Българската прокуратура се нуждае от лидер, който ще се бори за каузи, а не за задкулисни интереси

Българската прокуратура се нуждае от лидер, който ще се бори за каузи, а не за задкулисни интереси

Броени дни преди да бъдат излъчени официалните кандидати за нов главен прокурор, Асоциацията на прокурорите в България представи нагласите и очакванията си за бъдещия "обвинител №1" в свое становище.

"На най-високата ръководна позиция в прокуратурата да бъде избран именно прокурор, който да е посветил своя професионален и житейски път на прокуратурата. Вярваме, че да си прокурор е не просто професия, а призвание. Именно за това, професионалист от кариерата, който е "горял" в нея, който познава отвътре всички силни и слаби страни, който се е борил ежедневно с трудностите и несгодите, който е наясно със силно изразените специфики на системата, би бил най- подходящият кандидат", пише в позицията на обвинителите.

Освен задължителните формални изисквания, регламентирани в Закона за съдебната власт (чл. 170), прокурорската асоциация излага доводи за много по-всеобхватен кръг от критерии, необходими да се приложат при изобора на главен прокурор, за да се стигне до издигането на кандидат с "изключителна професионална компетентност", както и с "неоспорими морални и етични качества и несъмнен интегритет".

АПБ подчертава, че при никакви обстоятелства не трябва да е политически обвързана фигура, нито по какъвто и да е начин да е близък или свързан с лобита, икономически и задкулисни кръгове. От Асоциацията настояват за провеждането на "открита, честна, състезателна и обективна процедура", която да гарантира, че за "обвинител №1" ще бъде избран именно кандидатът, който притежава най-много качества и "ще съчетае идеализма с прагматизма".

Обвинителите очертават кръга от въпроси, които са от особено значение да бъдат застъпени в програмата на следващия ръководител на Прокуратурата през идните седем години. Това са отстояване независимостта на прокуратурата и безалтернативното й място в съдебната система; продължаването на реформата на прокуратурата и преструктурирането на съдебната карта; въвеждането и развитието на електронното правосъдие; усъвършенстване на материалното и процесуалното законодателството; връзките с и развитието на Европейската прокуратура; засилването на международното сътрудничество в сферата на ефективното противодействие на престъпността и тероризма; постоянното повишаване капацитета на Прокуратурата на Република България; активна медийна политика, подобряване на условията на труд и на материалната база и гарантиране на адекватни за положения труд и усилия трудови възнаграждения.

"Изявена личност с достойнство и кураж, човек който няма да го е страх да изразява позиция и мнение и в същото време ще притежава способността и умението да се вслушва, цени и уважава мнението на колегите си", описват образа на подходящия лидер от Асоциацията на прокурорите.

Още по темата

Пътниците могат да поискат обезщетение или от туроператора, или от въздушния превозвач - не и от двете

Предишна новина

Платформите за електронна търговия са длъжни да предоставят на потребителите средства за бърза и ефективена комуникация

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  хахаха | нерегистриран
  0
  0

  толкова усилия за кандидатурата на Никола Гешев :)

 2. 3
  | нерегистриран
  6
  -1

  Имат нужда от диета и iq тест на първи етап. На втори етап лустриране на провалилите се в първия. Като пуснат малко кръвчица може и да се съживи почти умрелия....

 3. 2
  Слушател | нерегистриран
  4
  -2  Може и в духа на Светльо от Хиподил...

  Иначе тези доста филми по комиксите на Марвел са гледали, обаче в ПРБ такива герои нема.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.