Български разследващи помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони от кибер рекет

Български разследващи помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони от кибер рекет
снимка:ПРБ

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа. Според съобщение на министерството на правосъдието в САЩ във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че той е успял да присвои от жертвите си над 27 млн. долара. По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута. Изнудваните от цял свят са плащали по този начин по указания на кибер престъпниците.

Престъпната организация NetWalker действа от няколко години и особено в условията на пандемия. Пострадали са големи компании, държавни институции и дори университети. NetWalker е добре разработена платформа за кибер рекет. Хакерите проникват в компютърните системи на жертвите си, точат данните и ги криптират. След това се свързват с тях и искат откуп за данните.

"Ние отвръщаме на удара срещу нарастващата заплаха, като не само повдигаме наказателни обвинения срещу отговорните лица, но също така нарушаваме престъпната онлайн инфраструктура и, където е възможно, възстановяваме плащания за откуп, изнудвани от жертвите“, каза и.д. помощник-генерален прокурор на наказателното отделение на Министерството на правосъдието на САЩ Николас Л. Маккуейд. „Жертвите на групата трябва да знаят, че сезирането на правоприлагащите органи възможно най-скоро след атака може да доведе до значителни резултати като тези, постигнати в днешната многостранна операция“, допълни той.

Oт министерството на правосдието на САЩ уточняват в своето прессъобщение, че тази седмица властите в България също са иззели скрит ресурс, използван от филиалите на NetWalker за предоставяне на инструкции за плащане и комуникация с жертвите. Посетителите на ресурса вече няма да могат да го намерят онлайн, като вместо това ще открият банер, който ги уведомява, че той е иззет от правоприлагащите органи.

„Значителна помощ беше предоставена от Министерството на правосъдието на Службата по международни отношения. Освен това НСлС и Главна дирекция за борба с организираната престъпност оказаха съществена помощ при изземването на скрития ресурс в тъмната мрежа“, пишат от правосъдното министерство на САЩ.

Разследващите от България също съобщиха подробности за операцията по време на брифинг, в който взеха участие следователят от НСлС Светослав Илиев и завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

"Искам специално да благодаря на колегите от офиса на ФБР в София за чудесните действия, които проведохме с тях", каза директорът на НСлС.

"От май месец миналата година ние във Върховна касационна прокуратура, имахме няколко молби по същия казус и касаят даркнета. Заедно с НСлС координирахме действията, за да да изпълним молбата с най-голяма ефективност", коментираха от прокуратурата

"Става въпрос за една от най-бързо развиващите се мрежи. По едно и също време трябваше да бъде задържан субекта в САЩ и бъдат иззети сайтовете тук. Самата мрежа, тяхната съществена престъпна дейност, започва март 2020 г. Те имат 305 жертви в 27 жертви. Около 46 млн. са получили до спирането вчера в различни криптовалути. Иззети са терабайти информация. Това не е единственият случай, по който се работи с ФБР. Има доста поръчки, които са пристигнали. В скоро време ще разбере и за други", допълни Светослав Василев, който е бил част от разследващия екип.

"Финансовите разплащания се осъщестяваха посредством сървърите, разполажени в нашата страна. Университетът в Сан Франциско е платил откуп над 1 млн. долара", казаха още за проведената акция. "Наши граждани подпомагат кибепрестъпници или те се изязяват като кибепрестъпници", изтъкна Василев.

"В интернет се извършват също такива престъпления, каквито и в живота. Българите са доста грамотни технически", отчете Борислав Сарафов. Светослав Василев се похвали, че сътрудничеството между родните служби и ФБР, е много полезно. "Нямаме основание да се срамуваме, ние работим с най-добрите", завърши срещата с медиите Борислав Сарафов.

"Компютърните престъпления нанасят щети за милиарди на граждани и фирми в целия свят. Само обединените усилия на правоохранителните и съдебни органи, и партньорството между тях могат успешно да им противодействат", коментира и главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

Още по темата

Съвременни форми на наказанията без лишаване от свобода: тенденции и възможности

Предишна новина

Експерт в ДФ „Земеделие“ отива в съда за измама и подкуп

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.