Българската православна църква благодари на Бог, на народа и на Конституционния съд за отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Българската православна църква благодари на Бог, на народа и на Конституционния съд за отхвърлянето на Истанбулската конвенция
снимка: bg-patriarshia.bg

Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция. Това се посочва в обръщение на Светия Синод на Българската православна църква, което бе разпространено в петък следобед.

"Правен свят" публикува Обръщението на Светия Синод на Българската православна църква:

Слава на Бога за всичките му благодеяние към българския народ!

Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция. Светият Синод на БПЦ-БП изрази своята категорична позиция против нейното приемане като противоречаща на православното учение за сътворението на мъжа и жената като Божий образ и подобие и като биологични същества, както и срещу въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен и правен ред. 

Св. Синод със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ- БП против приемането на този международен договор от Народното събрание.

Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България – нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ. Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, "дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" (Мат. 18: 20)!

Когато просим от Бога помощ, следва и да му благодарим, за да не бъдем като онези десет прокажени, които просиха от Него милост и изцерение, но само един от тях се върна и благодари (Лук. 17:12 – 19).

Затова и ние посрещаме с благодарност и радост Решението на Конституционния съд на Република България за обявяването като противоречаща на Конституцията така наречената Истанбулска Конвенция и благославяме да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост, благодарствена молитва към Всемилостивия Бог след прочитането на молебения канон към Св. Богородица за благоденствието на българския народ.

Още по темата

Общински съветник от Несебър е обявен за общодържавно издирване заради участие в групата на Димитър Желязков

Предишна новина

Глоби за непристойно поведение спрямо жените на улицата въвеждат във Франция

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Субсидиите от 01.01.2019г за Вероизповеданията | нерегистриран
  0
  0

  С новият Закон за вероизповеданията се въвеждат субсиите увеличени с 15 млн. лв за вероизповедания с над 1 % от населението вярващи- Православни и мюсюлмани го покриват.  ДАЛИ ДРУГИЯТ ПЪТ на държавна хранилка ще застанат в АУАТА на Софийския университет срещу Цецка Цачева, Мая Манолова , Екатерина Захариева и представителя от Е Съд ?  За един приятел питам ?

 2. 3
  неразбрал | нерегистриран
  4
  -11

  Защо в изявлението не се споменава нищо за съдиите, подписали решението с ОМ? Дали не се подготвя ново решение на Светия Синод, с което те да бъдат отлъчени от Църквата?

  Когато определяте кое е богоугодно не забравяйте, че Бог обича всички и вие /Светия Синод/ като Негови представители на Земята трябва да се съобразявате с това!

  Когато проповядвате морал на миряните, не забравяйте и това че преди всичко трябва да се погрижите за своята си къщичка.

 3. 2
  | нерегистриран
  18
  -5

  Да благочслови Бог наш богоугодното дело!

 4. 1
  Господу помолимся ! | нерегистриран
  23
  -5

  Да благодарим на Бога братя православни ! Слава на Отца и Сина и Светаго духа ! Амин !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.