Българските кандидати за европейски прокурор стават ясни до края на годината

Българските кандидати за европейски прокурор стават ясни до края на годината

Българските три кандидатури за европейски прокурор ще станат ясни в срок до 31 декември 2018 г. Министерският съвет прие решение, с което възложи на министъра на правосъдието да създаде комисия по подбора на кандидатите за длъжността, съобщиха от правителствената пресслужба. Държавите-членки сами определят начина, по който да направят подбор на техните трима кандидати за европейски прокурор.

В комисията по подбора ще участват заместник-министър на правосъдието, по двама членове на Прокурорската колегия и на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, директорът на Националния институт на правосъдието, и преподавател от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Задачата на комисията ще е да извърши подбора на кандидатите за европейски прокурор от България, съобразно условията на чл.16 на Регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура (ЕРРО), Регламент No31 (ЕИО), 11 (ЕОАЕ) относно Правилника за длъжностните лица и условията за работа на други служители на Европейската икономическа общност и на Европейската общност за атомна енергия, и критериите и изискванията за избор на европейски прокурори, изготвени от Европейската комисия.

След извършване на подбора, министърът на правосъдието ще внесе посочените от Комисията кандидатури за одобрение от Министерския съвет в срок до 15 януари 2019 г.

Предвижда се Европейската прокуратура да започне да функционира през ноември 2020 година, поради което изборите за европейски главен прокурор също трябва да се проведат през 2019 година, така че той да встъпи в длъжност през март 2019 година. Прогнозите сочат, че европейските делегирани прокурори ще бъдат назначени през септември 2020 година.

На 18 октомври ВСС излъчи свои представители - Даниела Машева и Вероника Имова - които да се включат в друга работна група към МП, с която да се подготвят законодателни промени във връзка със създаването на бъдещата Европейска прокуратура. Според юристи, такива изменения неизбежно ще се наложат в Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Още по темата

Нелоялни адвокати лишават пострадалите при катастрофи от близо 90% от обезщетението

Предишна новина

Няма основания прокуратурата да се меси в концесията на летище София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.