Българските шпиони в полза на Русия пазели нерегламентирано класифицирана информация в бюрата в службите си

Българските шпиони в полза на Русия пазели нерегламентирано класифицирана информация в бюрата в службите си
снимка:БГНЕС

Множество документи, които представляват класифицирана информация, са пазели в бюрата на работните си места в Министерство на отбраната и Народното събрание част от обвиняемите за шпионския скандал, гръмнал през март т.г.

Във връзка с постъпили множество запитвания относно образуваното досъдебно производство, Военно-окръжната прокуратура-София (ВОП-София) предостави повече подробности за действията си до момента.

При разследването са назначени технически експертизи на множеството иззети от обвиняемите лица флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони.

Част от експертните заключения са изготвени и приобщени към доказателствата по досъдебното производство. Установено е, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията в които е класифицирана и представлява държавна тайна.

В служебните помещения, съответно в Народното събрание и в Министерство на отбраната, ползвани от началника на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров и полк. Петър Петров, са намерени и иззети документи, съдържащи класифицирана информация, до която те не са имали достъп по служба и не са били нейни адресати. Документ, намерен в помещение, ползвано от Медаров, е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на Република България

В служебния компютър на военния разузнавач Димитър Влахов се съдържала и информация, че той е осъществил достъп до 18 файла, информацията в които представлява държавна тайна по смисъла на ЗЗКИ. Категорично е установено, че обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.

В хода на разследването е установено, че документите, които обвиняемият Петров е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.

При претърсвания в дома на сочения за резидент и ръководител на групата Иван Илиев са открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.

Още по темата

Правителството на Румен Радев атакува главния прокурор с компромати за местоживеенето му

Предишна новина

И "съдийският" анализ на специализираните органи ще е в срок от 3 месеца

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Ivaylo Radulov | нерегистриран
  5
  -2

  Радев_ата хунта има за задача да накаже разкритията и неутрализирането на тази шпионска мрежа , но... нэма да им се получи. Точно там ги стэгат фуражките и чехиците тия съвецки специалисти , но ядец!

 2. 1
  MP | нерегистриран
  4
  0

  Какво става със съучастиците от ВП? Тези капацитети пак ще минат между капките. За тях правосъдие няма, те са недостигаеми.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.