Бъсеску: Щом няма осъдени, няма и корупция в България


Президентът на Румъния Траян Бъсеску, управлявал в периода 2004 – 2014 г., категорично заяви, че след като няма осъдени, то в България няма институции, които да се борят с корупцията.

"Ясно е, че в бивша социалистическа държава е невъзможно да няма силни корупционни елементи в икономиката и политиката и

щом нищо не се случва и никой не е разследван и осъден, значи нещо не е наред.

Значи, че в България няма институции, които да се борят с корупцията", каза бъсеску в интервюто за Сашо Диков, излъчено тази неделя в предаването "ДИКOFF" по Нова ТВ.

Той бе помолен за коментар на думите на "български политик", без интервюиращият да казва за кого става дума – според които в Румъния не става дума толкова за борба с корупция по високите етажи, колкото за политически гонения.

"На Румъния ще ѝ видите правосъдната система. Бях там, видях – нищо по-различно от политически гонения не се случва", бе заявил преди седмици премиерът Бойко Борисов.

"Не мисля, че въпросният политик би искал да го поразследва нашата комисия. Тогава ще го питам дали е политическа война или прилагане на закона. Изключвам въвличането на правосъдието в политиката", заяви с усмивка Бъсеску.

Румънският политик бе помолен да коментира и друго твърдения на българския си колега, а именно че борбата с корупцията в България е много по-успешна, отколкото в Румъния.

"Не зная какво е положението в България, но ако погледнем в последния доклад на ЕК за съдебната система, съжалявам, но

Румъния е доста по-напред.

Ако борбата с корупцията наистина върви толкова добре в България, колкото твърди българският политик, то това е много добре, защото не можем да влезем в Шенген поотделно", категоричен бе Бъсеску.

"В Румъния бяха арестувани много съдии, прокурори, политици, директори, полицаи от всички категории. Щом в България не е арестуван нито един,

това означава, че сте перфектна държава, в която не съществува корупция",

допълни още той.

Бъсеску разказа, че до 2005 г. в Румъния не е имало политическа воля да се води борба срещу корупцията, като и досега се разкриват случаи на злоупотреби отпреди 2005 г.

"Корупцията в страната започна заедно с прехода, беше изключително силна и никой не се бореше с нея до 2005 г, но не можем да кажем, че точно тази година е годината, в която започнахме да се борим с корупцията, тогава започнахме да създаваме институциите, които да се борят с нея", добави Бъсеску.

Той заяви още, че през цялото време в защитавал тези институции заедно с правосъдния министър Моника Маковей.

Преди седмица, отново в интервю за Диков, Моника Маковей, считана за лицето на борбата с корупцията в Румъния, обвини премиера Борисов в лъжа и нежелание за реформи.

"Надявам се Бюрото против корупция да заработи това лято"

Предишна новина

Има съгласие за избори и референдум 2 в 1 наесен

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Изключително точно казано! | нерегистриран
    0
    0

    При това нещата са очевидни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.