Българският съд трябва да бъде чут за нарушенията на правата на потребителите в заповедното и изпълнително производство

Българският съд трябва да бъде чут за нарушенията на правата на потребителите в заповедното и изпълнително производство

Становището на българския съд трябва да бъде чуто във връзка със стартиралата през 2015 година наказателна процедура срещу страната ни за нарушения на европейското право, свързани със защита на правата на потребителите в заповедното и изпълнително производство. За това настояват членовете на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Марчева и Вероника Имова.

Въпросът ще бъде обсъден на първото заседание на колегията след празниците – идния вторник – а поводът е насрочената и планирана за 24- 26 февруари 2020г. проверка от страна на Комисията по петициите в ЕП във връзка с наказателната процедура.

Процедурата е стартирана въз основа на жалби, подадени през 2014г. от български граждани до Европейския парламент.  В две публични заседания на Комисията по петициите в ЕП подадените петиции са обсъдени и са намерени за основателни, поради което е взето решение за извършване на цялостна проверка в България от комисията. В програмата на Комисията обаче са включени редица институции, като Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката, представители на БНБ и омбудсмана, но за сметка на това не са предвидени срещи с представители на ВСС, както и на съда. Затова Даниела Марчева и Вероника Имова настояват такава среща да бъде планувана. "Видно от програмата, в комисията ще има среща с всички институции, които имат отношение към темата на проверката, с изключение на съда. Във всички петиции именно съдът е субектът, към когото са насочени основните оплаквания, изложени са твърдения, констатации и оценки по конкретни съдебни актове и процедури. Тези оплаквания засягат престижа на българския съд, респективно доверието в правосъдната система, което налага да се предприемат съответни действия от страна на ВСС, който представлява и отстоява независимостта на съдебната власт по силата на чл.16, ал.1 ЗСВ, за да бъде представено аргументирано становище по засегнатите въпроси от страна на българския съд и да бъде предадена достоверна и обективна представа за работата на колегите съдии", настояват Марчева и Имова.

Според тях, в случая е засегнат не само престижът на съдебната власт, но и са необходими активни действия за прекратяване на започналата наказателна процедура, защото е "несъмнено от протеклите до момента заседания на Комисията по петициите, че предстоящата проверка е пряко свързана с този въпрос".

Във връзка с искането на двамата членове на ВСС е подготвено и писмо до председателя на Комисията по петициите в ЕП и до председателя на ЕП, с което да се поиска в програмата на комисията да се включи среща с представители на съдебната система, която да се проведе във ВСС с участие на съдии и членове на съвета.

"Правен свят" публикува пълния текст на писмото до председателя на Комисията по петициите в ЕП и до председателя на ЕП:

Уважаема госпожо Председател на Комисията по петициите на ЕП,

Уважаеми господин Председател на Европейския парламент,

С решение от 21.01.2020г. на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на Република България бе прието да се отправи молба към Вас по повод планирана проверка в България  от Комисията по петициите на ЕП в периода 24-26 февруари 2020г..

След като се запознахме с официалната програма на планираната проверка,  установихме, че за жалост няма нито една планирана среща с българските магистрати.

Бяхме уведомени от съдии в Софийския районен съд, които участват в процеса по изготвяне на предложения за изменение и допълнение на Гражданско-процесуалния кодекс в частта относно заповедното производство и защита правата на потребителите, иницииран от омбудсмана на Република България  във връзка с уведомително писмо на Европейската комисия от 24.01.2019г. и организиран от Министерство на правосъдието. Изготвеният законопроект е внесен за обсъждане в Народното събрание. Законопроектът беше приет с дейното участие на съдиите, които имаха конкретни предложения за допълнителни законови гаранции за правата на потребителите, които бяха приети в голямата им част в окончателния закон. Магистратите участваха при обсъждането на законопроекта на първо и второ четене в правна комисия на Народното събрание.

В тази връзка бихме искали да се обърнем към Вас с конкретно предложение да включите в програмата си и среща с представители на съдиите в България. Висшият съдебен съвет ще съдейства за организиране на тази среща с магистрати, чиято специализация е в областта на заповедното производство и защитата на правата на потребителите в България, както и с магистрати, които участват в процеса по изменение на законодателството.

Целта ни е на тази среща съдиите да споделят своя опит във връзка с изтъкнатите в петициите проблеми и да представят достоверна информация за работата на съда, както и за развитието на съдебната практика в страната по тази тема. Срещата ще допринесе за обективна, обоснована и всестранна преценка при взимане на решения относно откритата наказателна процедура срещу България по тази тема.

Силно вярваме в европейските демократични процедури и приветстваме Вашата инициатива, която е адекватна и необходима и с оглед нейната по -висока ефективност предлагаме нашето съдействие. Намираме, че българският съд следва да има възможност да представи резултатите от работата си по повод на предстоящата проверката, за което се надяваме и предложението ни да бъде взето предвид.

Изразяваме нашето желание и готовност да подпомогнем и участваме в насрочената проверка, съобразно Вашите възможности и желания, като оставаме на разположение и се надяваме на скорошен отговор.

Още по темата

Разследват убийство в дискотека във Видин

Предишна новина

Прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела в цялата страна

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  Суверена- народ | нерегистриран
  0
  0

  Ама че смешка : Каквото и да правят в НС,каквито и способи да прилага МП ,както и да се гаврят с гражданите ЧСИ и КЧСИ,. с ъ д ъ т. Можеше да ги поправи.Съдът,обаче, е този,който продължава да издава заповеди за изпълнение без да връчи на т. н. длъжници( които не ползват изобщо парно отопление) възражения дори,а ЧСИ не връчва нито призовки за добр.изп- е,нито разпореждането на СРС, а преследват за пари невинни хора.И сега : съдиите да платят за глобата от наказателната процедура срещу РБ .Щото според правото на ЕС, точно ТЕ п о п р а в я т. управляващите, като. п р и л а г а т. директиви ,регламенти и пр, НО отказват да го сторят.Всички членове на ВСС вън от там: те знаеха,бяха сезирани,молехме ги да наказват онези съдии,които допускаха нарушения,но не! Те се занимаваха със своите бонуси.Денят дойде за разплата: ВСС,пък и голяма част от всички съдии, са минало.Не Главният уронва престижа на oz4съдебната власт- вие го правите.Идете си в мир доброволно.

 2. 2
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от "Гражданин | нерегистриран":
  Браво, одобрявам тази инициативност! Интересно ще е как ще бъдат обяснени и безбройните Тълкувателни решения, принизяващи дейността на Народното събрание...

  То пък кой да бъде принизен ?!?

  Май сме във вица за Куку и Пипи, та им мерим имената !

 3. 1
  Гражданин | нерегистриран
  6
  -2

  Браво, одобрявам тази инициативност! Интересно ще е как ще бъдат обяснени и безбройните Тълкувателни решения, принизяващи дейността на Народното събрание...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.