Българите са сигурни единствено в това, че искат намаляване на броя на народните представители

Българите са сигурни единствено в това, че искат намаляване на броя на народните представители
Залата, в която заседават народните представители в обновената сграда на бившия Партиен дом, снимка:БГНЕС

Българските граждани са сигурни в мнението си относно това, че броят на народните представители трябва да бъде намален от 240 на 120, като 83% от хората са се обявили в подкрепа на подобна промяна. Това показва изследване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" в периода 29 август - 5 септември, в което са интервюирани по метода "лице в лице" 1008 пълнолетни българи.

Последното обаче е единственият показател, по който се оказва, че българите имат категорично становище. Другият важен акцент в проучването на социолозите касае необходимостта от промени в Конституцията. Данните безспорно сочат, че гражданите не дават категоричен отговор на въпроса дали това се налага, като над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова Конституция, а 37%, че няма.

Пет партии влизат в следващото Народно събрание. Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП - 23,4%.

Изследване на "Тренд" през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка - 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на "Има такъв народ" (15,9%). ДПС (10,4%) и "Демократична България" (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и "Обединени патриоти" запазват шансове за представителство в него.

Институционално държавно управление vs. национални протести – има ли други варианти за реакция в рамките на действащата КРБ

Предишна новина

Илхан Кючюк пред LIBE: Механизмът за сътрудничество и проверка върху България вече стана дискриминационен

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Фондация "Ханс Зайдел" | нерегистриран
  3
  0

  Бойко Борисов и партийната върхушка в ГЕРБ са в състояние на паника. Причината е, че цели структури на партията напускат. Положението е направо трагично. Затова лидерът Борисов се втурва да пътува из страната, за да спасява каквото е останало от местните организации. Това съобщиха напуснали членове на управляващата политическа сила.Сериозен разнобой има и в партиите от коалицията.
  Международният отзвук за протестите в България, настояванията за оставка на Борисов и главния прокурор Иван Гешев и обявения граждански поход срещу мафията и корупцията в управляващите кръгове, допълнително разклаща ситуацията с кабинета. Положението е по-зле дори от това, което се коментира в средите на протестиращите. Управляващите досега успявали да прикрият някои истини за съотношението на силите власт – опозиция, но има проучвания за вътрешно ползване, които говорят за истинска катастрофа. Оттам и големият страх, че ако се стигне до предсрочни избори и те се проведат честно и по правилата, ще лъсне грандиозния провал на налагания през последните няколко години модел.

 2. 7
  RRR | нерегистриран
  8
  -4

  Българина масово е достатъчно и правно, и всякак неграмотен, за да не знае какво иска.

 3. 6
  Фалшива новина | нерегистриран
  9
  -5

  И Тренд и 24 часа обслужват сегашната власт, поради което тяхното изследване не е меродавно...

 4. 5
  Re: | нерегистриран
  8
  -6
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Сиреч 71 % от гражданите не счита, че са необходими промени в конституцията, но мнението на 29 % надделява, защото в този процент влизат олигарсите и управляващите?!?

  Сиреч всичко при тренда е Шменти-капели. Това са сапунени мехури. Няма как 90% от "в името на народа" да не вярват в съда /и прокуратурата/ и да искат да остане органа ВСС. Без изборни и мандатни съдии и прокурори. Няма как под 20% от онези по чл. 1 от настоящата да не одобряват дейността на НС и останалите да не искат президентска република. Пълен абсурд! Просто платено проучване, което се мултиплицира в израз да се опази статуквото de jure.

 5. 4
  Re: | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #3 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  Оставка, бе :-)

  Тренд. Платена социологическа любофф. А, мерси! Нова ще има, и съвсем не тази предложена от ОПГ "Тикви и суджуци".

 6. 3
  Tribus Verbis | нерегистриран
  8
  -9

  Оставка, бе :-)

 7. 2
  | нерегистриран
  11
  -6

  Сиреч 71 % от гражданите не счита, че са необходими промени в конституцията, но мнението на 29 % надделява, защото в този процент влизат олигарсите и управляващите?!?

 8. 1
  Дръндорков | нерегистриран
  17
  0

  Което, разбира се, е глупост...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.