Българите продължават да не вярват на съда

Българите продължават да не вярват на съда

Българските граждани продължават да се отнасят с недоверие към работата на съда. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение относно удовлетвореността от съдебната власт, представено във вторник по време на заседанието на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система към Министерството на правосъдието.

Изследването е в рамките на проект "Ефективен достъп до правосъдие", изпълняван от Министерството на правосъдието с финансовата помощ на Оперативна програма "Добро управление".

Данните от него показват, че в най-малка степен гражданското общество забелязва подобрения в дейностите извършвани от съда, като неговата работата събира и най-висока оценка по отношение на значително влошаване в работата си (10%). Най-висока се оказва оценката за работата на полицията и прокуратурата. Гражданите оценяват най-високо работата на полицията в собствения си град, като 12,4% смятат, че се забелязват значителни подобрения, а 24,4% леки подобрения. Следващият най-високо оценен правораздавателен орган на местно ниво е прокуратурата. 9,9% отговарят, че в работата й е налице значително подобрение, а 23% забелязват само леко подобрение. Следствието и съда са получили най-ниски оценки по отношение на това в какъв аспект се развива работата им. Местните съдилища получават най-висока негативна оценка от гражданите, като 8,7% смятат, че работата им е значително влошена, а 20,5% леко влошена.

Представителите на различни етнически малцинства изразяват по-критични мнения за работата на съда, следствието и полицията. Трябва да се отбележи още и, че анкетираните обявили приблизителен месечен доход на семейството над 1000 лева са относително по-скептично настроени към работата на изброените съдебни и правоохранителни институции.

Данните от изледването сочат още, че българските граждани оценяват много ниско и работа на съдебната система по делата с обществена значимост. Според едва 14,4% от гражданите, съдебната система се справя успешно с тях. 48,7% смятат, че се справя донякъде, а 35,5%, че не се справя изобщо. Населението в столицата е най-критично по отношение на това дали съдебната система се справя с дела от значим обществен интерес. Според анкетираните граждани на страната, вероятните причини за недоброто провеждане на дела от обществена значимост са свързани с нивата на корупция (56,7%). Втората най-често посочвана причина е неуместен натиск от страна на политически кръгове върху процеса на провеждане на делата (39%). 32,1% смятат, че проблемът е в съществуващи връзки между представителите на висшите етажи на съдебната власт. Корупционните практики са посочвани по-често от жителите на областни градове и столицата, както и от граждани от български и турски произход. Интересно е да се отбележи, че корупционните практики са проблем в работата на съда според хората с най-висок и най-нисък финансов статус.

По отношение на това дали съдът си позволява да взима решения повлияни от социалния статус на подсъдимия, гражданите в най-голяма степен смятат, че това е така и ако обвиняемият е в тежко финансово състояние – възможността да бъде осъден е по-голяма (55,1%), макар и да не е извършил престъплението. Едва 3,6% смятат, че е по-вероятно да бъде осъден богатият, а 23% заявяват, че според тях съдът не взима предвид подобни фактори. Разглеждайки личния финансов статус, може да се твърди, че хората с по-висок личен доход (над 1000 лева) по-често са отговаряли, че е възможно да бъде осъден богатият подсъдим.

Изледването показва още една интересна тенденция. Забелязва се, че гражданите са значително по-строги по отношение на присъдата, в сравнение с предвидените мерки в закона. 55,1% смятат, че мъж, признат за виновен за втори път в престъпление свързано с кражба и влизане с взлом, трябва да бъде осъден със затвор. 13,4% смятат, че полагането на общественополезен труд е по-разумна присъда за подобно деяние, а 8% смятат, че би следвало да получи условна присъда. Едва около 5% посочват глобата като разумна санкция.

Гражданското общество се обединява около мнението, че при убийство по непредпазливост наказанието при ПТП следва да бъде затвор (61,7%). Такова наказание са поискали предимно представители на живеещите в малки градове и села, докато в столицата се забелязва силно присъствие на мнението, че при отнемане на човешки живот по непредпазливост при ПТП наказанието следва да бъде условна присъда. Най-много младежи на възраст между 25 и 29 години са посочили условна присъда като възможен изход от хипотетичната ситуация, вероятно имайки за база информация от медиите, че в подобни случаи, решенията на съда по сходни казуси завършват с условна присъда. Според най-голям дял от анкетираните, наказанието при убийство по непредпазливост при ПТП трябва да бъде затвор между 5 и 10 години, като 18,1% дават отговор около 5 години, а със същата процентна стойност се обособяват и отговорилите от 6 до 10 години.

Червеите изяждат ябълката отвътре*

Предишна новина

Как да се възползваме от данъчни облекчения за направено дарение?

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 25
  педито Бориту Велчефф | нерегистриран
  2
  -4

  Аз ще се върна. И тогава ще има легни-стани, гувиеда ниедни

 2. 24
  До 20 | нерегистриран
  5
  -8

  Този изтъркан меркантилизъм как загубилата страна се оплаква са го повтаряли много преди тебе

  Цинизъм е да ме карат да пратя снимка как съдия Х взима подкуп

  Много добре се знае как се усвоя услугата

  Корупционното престъпление не е едноактно

  Решение пейст копи и с неясни мотиви е също съмнително за престъпление

  Решение с цинични мотиви е още по съмнително

  Когато такова решение е на долни инстанции е едно

  Но когато е на вкс е най съмнително за корупция

  В допитването въпроса е за доверието към съда

  Няма доверие и не може да има докато не се смени самосъзнанието

  Много ни е млада демокрацията и все ще има гладни за наяждане

 3. 23
  | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #22 от "Прост народ | нерегистриран":
  Абе давайте на адвокати уж за съда. Те ви пържат по делата както си знаят де О невежество де от алчност пък вие си ревете.

  И като загубят делото казват на клиента си: Абе оня е дал повече. ;)

 4. 22
  Прост народ | нерегистриран
  15
  -2

  Абе давайте на адвокати уж за съда. Те ви пържат по делата както си знаят де О невежество де от алчност пък вие си ревете.

 5. 20
  Да да... | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #18 от ". | нерегистриран":
  О неее

  Много си е корумпиран българския съд

  Зависи само от цената на иска и залога в делото

  За кокошка няма да простят и морални и добри ще бъдат

  Но за укриване и измекярстване по хитри и от сатаната ще бъдат

  От най заспалата районна съдийка до най засуканата и начетена върховна съдийка

  Мога да ви сочи и номера на дела и имена на докладчици

  Не можете да си представите докъде пада морала на съдебната мисъл

  Номера на дела и докладчици не вършат работа. Размер на суми, начин на предаване, кога и къде - такива неща можеш ли да посочиш? Щото много добре знаем как страните, които изходът от някое дело не ги урежда вървят и разправят наляво и надясно как съдията бил взел пари. Знаем и адвокатите им съдействат в тая работа. Заради ей такива като вас сме на това дережде. Като ви е искан подкуп или имате доказателства за предаден подкуп - съобщете където трябва. Не да ми говорите глупости по форумите.

 6. 19
  Въпросче | нерегистриран
  12
  -4

  А за "доверието" в ПРБ, нещо ще кажете ли?

 7. 18
  . | нерегистриран
  5
  -14

  О неее

  Много си е корумпиран българския съд

  Зависи само от цената на иска и залога в делото

  За кокошка няма да простят и морални и добри ще бъдат

  Но за укриване и измекярстване по хитри и от сатаната ще бъдат

  От най заспалата районна съдийка до най засуканата и начетена върховна съдийка

  Мога да ви сочи и номера на дела и имена на докладчици

  Не можете да си представите докъде пада морала на съдебната мисъл

 8. 17
  Допитване до съда | нерегистриран
  16
  -1

  Съдът също не вярва на българите. Има ли дело да е минало без поне една брадата лъжа ???? Моралът и доверието там започват.

 9. 16
  | нерегистриран
  5
  -1

  В РПУ ама след конкурс с тамошните.

 10. 15
  бау бау | нерегистриран
  10
  -5
  До коментар #11 от "УВАЖАЕМИ ВСС,ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДО КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС Е ЛОЗАН ПАНОВ | нерегистриран":
  НИМА ЛОЗАН ПАНОВ С ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА ДЪРЖГАВАТА,НЕ ВСЯВА СМУТ И СТРАХ?!ЩОМ ПАНОВ И НЕГОВИЯ ЧЕРЕН ЛЕБЕД СИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ЛИПСА НА ПРАВОСЪДИЕ В ЕВРОПА КАКВО ОСТАВА ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ГРАЖДАНИН.

  ПАНОВ ВИДНО ОТ ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА С ВСИЧКО ДРУГО САМО НЕ С ДЕЛАТА НА ВЪРХОВИЯ НИ СЪД.

  Разпознах те по големите букви - ти си пловдивската мастия, дето бранеше с голи гърди цацарон, колибацев и подобните им мушмуроци. Бяха писали, че сте си някакви любовници там. Така че си ми напълно ясна. Панов няма нищо общо. Хората нямат доверие в съдебната система, защото прокуратурата е вътре в нея и покрива с чадър мафията. Главният прокурор трябва да се избира от НС и да носи политическа отговорност за дейността си. Прокурорите трябва да ги разхвърлят по РУ-тата, а който не става или се е подписвал в онези списъци в подкрепа на Гешефт - директно на трудовата борса.

 11. 14
  Ако вярваш в съд, значи ненавиждаш прокура си | нерегистриран
  7
  -4

  Ненавистта към прокурора е единственият начин да търсиш правосъдие. Иначе не е демократично. Ненавистта на прокуратурата към съдийството е правият път към диктатурата на беззаконието. Иначе не може да се упражнява власт без контол. Освен с фашизъм или революция. Или по модела на малоумна България през последните 30 години - демокрация чрез цинизъм и безукорен грабеж.

 12. 13
  Медиен работодател | нерегистриран
  7
  0

  Вижте ся,когато ЕК казва че съд.реформа е успешна няма място за недоверие в съдебната власт.Те хората знаят.Значи и доверие има.Няма как да си постигнал "високите резултати" и да няма доверие.Просто няма такъв филм.

 13. 12
  | нерегистриран
  7
  -3

  Алооооооу, съдебната система, след блестящите изказвания за пръскачките от днес, доверитето към вас ще се повищи значително.

  Поздравявам ви с песента жълта книжка.  https://www.youtube.com/watch?v=0oKJk7_AbGE

 14. 11
  УВАЖАЕМИ ВСС,ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДО КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС Е ЛОЗАН ПАНОВ | нерегистриран
  9
  -12

  НИМА ЛОЗАН ПАНОВ С ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА ДЪРЖГАВАТА,НЕ ВСЯВА СМУТ И СТРАХ?!ЩОМ ПАНОВ И НЕГОВИЯ ЧЕРЕН ЛЕБЕД СИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ЛИПСА НА ПРАВОСЪДИЕ В ЕВРОПА КАКВО ОСТАВА ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ГРАЖДАНИН.

  ПАНОВ ВИДНО ОТ ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА С ВСИЧКО ДРУГО САМО НЕ С ДЕЛАТА НА ВЪРХОВИЯ НИ СЪД.

 15. 10
  фактите | нерегистриран
  3
  -20
  До коментар #2 от "Хм... | нерегистриран":
  Хем не му вярват, хем си жалят всяко актче за 50-100 лева и завеждат дела за всевъзможни дреболии... Ма иначе всички са корумпирани - ама що - щото всички така казват...

  До коментар [#2 #395764] от "Хм...

  От 200 000 и повече акта на КАТ се обжалват 2-3000 годишно-което е нищо. Доверие в съдебната система -йок-и то дори ,когато е безплатно.

  Че то дори да влезеш в сградата на съда почват униженията още на входа с пребъркванията на багажа, което е спестено на инсталираните в съдебната система. А точно инсталирани в съдебната система правиха имотните измами от 2007-случаят Дани Пачката. И до днес ограбените лица, загубили имотите си от имотните измами-подправените съдебно спогодителни протоколи в старата архфхива точно по случая Пачката не могат да се оправят

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.