Българските полицаи не са убийци

Българските полицаи не са убийци

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФС МВР) излезе с обръщение към гражданите, след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди петима български полицаи на по 7 години затвор заради смъртта на арестанта Ангел Димитров-Чората.

От съсловната организация изказват подкрепа към колегите си и се обръщат към гражданите с посланието "Българските полицаи не са убийци", какъвто е и надсловът на лавината от протести и недоволство в социалните мрежи, които се надигнаха в защита на бившите служители на МВР Янко Граховски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Борислав Механджийски и Георги Калинков.

"Да, към нас могат да бъдат отправяни упреци, много от които – основателни. Но българските полицаи не са убийци. Убедени сме, че това е ясно на нашите сънародници и се надяваме на тяхната подкрепа", пишат от Синдиката на служителите на МВР в официалната си страница във Фейсбук.

Ето и пълния текст на обръщението на съсловната организация:

Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР с недоумение и тревога се запозна с поредната присъда по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

СФСМВР е ангажирана по обясними причини с този случай от самото си учредяване. На организирания от Федерацията през септември 2009 година в София митинг под надслов "Българските полицаи не са убийци", а и многократно пред медиите ясно сме заявявали, че не можем да приемем за доказан факт това, че петима полицейски служители, избрани практически на случаен принцип и изпратени с ясна задача да задържат лице, са пристъпили към изпълнение на задълженията си и са действали по време на това изпълнение с намерението да отнемат живота му.

Поредната присъда по това дело не е в състояние да промени по никакъв начин позицията ни.

Както ни повеляват дългът и честта на служители в МВР, ние продължаваме да вярваме в българското правосъдие. Тази вяра ни дава основание да настояваме и да се надяваме делото да бъде преразгледано и поддържа убеждението ни, че справедливостта ще възтържествува.

Да, към нас могат да бъдат отправяни упреци, много от които – основателни. Но българските полицаи не са убийци.

Убедени сме, че това е ясно на нашите сънародници и се надяваме на тяхната подкрепа.

Още по темата

Осъдиха майка, вземала детски с лъжа

Предишна новина

Носителите на най-престижните награди на юридическата общност ще станат известни до броени часове

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Прочетете решението на съда | нерегистриран
  2
  0

  "...Убедени сме, че това е ясно на нашите сънародници..."

  На мен като сънародник,това не ми е ясно. Ако от т.н. федерация са чели решението на съда(адмирации за съдията-докладчик) щяха да установят,че умисълът е евентуален- не са "...действали по време на това изпълнение с намерението да отнемат живота му",а са допускали настъпването на общественоопасните последици.Има разлика между пряк и евентуален умисъл.

 2. 8
  Само един аргумент | нерегистриран
  4
  0

  Един дайте за пример с име, длъжност и работа! НЯМА! Докато прекрачим РПУ то и ставаме мутрафони НА ЧАСА! Защото толкова багаж носят

 3. 7
  Сталкер | нерегистриран
  7
  0

  Като за синдита с оръжие, обяснявам: или не спорите с ЕСПЧ, или минавате изцяло в частпрома и... пак не спорите с ЕСПЧ. Трето няма.

 4. 6
  Бивш полицай | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #5 от "Бивш полицай | нерегистриран":


  Съжалявам, че (но) сте прав/а. За да синтезирате по този начин цялата тази информация в некратък пост - предполагам някоя от жертвите Ви е била близка или по друга причина заглавието на статията Ви е засегнало лично - съболезнования! Българската полиция има много, много проблеми, които са огледало на проблемите на българското общество - неграмотност, склонност към злоупотреба с власт, непотизъм… Синдикалната организация, цитирана по-горе, просто не разбира, че да защитаваш членовете си на сляпо, на всяка цена - без да усещаш пулса на събитията (общественото недоволство от ефективността на МВР)и без да разбираш същността на понятието "правова държава" (тогава, когато правата не са само за теб :))), всъщност не е достойно упражняване на едно извоювано човешко право (да образуваш, членуваш и да бъдеш представляван от профсъюз).  Коментарът си погрешно отнесох към цитирания пост № 4, за което се извинявам. Мисля, че е очевиден адресатът - предходният.

 5. 5
  Бивш полицай | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #4 от "Баш | нерегистриран":
  И хулигани, и убийци и тартори на наркоразпространението, но преди всичко- извънредно нагло- тъпи  Съжалявам, че (но) сте прав/а. За да синтезирате по този начин цялата тази информация в некратък пост - предполагам някоя от жертвите Ви е била близка или по друга причина заглавието на статията Ви е засегнало лично - съболезнования! Българската полиция има много, много проблеми, които са огледало на проблемите на българското общество - неграмотност, склонност към злоупотреба с власт, непотизъм… Синдикалната организация, цитирана по-горе, просто не разбира, че да защитаваш членовете си на сляпо, на всяка цена - без да усещаш пулса на събитията (общественото недоволство от ефективността на МВР)и без да разбираш същността на понятието "правова държава" (тогава, когато правата не са само за теб :))), всъщност не е достойно упражняване на едно извоювано човешко право (да образуваш, членуваш и да бъдеш представляван от профсъюз).

 6. 4
  Баш | нерегистриран
  12
  0

  И хулигани, и убийци и тартори на наркоразпространението, но преди всичко- извънредно нагло- тъпи

 7. 3
  Кой ще ни пази от милицията? | нерегистриран
  17
  -2

  Българските полицаи не били убиици?  Това го кажете на родителите на Ива на 25 г от Ловеч, убита от милиционерска сган. Сганта я преследва, и я разстрелва през 2012г, и то въпреки че, Ива приживе МНОГОКРАТНО подава жалби до полицията,че полицай я преслева и заплашва. Никой от РДВР -Ловеч не работеше по жалбите й, последната жалба на Ива е от същия ден в който я уби сганта. ПРЕСТЪПНАТА МИЛИЦИЯ знаеше,че милиционер преследва момичето, но не я защити. Можехте да я спасите, можехте да я защитите, имаше подадени жалби, но Ива е обектна на подигравки и присмивания, като депозира жалбите си, никой не й повярва, заради "честта на пагонаЧ(разбирай-БЕЗЧЕСТИЕТО НА ПАГОНА) не провериха жалбите, оказа, се че е казвала 100 процента истината-че е била обект на преследване и тормоз от милиционерски изверг. Случаят е скандален, и трябваше да доведе до ЗАКРИВАНЕ НА ЗЯЛАТА МИЛИЦИЯ В ЛОВЕЧ, а доста лица следващше да бъдат арестувани, поради отказът да защитят жертвата от убиецът й, и то при наличе на подадени жалби!

  Служителите на синдикалната федерация бяха ли на гроба на Ива, запалиха ли свещичка, проляха ли сълза? Излязоха ли на протест, срещу милицонерите от РДВР -Ловеч, който не работеха по жалбите на Ива?

  Милицята не била съставени от убиици? Кажето го на родините на Елеонора на 16г от София-убита от милиционер, Мария от Слънчев бряг-убита от милиционер, Мария от Асеновград, убита от милиционер, на роднините младия спортист на 19г Айредин Мустафов-убит от милиционери-п ри хладнокръвен разстрел. Само един от стрелците срещу Мустафов е осъден на смешните 7 години, но СГАНТА ИЗБЯГА. ПРОВЕРЕТЕ В ГУГЪЛ ЗА СЛУЧАЯ. ВКС осъди един от стреците на Мустафов за убийство, и той-като на парад-излиза от съдебната зала-никой не го спира, излиза от съдебната палата-никой не го спира, и сганта избяга като долен страхливец(ако не беше избягарл-вече да е излязал от затвора за "добро поведение") . Защо не протестират от милицията против убийте на младия спортист Мустафов(един от тях-неосъден казва ВСИЧКИ СТРЕЛЯХМЕ).

  Няма да коментираме рекетьроските(не само случая в 4-то РПУ),бияческите(пребитите в метрото, пребитият млаздеж, защото е с дълга коса и тн), хулиганските практики(беззаконието от 3 и 4 ноември 2015г) в милицията, няма да коментираме практиките да се извадават фалшиви документи(ноторния случай-Куювич, а от тази година-скандалът със фалшивите шофьорски книжки в КАТ София област). Срастването на милицията с престъпността е извън контрол. Единственото решение е Грузинското-там поради срастване на милицята с престъпността я закриха, и учредиха наново за 3 години.

 8. 2
  Ало синдикато, | нерегистриран
  15
  -1

  колко пъти ще се преразглежда туй дело бре? И защо очаквате, че ако делото евентуално бъде преразгледано, решението ще бъде в полза на подсъмите? А приказките за "случайния принцип", на който уж са били избрани, ги разправяйте другаде, щото никой не им вярва...

 9. 1
  пешо от Лясковец | нерегистриран
  27
  -1

  Да, не всички полицаи са ... убийци.

  А само онези, които с влязла в сила присъда са осъдени да са извършили убийство - както и всеки друг гражданин, осъден с влязла в сила присъда за убийство.

  Решението по третата по ред касация на ВКС е окончателно, като съдът се позовал на доказателства, които са събирани в рамките на проточилото се 14 години дело, и ги е преценил по този начин, който е изразен и в решението.Това решение идва след осъдително за държавата решение на Съда в Страсбург, в което е посочено, че разследването на смъртта на Чората не е било задълбочено, и делото е възобновено с решение на ВКС по искането на главния прокурор.

  Присъдите и решенията на съда, особено на върховния такъв, без значение кой е негов председател, в една правова държава, следва да се изпълняват.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.