Българските правозащитници се скриха от отговори за тоталитарния „черен списък“ на служебното правителство

Българските правозащитници се скриха от отговори за тоталитарния „черен списък“ на служебното правителство

В навечерието на обявяването на имената от тоталитарния „черен списък“ на служебното правителство на президента Румен Радев за свързаните със санкционираните по т.нар. „закон Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, правните въпроси относно неговата законосъобразност остават повече от отговорите, а българските правозащитници се скриха от темата.

В петък служебното правителство с министър-председател Стефан Янев прие неприсъствено решене за съставянето на такъв списък, с който да се ограничат поредица от права на неизвестен към момента брой лица и фирми, за които нарочна работна група по свое усмотрение е преценила, че са свързани с Божков, Пеевски и Желязков. В понеделник служебният министър-председател Янев заяви, че „при липса на приложима нормативна уредба и на работещ парламент, който да приеме такава, с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и други разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В тази работна група участие имат представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция за приходите със задача да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите“.

Същевременно Държавна агенция „Национала сигурност“ и Националната агенция за проходите ще имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка, в случай, че тази свързаност е прекратена. По-късно Янев допълни и, че призовава банките, които оперират на територията на страната, да прекратят всякакви взаимоотношения и да блокират възможностите за каквито и да било операции на включените в „черния списък“ на българското служебно правителство. След него от трибуната на Министерството на културата служебният министър Велислав Минеков дори призова поименно директорът на БНТ Емил Кошлуков да бъде вкаран във въпросния списък, защото бил в ръководството на продуцентска компания. Тези събития показаха единствено, че настоящите управляващи набързо приготвиха имената на конкретни хора, които да бъдат обречени на социална и икономическа смърт, дори преди самото официално сформиране на работната група.

В тази връзка "Правен свят“ направи проучване по темата сред водещи юристи от неправителствения сектор, академичните среди и други, чиято дейност е относима към защитата на човешките права и конституционното право.

Помолихме за кратък коментар в няколко изречения на въпросите: Какво е становището Ви по повод обявеното и цитирано по-горе намерение на служебното правителство? Споделяте ли становището, че организирането и поддържането на подобен списък би нарушило конституционно установени права на физически и юридически лица, както и международни договори, като Европейската конвенция за защита правата на човека, по която България е страна?“

Двата въпроса са от изключителна важност с оглед на съмненията в публичното пространство, че решението на служебния кабинет нарушава основни конституционно закрепени права на гражданите, както и европейските и международни договори като Международния пакт за гражданските и политическите права и Европейската конвенция за защита правата на човека, по които държавата е страна. Отговорите и мнението на експертите в областта на защитата на правата на човека и конституционното право са важни, за да се даде светлина около основателните съмнения, че решението на Министерски съвет ще доведе до чудовищни икономически и социални последици за лицата, включени в него, като би застрашило дори членството на страната в еврозоната заради огромните икономически негативни за държавата, в това число и чрез заплаха за чуждестранните инвестиции у нас.

Водещите конституционалисти, професори, университетски преподаватели и експерти в областта предпочетоха да се ограничат в коментара си по темата към настоящия момент с аргумента, че най-вероятно актът на Министерски съвет ще стигне до Върховния административен съд (ВАС), който е единственият компетентен да се произнесе относно неговата законосъобразност.

Впечатление обаче направи оглушителното мълчание на изтъкнатите правозащитни организации и експерти, в чиито платформи и амплоа от години е заложено основно опазването и защитата на правата на човека. Мълчаливият отказ за даване на отговори на тези изключително важни за цялата общественост въпроси от страна на Българския хелзинкски комитет (БХК), Института за пазарна икономика (ИПИ), Българския институт за правни инициативи (БИПИ), Центъра за изследване на демокрацията, Съюза на съдиите в България (ССБ), Антикорупционния фонд, евродепутата Радан Кънев, адвоката Георги Атанасов, правозащитниците Здравка Калайджиева, Йонко Грозев (бивш и настоящ съдии в ЕСПЧ), Атанас Славов, адв. Михаил Екимджиев, всъщност буди особено учудване, особено като се има предвид иначе активната им гражданска позиция по различни други въпроси.

Цитираните не проявиха подобна скромност при изразяването на мнение в редица други случаи, като например по казуса с предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман, който дори бе номиниран от БХК за „човек на годината“ и то след признаването му за виновен за убийството на студента Андрей Монов. Шумно и напоително чуваме мнението на всички споменати правозащитници, до които сега „Правен свят“ се допита по може би най-актуалния обществен въпрос, и когато се касае за определени права на обвиняеми, подсъдими, част от които за пране на пари, данъчни измами, лихварство и други тежки криминални престъпления по дела с обществен интерес. Особено когато последните са им клиенти. Не остава скрито становището им и по всички политически въпроси от дневния ред на страната, които по принцип не би следвало да са конкретно в техния ресор като видни юристи и практици.

Трудно е да си обясним мълчанието на всички именити български правозащитници с това, че нямат мнение по въпроса или не са достатъчно добре запознати с казуса и материята, тъй като вече чухме от част от тях положителната им оценка за самото налагане на санкциите срещу шестимата български граждани по т.нар. „закон Магнитски“. Не смеем да допуснем и че оглушителната тишина от техните офиси се дължи на факта, че макар и да осъзнават мащаба на последиците и противоречието на решението на служебния кабинет с българската Конституция, европейските и международните договори, по които държавата е страна, все пак подкрепят действията на кабинета „Радев“ по чисто политически причини, което в крайна сметка единствено може да ги дискредитира репутационно, тъй като няма правова и демократична държава, в която законите и нормите да се спазват избирателно.

Единственото логично обяснение на тяхното своеобразно скриване от проблема е високото им ниво на ангажираност с други проблеми на човешките права в държавата, макар че не ни е известно да има по-сериозни от визираните в решението на служебния кабинет на дневен ред. Противното би означавало единствено, че нито каузата, за която се борят, е чиста, нито намеренията им, още по-малко дейностите, които упражняват, а въпросите, по които иначе така често чуваме мнението им са избирателно подбрани, за да обслужват не идеята за защитата на основните права и интересите на гражданите, а нечии конкретни политически и икономически интереси, според поръчението.

„Правен свят“ остава в готовност да публикува всяко постъпило на редакционната поща мнение и становище по дискутирания въпрос.

Още по темата

Никой не иска да анализира специализираните съдилища

Предишна новина

След Гавазова и Йовчев: Бойко Рашков вдигна мерника и на Иво Никодимов

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  Czecho Kleine | нерегистриран
  0
  0

  Kaufen Sie unter https://fuhrerscheinne.com Original-Führerschein, Reisepass, Personalausweis, Aufenthaltserlaubnis und vieles mehr
  Wir sind eine Gruppe von Weltklasse-Spezialisten, die unter dem Dach mächtiger internationaler Organisationen mit mehr als 50 Niederlassungen und mehr als 500 Mitarbeitern in Ländern auf der ganzen Welt arbeiten, die auf die Herstellung und Fälschung von Dokumenten aller Art und aller Kategorien spezialisiert sind. Wir verfügen über die besten Maschinen, Geräte, Netzwerke und Technologien, um hochwertige echte Dokumente aus allen Ländern Europas, Asiens, der USA, Lateinamerikas, Afrikas und Australiens zu erstellen. Wir haben ein großes Netzwerk von Agenten, Organisationen und Regierungen, die bei der Durchdringung von Systemen zusammenarbeiten, um sicherzustellen, dass Ihre Dokumente entsprechend in der Datenbank registriert sind. Besuchen Sie unsere Website ( https://fuhrerscheinne.com ) für weitere Informationen
  KONTAKTIERE UNS:
  E-Mail: ……………… .. fuhrerscheinne@gmail.com
  WhatsApp …………… +32460247356
  WEBSITE: https://fuhrerscheinne.com
  HINWEIS: Unsere Arbeit zielt darauf ab, Menschen in Notfällen zu helfen!
  Wir können Folgendes in weniger als 7 Arbeitstagen bereitstellen

  • Führerscheine
  • PASSPORTE
  •Identitätskarte
  •Aufenthaltsgenehmigungen
  • VISAs.

  Informieren Sie sich auch darüber, wie Sie Folgendes erhalten:

  • Sozialversicherungskarten
  • Adoptionszertifikate
  •Geburtsurkunden
  • Sterbeurkunden
  • Scheidungsurkunden
  • Heiratsurkunden
  • Benutzerdefinierte Zertifikate
  • Abitur
  • G.E.D. Diplome
  • Heimschuldiplome
  •Schulnoten
  •Hochschulabschluss
  • Handelsqualifikationszertifikate
  • US Green Card

  Wir sind die einzigartigen Hersteller der oben genannten Dokumente und anderer Produkte für eine Reihe von Ländern. Wir sind hauptsächlich auf Deutschland und Österreich spezialisiert und produzieren auch für andere Länder wie: das übrige Europa (Belgien, Italien, Finnland, Frankreich, Polen, Schweiz, Niederlande, Spanien, Vereinigtes Königreich, Italien, Türkei und viele mehr); USA, Kanada, lateinamerikanische Länder, Südafrika, Japan, Südkorea usw. Wir haben ein voll effektives Team von Partnern, die in allen Ländern der Welt miteinander verbunden sind.

  KONTAKTIERE UNS:
  • E-Mail: ……………… .. fuhrerscheinne@gmail.com
  • WhatsApp ……………+32460247356
  • WEBSITE: https://fuhrerscheinne.com

 2. 9
  Тоя сайт хептен се скапа | нерегистриран
  1
  -2

  Българските правозащитници ще обясняват закона "Матнитски", коюйто е американски. Що те питате тежката артилерия на ГЕРБ? Тя с опита си от Дулово ще разсее всякакво юридическо съмнение в световен мащаб.

 3. 8
  До #4 | нерегистриран
  3
  0

  Това някакъв нов вид дискриминация ли е? По читателски интерес? Ти за кой се мислиш? Дзержински, Гьобелс или какво?

 4. 7
  Хаха | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Когато се опитвам да свалям много на брой девойки и никоя не ми върже, може пък причината да е в мен.
  Нали така, "Пропаганден свят"!

  "Когато фактите говорят даже и боговете мълчат"

 5. 6
  | нерегистриран
  10
  -15

  Когато се опитвам да свалям много на брой девойки и никоя не ми върже, може пък причината да е в мен.
  Нали така, "Пропаганден свят"!

 6. 4
  | нерегистриран
  15
  -18
  До коментар #2 от "ИСТИНАТА БЛЕСНА | нерегистриран":
  Идеята за това допитване е много хубава. Поздравления за "Правен свят" ! Ясно е, че соросоидните правозащитници ще мълчат. Като получат пари, тогава ще говорят за евроатлантически "идеи и принципи".

  Истината блесна - типичен коментар на читател на ПИК, Блиц, Бреакинг и ПреПравен свят

 7. 3
  Хо, хо, хо | нерегистриран
  9
  -11

  Обърнете се към Черепа, той обжалва решението на МС. Вашите благодетели Пееф и неговия Инструмент също могат да атакуват решението, защото иначе Кой ще ви даде париййй

 8. 2
  ИСТИНАТА БЛЕСНА | нерегистриран
  27
  -11

  Идеята за това допитване е много хубава. Поздравления за "Правен свят" ! Ясно е, че соросоидните правозащитници ще мълчат. Като получат пари, тогава ще говорят за евроатлантически "идеи и принципи".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.