маркуч. Случката е от 16.11.2020. Този човек понякога работи с Вас. Той е част от управляващите в България! Извинявайте, няма да повторим грешката."
  Всъщност какво точно се случи снощи? Джамбазки поливаше с огромен маркуч и замерваше произволно хора с пиратки от прозорец на централата на тези псевдопатриоти. А тази нещастна карикатура се води евродепутат. На този пълен олигофрен и антиевропеец, европейските данъкоплатци му плащат огромна месечна заплата в размер на около 30 хиляди евро!
  Но от случилото се произлиза и една добра новина – наркоманът със съмнителни наклонности Джамбазки отвори сезона на пиратките. Което всъщност означава, че ако на този катил прокуратурата не му повдигне обвинение, то всеки гражданин на Република България може да се чувства напълно опълномощен да хвърля пиратки по лумпените от ВМРО, НФСБ и ГЕРБ и да остане безнаказан. Зъб за зъб, пиратка за пириратка, нали така?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.